Турция разработва ваксина срещу коронавируса от тютюневи растения

Турция разработва ваксина срещу коронавируса от тютюневи растения, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

Кандидатът за лекарство и ваксина, коeто може да се използва и под формата на защитен спрей срещу коронавирус, е разработен от университета „Акдениз“ в южната провинция Анталия.

Университетът съобщи, че протеин, произведен в листата на вид тютюневи растения Nicotiana benthamiana чрез "Преходна система за експресия на растения", е използван като основа за препарата, отбелязва той.

Д-р Тарлан Мамедов, от факултета по земеделие на този университет, а също и член на Съвета по ваксини към Института по биотехнологии, заедно с неговия екип произвеждат лекарството.

Мамедов каза, че работят върху "ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (АСЕ2)", който, ако се използва като спрей, е от голямо значение за предотвратяване на проникването на вируса в клетката.

Той отбеляза, че намаляването на този ензим, който е блокиран от вируса, в организма води до значителни здравословни проблеми у хората, като отбелязва, че ензимът е в недостатъчни количества при повечето пациенти, попаднали в отделения за интензивно лечение.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука