Фермери в Тайланд отказали добива на опиум заради кафето

Между 1972 и 1979 г. правителството на Тайланд провежда пилотен проект, за да се опита да насърчи фермерите в северния регион да отглеждат кафе, вместо макове.

Разтворимото кафе, което големите компании продават, идва от Китай, Юннан

Азиатската страна е топ производител и на чай

“Труд” представя поредица от публикации “Тайните на кафето”. В нея ще ви запознаваме с любопитни и малко известни факти за любимата на милиони гореща напитка. Ще има място и за новости относно добива, преработката, пазарите и модерните трендове и рецепти при консумация и сервиране на кафе. Следващата статия- идната събота!

Eдна от най-достоверните истории за въвеждането на кафето в Тайланд датира от 1904 г. Мюсюлмански поклонник, връщайки се у дома от Мека, минал през Индонезия на връщане към Тайланд, и донесъл със себе си растение сорт Робуста, което той посадил в южната част на страната. Друга история описва италиански имигрант, пренасящ Арабика на Север в страната през 50-те години. Независимо дали една от двете от тези истории са верни, едва през 70-те години на миналия век възниква икономическо значение на кафето като култура в страната.

Между 1972 и 1979 г. правителството на Тайланд провежда пилотен проект, за да се опита да насърчи фермерите в северния регион да отглеждат кафе, вместо макове, предназначени за производство на опиум. Кафето се е смятало за реколта с достатъчно висока стойност, за да си струва да се премине от производството на опиум и стила на селското стопанство, което го придружава. Въпреки че този проект бележи началото на кафе индустрията в Тайланд, кафето се превъща в основна култура едва по-късно. Производството достига своя връх в началото на 90-те години, но глобалните колебания на цените възпираха производителите, така че през последните две десетилетия имаше значителни промени в производството.

Точното проследяване на производството на кафе в Тайланд е трудно, тъй като то често се пренася през границите от Лаос и Мианмар. Кафетата много, много рядко идват от единични имения. По-често срещани са групите производители или кооперациите сред по-ориентираните към качеството производители.

Днес Тайланд постоянно изгражда репутация като аутсайдер сред производителите на качествени кафета. Макар че повечето кафе, произведено в страната, не е с особено високо качество, някои ферми и кооперации работят усилено, за да произведат отличен продукт. Нарастващото вътрешно потребление на качествено кафе също помага за растежа в индустрията.

Кафето от Тайланд е сладко, доста чисто, но с относително ниска киселинност. Подправки и вкус на шоколад често придружават сравнително пълноценно усещането в устата след опитване на напитката. Робустата доминира в Тайланд, но най-добрите Арабики там показват меки текстури, ниска киселинност и потенциал за приятни флорални нотки.

Почти цялото кафе, което расте в Тайланд е Робуста. Повечето от тях са естествено обработени и използвани за направата разтворимо кафе.

Интересът към тайландското кафе нараства в последно време и инвестициите помагат на фермерите за производство на висококачествено кафе.

 

В топ 20 в света

Китай е популярен със своята специална реколта

Прочути организации са го оценили с много точки

] В азиатската страна се отглежда Арабика, която включва разновидностите Катимор и Типика. Кафето там често е с дървесни нотки и плътно и тежко тяло.
В азиатската страна се отглежда Арабика, която включва разновидностите Катимор и Типика. Кафето там често е с дървесни нотки и плътно и тежко тяло.

Ако Китай може да произведе най-добрия чай в света, защо да не може да има и най-доброто кафе в света? Производството на кафе през 2017 г. поставя страната на 20-то място в света по добив.

Кафето се отглежда в Китай от 1887 г., когато е донесено в град Юнан от мисионери. Отнема още един век преди правителството да съсредоточи усилията си върху неговото производство. Предприемат се нови мерки с подобрени практики и условия, подпомагащи общото производство на кафе да нарасне с около 15 на сто всяка година.

Китайското кафе е ценно и това го доказва цената на така нареченото “специално кафе”. През 2014 г. производителите и селскостопанските бюра за първи път споменили и обсъдили способността да се добиват стотици долари за килограм кафе. По този начин направиха специалните кафета от азиатската страна привлекателни, но и трудно постижими.

През 2015 г. 25 международни съдии оценили най-доброто кафе в региона с 84+ точки. Хайнце от организацията на търговци на кафе в провинция Юнан казва, че за първи път е изнесъл специално кафе през 2014 г. за австралийско кафене. Оттогава бизнесът му се разраства, като снабдява със специални кафета Китай и чужбина. Въпреки нарастващата си популярност на световния пазар, кафето Юнан все още е изправено пред някои предизвикателства.

Хайнце казва, че фермерите се нуждаят от по-директен достъп до кафе компаниите, за да им дадат по-добра представа какво иска пазарът. Тъй като нивата на производство и потребление се увеличават, е сигурно, че ще виждаме все повече специални китайски кафета.

 

В северните райони

Арабика расте до 1600 метра

Робустата расте добре в южните региони

Малкото количество от сорта Арабика в Тайланд расте в северните райони, на височина 1000-1600 м над морското равнище. Арабиките обикновено се измиват за достигане на по-високи цени спрямо Робуста. Северният планински район на Тайланд се състои от кафе райони като Чианг Май, Чианг Рай, Лампанг, Мае Хонг Сон и Так. Цялото специализирано кафе от Тайланд идва от този район, чрез колектива Дой Чаанг.

Робустата расте добре в южните региони, представляваща почти цялото кафе, отглеждано в страната. Кафето се произвежда в провинциите Сурат Тани, Чумпхон, Накхон Си Тамарат, Пханг Нга, Краби и Ранонг.

 

В малките села

Кафе плантациите - основно препитание за фермерите

Изкарват хиляди долари от продажбата им

] Много други села в провинцията са привлечени от износа и нарастващото национално потребление на напитката.
Много други села в провинцията са привлечени от износа и нарастващото национално потребление на напитката.

Хуанг Чуанхе и съпругата му, които имат плантация с площ oт над 3 хектара в Падангба, провинция Юннан, споделят, че през изминалата година са изкарали 100 000 юана (15 130 долара), отглеждайки кафе. Много други села в провинцията са привлечени от износа и нарастващото национално потребление на напитката.

“Ние отглеждахме захарна тръстика и не бяхме склонни да преминаваме към кафе”, казва Хуанг и допълва, че след като посетили други села и видели печалбите им от реколтата, някои от тях опитали.

В момента около 400 000 фермери в Юннан са засадили кафе на площ от 18 000 хектара благодарение на частната компания за кафе Хугуу, предоставила на фермерите безплатен разсад и технически насоки за гарантиране на качеството на зъранта. Въведена е и защитна система за ценообразуване, която да гарантира доходите на фермерите.

 

На изток

Произвеждат предимно Арабика

Дървесни нотки властват в напитката

] Все по-голямо количество от китайското кафе отива на вътрешния пазар.
Все по-голямо количество от китайското кафе отива на вътрешния пазар.

В азиатската страна - Китай се отглежда Арабика, която включва разновидностите Катимор и Типика. Кафето там често е с дървесни нотки и плътно и тежко тяло. Още от самото начало растежът на производството на кафе в Китай се движи от големи корпорации. Те купуват зърна в големи количества и след това ги използват за приготвяне на разтворимо кафе. Напоследък в този списък се добавят и други световнопризнати имена, включително Луи-Дрейфус, Волкафе и Старбъкс.

Все по-голямо количество от китайското кафе отива на вътрешния пазар, което следва бързото нарастване на потреблението. Що се отнася до износа на кафе от Китай, Германия е основната страна получател, следвана от САЩ и Белгия. Малайзия и Франция също се нареждат в класацията.

*Материалът е изготвен с помощта на COFFERO, които можете да откриете на www.coffero.com

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл