„Убиецът от пещерата“ уби Елена и издълба на челото ѝ кръст

Килърът се криел в пещера в района на село Царевец.

Баща му го връзвал със синджир и го теглел с москвича си

Жертвата го приютила, за да го нахрани, сипала му и джин

Вбесил се, че го поучавала

През август 2009 г. един мъж се натъква на обезобразения труп на тъща си Елена Томова в местността Ромча в софийското село Владо Тричков. Върху челото на мъртвата жена килърът е издълбал кръст, отрязал е и едната ѝ гърда.

Полицаи, видели много убийства, са потресени. Те се обръщат към психолог, за да разкрият зверското престъпление. Профилът, който правят специалистите, отговаря на този на Михаил Лещарски – психически здрав, но с психопатски наклонности. Мъжът е излежал 26 години в затвора, част от които за изнасилването на собствената си майка.

Михаил нямал роднини и дом, затова живеел по пещерите. Когато го налягал гладът обаче, търсел празни вили, в които да открие нещо за ядене. На 28 август 2009 г. така се намъкнал в къщата на Елена. Няколко дни спал вътре и се прехранвал с консерви. През уикенда жената се върнала и видяла, че прозорецът е счупен. Уплашила се и помолила съседка да спи при нея, но жената отказала, защото имала гости. Когато се върнала във вилата, на вратата се почукало. На прага стоял Михаил, който помолил за храна. Тя му сипала и един джин. От дума на дума заговорили за религия. Елена членувала в движение „Свидетели на Йехова“ и не пропускала всяка възможност да проповядва и да възпитава събеседниците си. Това коствало живота ѝ. Назидателните думи, които чул, отключили агресията на Лещарски.

Докато си говорели за Господ, Елена усетила, че той е агресивен. Тя звъннала на дъщеря си и ѝ казала: “Тук има един мъж. Баща ти всеки момент ще дойде.“ Направила го пред Михаил, за да го стресне, а и за да подскаже на дъщеря си, че е в опасност. Момичето усетило, че става нещо, но се притеснило чак на другия ден, когато телефонът на Томова не отговарял.

Михаил обаче не се уплашил, а се нахвърлил върху Елена. „Като толкова ми говориш за твоя Господ, да видим дали ще ти помогне“, казва Лещарски, преди да удуши Елена. Тя успяла да вземе секирата, опитала да се защити, но за секунди съпротивата ѝ била сломена. Мъжът се опитал да я изнасили, но не успял, защото имал проблеми с жените и не получил ерекция. Това го вбесило още повече и започнал да я души. Когато я пуснал, Елена вече не шавала.

Той приседнал на леглото и заплакал. Поне така разказвал по-късно пред психолозите. Навън било тъмно и тихо. Михаил смъкнал дрехите на жертвата си, а после издълбал с нож кръст на челото ѝ. Взел метална шпакла с черна бакелитова дръжка и отрязал лявата ѝ гърда. Оставил я на пода под леглото. После завил убитата с две одеяла и излязъл.

Сутринта на 28 август дъщеря й Зорница звънила по телефона, но никой не ѝ отговорил. Търсила майка си още няколко пъти и на другия ден - в събота. Тогава тръгнала със съпруга и сина си към вилата. Зетят намерил трупа на тъщата и се обадил в полицията. Криминалистите обиколили целия район, направили два огледа. Намерили у Елена малко пари - между 10 и 20 лв., и затова отхвърлили версията за убийство с цел грабеж. Разпитвали съседи и близки, иззели и веществени доказателства, но не открили убиеца.

Михаил признал, че Елена приличала на майка му, която ненавиждал.

От това, че Елена нарекла Лещарски „мъж“, психолозите решават, че убиецът е на над 35 г. Те са категорични, че той е с основно образование, без постоянна работа, несемеен. Другото точно от профила е, че този човек е много добре запознат с района, сексуално незрял е, има натрупан гняв и омраза към жените, които вероятно е проявявал и в миналото, не умее да поддържа пълноценни контакти с тях и има сексуална дисфункция. След месеци делото за смъртта на Елена било прекратено.

Лещарски е спипан през февруари 2011 г. в пещера край Враца, където живеел и се прехранвал с прилепи. Пред полицаите отрича да е убил Елена, признава всичко пред психолога Светослав Петков. По думите на убиеца, 59-годишната жертва му напомняла на майка му, не само защото се опитвала да го поучава, но и по външен вид. За всичките беди в живота си той обвинява родителите си и помни всичко, което са му причинили.

Баща му му слагал синджир за крака и му оставял храната на 3 м, за да не може да я стигне. Ако направел пакост, го връзвал за москвича си и го теглел из двора. С ремък от двигател го биел до синьо, без да оставя белези по главата, за да не се вижда. След разговора с психолога, убиецът казал: „Ако има някой друг такъв като мен, спрете го навреме, защото прави страшни неща.“

Според хората, които са общували с убиеца, той е интелигентен и с разговорите с него са интересни, въпреки, че не е образован. Това е подвело и жертвата Елена Томова, която е решила, че може да го накара да почне работа и да го вкара в правия път.

Твърди, че е умъртвил още две жени

Ще търка наровете доживот

От затвора Лещарски призна пред журналисти за още 2 убийства.

Михаил Лещарски получи очакваната доживотна присъда за зверското убийство на Елена Томова. Той обаче призна в предаване по телевизията, че е отнел живота на още две жени. Според думите му, това се е случило преди 2009 г. На въпрос има ли още престъпления зад гърба си, „Убиецът от пещерата“ отговори: „Имам, като се напия, не знам какво правя.“

По думите му първото е станало в Царевец през 1999 г. След като вкарал порядъчно количество алкохол, Михаил без причина пребил до смърт жена. По-късно удушил друга, като я оставил да лежи в тревата. Твърди, че пристигналият лекар написал в смъртния акт, че жертвата е починала от сърдечна недостатъчност. След думите на Лещарски прокуратурата се самосезира и започна проверка дали това е истина. Обвинителите нищят дали са били образувани дела на смъртта на посочените от Михаил жени и на какъв етап са те. Ако се установи, че има прекратени или спрени досъдебни производства срещу неизвестен извършител, те ще бъдат възобновени и на Лещарски ще му бъдат повдигнати обвинения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право