Турският президент Ердоган: НАТО в сегашния си вид се нуждае от преразглеждане

Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган присъства на 25 юни на тържество по случай Рамазан байрам в Конгресния център „Халич” в Истанбул, организирано от областното ръководство на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Ердоган влезе в салона към 15.40 часа и под бурни аплодисменти веднага се качи на трибуната.

В краткото си изказване Ердоган постави четири основни акцента, послания и призиви към международната общественост и за вътрешна консумация - към турския народ:

"В момента Турция води едновременно борба на три фронта. От една страна – с предателски нападения на терористични организации. От втора страна – с дипломатически игрички. От трета страна – с икономически покушения и атентати. Нашите противници считат, че ще заблудят Турция. В крайна сметка ще разберат, че са извършили жизнено важна грешка. Обаче тогава те вече ще бъдат поставени извън дневния ред, скоро няма вече да бъдат актуални."

"Призоваваме час по-скоро европейските държави да се вразумят и да се откажат от тази дълбока привързаност и прекомерна защита на представители на терористични организации. Със своята историческа традиция, единство и сплотеност Турция ще преодолее всички тези сполетели я бедствия. Противно на това, наближават дните, когато отглеждащите в своята пазва отровни змии и разчитащи, че те не са опасни, ще се събудят ухапани именно от тях."

"Цял свят трябва да знае – никога няма да разрешим в северните части на Сирия, на нашата граница, да бъде създадена една терористична държава. Онези, които дават своята подкрепа в тази посока, много скоро ще се убедят в нашата решителност. Всичко това, което нашите войници правят заедно със Свободната сирийска армия на площ от 2 хиляди кв. километра покрай река Ефрат, в Джераблус, Ал Рай, Дабик, Ел Баб, ще продължи по абсолютно същия начин и в бъдеще. Никакви отстъпки в това отношение. Това съм го казал лично и на западните съюзници. Защото Турция не е палаткова държава, всеки трябва да го знае това много добре. От една страна ще бъдем заедно в НАТО, а от друга – ще действаме заедно с терористични организации. Каква е тази работа? Тогава НАТО в сегашния вид се нуждае от преразглеждане. Понеже всички тези предприети стъпки противоречат на сътрудничеството в НАТО, на правилата в НАТО."

"Обръщам се към всички - ако разполагате с информация, ако сте намерили някой привърженик на (т. нар.) „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС), непременно трябва да ни съобщите. Ако не го направите – носите отговорност. Ще продължим да търсим сметка на онези, които разделят този народ, тази нация. Вижте, в Америка един господин живее в имение в Пенсилвания, нали така? Тук е нужно да разберете нещо. Защо Америка не ни го дава, точно от това трябва да разберете това нещо. А щом е така, тази борба ние ще я водим точно тук, у нас. Всички вие много добре знаете кой живее във вашата махала. Ще ги намерите (предателите), ние също ще ги разучим, ще ги разследваме и ще направим всичко, което е необходимо в рамките на закона."

 

 

 

 

Коментари

Задължително поле