Барние: Последните предложения на правителството на Борис Джонсън за Брекзит са неприемливи

Министър Кралев за починалия боксьор: Вероятно се е качил на ринга неподготвен

В час ли са политиците? Любимите часовници на хората във властта по света

Престижен френски журнал хвали наш просветен министър Георги Живков е министър на просветата през 1893 г.

Гръцки министър: България няма необходимите средства да се включи в споразумение за наблюдение на въздушното пространство на Скопие

Премиерът Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Република Корея

Планински спасители откриха две жени, изгубили се в Балкана

Приключи евтаназията на хиляди прасета във видинска ферма

МВР: Трафикът към столицата и големите градове се засилва, карайте със съобразена скорост Натоварено е движението край Симитли, съобщават от полицията

За връзката между освобождаването на Джок Полфрийман и избора на главен прокурор Битката на калпакчиевците не е срещу Гешев, те искат съдебната система по свой образ и подобие

Две деца и родител във Варна са заболели от морбили

Над 1600 посетиха Провадия-солницата Силно земетресение преди 7000 години е разрушило най-старата халколитна цивилизация

Кола се вряза в трактор на пътя Русе – Николово, пътничка е в тежко състояние

Тир се преобърна край Бургас

Вижте листата на ГЕРБ за местните избори в София

Удари часът на пресните картофи

Пресните картофи са много по-вкусни и крехки от старите, приготвят се лесно и бързо. Не се белят, само се измиват добре и леко се остъргват, ако има нужда. Кожата им съдържа много витамин С, а те като цяло са добър източник на диетични фибри, витамин В, калий и манган. Стават и за основно ястие, и за гарнитура. Особено вкусни са, когато се приготвят с масло. Копър и чесън са другите две добавки, които неизменно свързваме с тях.

 

Класически задушени картофки

Необходими продукти:
1 кг пресни картофи
1 стрък мащерка
50 г масло
1/2 връзка копър
1 ч.л. пресован чесън или чесън на прах
сол
3-4 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:
Картофите се измиват, слагат се в тенджера с подсолена студена вода заедно с мащерката и се покриват с капак. След като водата кипне, котлонът се намалява на минимум. Картофите се варят до омекване, около 15 минути, като внимавате да не ги преварите. Сварените картофи се отцеждат и се оставят да се охладят. По-едрите се нарязват. Загрявате зехтина в дълбок тиган и в него изсипвате сварените пресни картофи. Запържват се 7-8 минути, като тиганът периодично се разтръсква, за да не загорят. Щом се зачервят, се долива още малко зехтин, котлонът се намалява, добавят се маслото и чесънът. След като маслото се разтопи, картофите се разбъркват добре, свалят се от котлона и се добавя нарязаният копър. Сервират се горещи.

Свинско задушено с пресни картофи и чесън

Необходими продукти:
500 г свинско месо (филе)
500 г пресни дребни картофи
1-2 големи глави чесън
1-2 малки тиквички
1 голям домат
100 г копър
1-2 неголеми глави лук
3 с.л. олио
сол, дафинов лист, черен пипер

Начин на приготвяне:
Обелете кромида, нарежете го на кръгчета. Месото измийте и нарежете на малки парчета. Сгорещете олиото в чугунен тиган, в него изсипете свинското. Когато е полуготово, добавете лука, разбъркайте и изчакайте той да се зачерви. Обелените тиквички и домата превърнете в малки кубчета, които смесете с филето. Разбъркайте. Следват почистените и ситно нарязани скилидки чесън, дафиновият лист и мъничко смлян черен пипер. Оставете всичко да се задушава известно време и тогава към продуктите прибавете целите пресни картофи. Налейте вода, която да ги покрие наполовина. Затворете съда с капак и оставете ястието на огъня до готовност. Накрая подправете с копър, подсолете и извадете дафиновия лист. Не забравяйте, че ястието се приготвя на бавен огън под капак. Трябва да се бърка непрекъснато, за да не загорят продуктите.

Пресни картофи с тиквички и яйце

Необходими продукти:
1 кг картофи
2 средно големи тиквички
3-4 стръка копър
4-5 скилидки чесън
яйца според броя на порциите
сол
мазнина по избор

Начин на приготвяне:
Включваме фурната на 200 градуса. Пресните картофи само изтъркваме с телче или с нож, но не много старателно – ципата им е още твърде тънка, а ако я махнем съвсем, отнемаме от вкуса им. Нарязваме тях и тиквичките на полумесеци. Слагаме ги в тава за печене с мазнина, сол и един пръст вода. Слагаме във фурната и печем, докато картофите не омекнат малко. Можете да покриете с фолио, за да стане по-бързо и да добият задушен, а не печен вкус. Междувременно наситняваме копъра. Скилидките чесън намачкваме първо, а после нарязваме на много ситно. Намачкването прави така, че чесънът да отпусне целия си аромат. Изваждаме тавата от фурната и омесваме копъра с чесъна с полуготовото ястие. Чукваме отгоре яйцата според броя на хората, на които ще сервираме. Печем още малко до готовност на яйцата. Когато сервирате, може да натрошите и сирене отгоре.

Агнешко с пресни картофи

Необходими продукти:
1,5 кг агнешко месо
1 кг пресни, малки картофи
2-3 с.л. олио
4-5 моркова
сол, черен пипер, червен пипер
2-3 клонки девесил

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на порции, поръсва се със сол, черен и червен пипер. Поставя се в пръстен гювеч, намаслен предварително, и се наливат две чаши топла вода. Пече се час и половина на 200 градуса. Картофите се остъргват и изплакват, морковите се нарязват на едро. Посоляват се леко и се добавят в гювеча. Слагат се и клончетата девесил и се наливат още две чаши гореща вода. Поръсва се с олио и се пече още около 30-40 минути. От продуктите се излизат 5-6 порции.

 

Картофи-ветрило

Необходими продукти:
1 кг пресни картофи, по-едри
60 г галета
1 шепа босилек (или копър)
черен млян пипер
1/2 чаша бяло вино
зехтин, сол

Начин на приготвяне:
В купичка смесваме наситнения босилек (копър), галета, черен млян пипер, сол и зехтин, колкото да се получи еднородна каша. За да направим ветрилото, взимаме две дървени шишчета и ги поставяме пред и зад картофа. С нож започваме да правим успоредни разрези, като основно внимаваме за първия, да не разрежем картофа до край. С останалите няма да има проблем, тъй като дървените клечки ще спрат разрязването на картофа. Дебелината на отделните филийки е около 6-7 мм. С помощта на малка лъжичка слагаме по малко от сместа, така че филийките да се разтворят като ветрилце и да не слепнат по време на печене. Нареждаме картофите в тавичка с малко вода и бяло вино, поливаме ги с още малко зехтин и печем във фурната за около 40-50 минути на 190 градуса.

Печени картофи в чесново масло и пармезан

Необходими продукти:
5 картофа
100 г масло
5 с.л. настърган пармезан
1 с.л. сметана
3 скилидки чесън
сол, черен пипер
магданоз или копър по желание

Начин на приготвяне:
Измийте добре картофите и ги сварете, без да ги белите (но не прекалявайте с варенето). Извадете от водата и разрежете всеки на две части. Към размекнатото масло прибавете настъргания пармезан, лъжица сметана и обелените и намачкани скилидки чесън. Ако желаете, овкусете със сол и пипер, добавете нарязани зелени подправки (магданоз, копър). С получената ароматна комбинация намажете картофените половинки, подредете ги в тава и изпечете в предварително загрята до 200 градуса фурна в продължение на около 10-15 минути.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.