Украинците за руското нашествие: Дедите ни, герои от Отечествената война, се обръщат в гроба

Украинците се скриха в мазетата от бомбардировките, засега имат мобилна връзка.

Обвиняваме и ЕС, че финансира въоръжаването на Русия с милиарди за газ

В цялата страна даряват кръв за ранените

Не само целият свят, но и обикновените украинци и руснаци трудно повярваха, че 82 г. след началото на Отечествената война, в Киев и повечето големи градове на Украйна отново вият сирени и падат бомби.

Повечето хора са спели по време на началото на бомбардировките и са изпаднали в шок, твърдят украинци.
“Труд” се свърза с жители на няколко града, които разказаха какво са преживели и преживяват. Според тях в началото на обстрела най-страшно е било в Харков.

“Започнаха да бомбардират сутринта, беше тъмно още. Аз дори не се бях събудила, една съседка блъскаше по вратата и крещеше - ставай, война”, разказа за “Труд” Диана Петренко. “Имам три малки деца, мъжът ми е на работа в чужбина. Паникьосах се. Грабнах ги, взех две одеяла и в колата. Не знаех накъде да карам, хората се събираха навън, всеки питаше какво става. Сега съм при роднини на село, само че казват, че никъде не е сигурно. Явно Европа няма да ни помогне, надяваме се само на Господ и на нашата армия”, добави жената.

Хиляди киевчани напуснаха града, въпреки предупрежденията, че това е опасно.

В столицата на Украйна - Киев, е имало стройна организация, твърдят жителите ѝ. Те обаче не са били подготвени за война и се притесняват не само от бомбите и снарядите, но и за чисто битови проблеми. “Не вярвах, че ще се случи, не сме се запасили с никакви хранителни продукти. Много магазини са затворени, както и аптеки, откъде ще взема лекарствата, които пия, не знам. Страшно е. Нападнаха ни, докато спим.

Предполагах, че ще влязат руски войски на Донбас, но че ще бомбардират Киев и другите големи градове... Мислех, че в Путин е останал малко разсъдък, но явно не е. Получихме по мобилните телефони инструкция къде за разположени скривалищата, събрали сме вещи и чакаме какво ще стане. Всички казват, че е по-добре да не напускаме града, защото по пътя можем да попаднем под обстрел. Много хора обаче се изнесоха от Киев, даже имаше задръствания. Според мен най-сигурното място е метрото. Страх ме е за децата, казаха, че вече имало загинали деца”, разказа Зинаида Полинчук.

В цяла Украйна доброволци агитират хората да дадат кръв за ранените. “В Лвов няма бомбардировки, но в много градове има убити и ранени, ще трябва кръв. До нас окупаторите още не са стигнали. Може като излезе утре вашият вестник, вече и нас да ни бомбардират. Тука Путин много сгреши. Украйна не е Грузия, ние можем да воюваме. Не разбирам само защо трябва да загиват и техни, млади руснаци, за интересите на един самозабравил се политик. Господ да пази нас и Украйна! Слава на героите!”, каза Василий Степаненко и добави, че е създадена организация за събиране на вода, сушени плодове, консерви, дрехи, спирт и дори маски.

“След първоначалния шок ме обхвана страшен бяс. Сега дедите ни, които са загинали във Великата отечествена война - и нашите и руските, в гроба се обръщат. Страх и паника няма, само безкрайно разочарование и яд. Обвинявам и Европа - ако бяха ни приели още при Юшченко в НАТО и ЕС, това нямаше да се случи. Ако не бяха финансирали с милиардите за газ оръжията на Путин, едва ли сега щяхме да седим по мазетата”, смята студентът Валерий Смирнов от Харков. Той изпрати снимка, на която се вижда огромен снаряд, който не се е взривил и паднал до студентското общежитие и университета в града.

Неизбухнал снаряд се е забил до университета и студентското общежитие в Харков.

Не по-малка е тревогата на жителите на Донбас, повечето от които бяха евакуирани от Русия малко преди нахлуването ѝ в Украйна. Останалите се подготвят отново да живеят в мазетата.

“Събудиха ме сутринта в 6 и ми казаха да стоя вкъщи, никъде да не ходя. Събрахме се хората от блока, изчистихме мазетата и занесохме вода, одеяла, столове и вещи от първа необходимост. От сутринта приготвихме, седим и чакаме”, каза за “Труд” Ирина Кузнецова. Тя е отказала преди дни да напусне родния Донецк, защото е на възраст и не вижда какво ще прави сред чужди хора.

Днес следобед затвориха големите вериги на хранителните магазини, които през деня работеха, за да се запасят хората с продукти. Опашките са били огромни, твърдят очевидци. Собствениците на магазини обявиха, че продуктите ще стигнат най-много за две седмици. Засега в повечето големи градове не е прекъсвала задълго телефонна връзка, съобщават украинци. Повечето от тях обаче постоянно звънят, за да се чуят с близките си и мрежите са претоварени. В болниците в цялата страна е прекратен плановият прием, има запас от медикаменти и превързочни материали за спешните случаи.

Проблем обаче има на бензиностанциите в градовете, защото хората бързат да се запасят с достатъчно гориво и да заминат. Оттам предупредиха, че няма да сканират картите за намаления, защото това отнема време. В Киев днес беше безплатен целият градски транспорт, няколко от спирките на метрото за затворени за влакове, за да могат да служат за скривалища.

Украинските власти очакват и терористични актовете, затова хората бяха призовани да обръщат внимание на съмнителни лица по улиците. Във всички населени пунктове полиция проверява влизащите и излизащите коли и хората в тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи