134 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции във Веаликотърновска област за година Най-много са вложените средства в промишлеността

Апаши разкостват монтанско село

Газови бутилки избухнаха в библиотеката на Лионския университет, сградата гори По първоначална информация има един пострадал

Кола падна в дере на пътя между Вълчи дол и Войводино, загинала е 70-годишна жена

Вицепремиерът Марияна Николова към бизнеса: Нашето сътрудничество създава „добавена стойност“

Повдигнаха обвинение на двама за притежание на близо 5 килограма коноп

Националното ни малцинство в Сърбия може да използва женски фамилни имена по правилата на българския език

Дават две данъчни облекчения за деца с увреждания

Отменен полет за Барселона остави близо 200 пътници на Летище София

Адвокатът на Харви Уайнстийн отказа да го защитава

Заловиха невръстен крадец, измъкнал ловко 400 лева от магазин Хлапакът влизал в бакалията като отварял секретната ключалка, а на излизане отново заключвал

Министър Вълчев: През следващите десетилетия постъпващите на пазара на труда млади хора ще бъдат едва 2/3 от навлизащите в пенсионна възраст

Задържаха мъж, планирал нападение срещу Белия дом

Петима маскирани нападнаха собственик на чейндж бюро, отмъкнаха му торба със 100 хил. лв.

Шофьор блъсна 15-годишно момче и избяга в Смолянско, издирват го Пострадалият е с контузна рана на главата

Фермер възражда духа на Дикоилиевите музики Крум Младенов от Сливовик има 300 овце и ръководи известния оркестър „Меденяците“

Крум със стария тъпан, който е свирил на сватбите на дядо му, на баща си и на неговата.

Едно село има нужда от кмет, от поп и доктор, но и от музика

Има ли нещо общо между стадо овце и духова музика? Естествено, и от двете се носят медни звуци, които пълнят сърцето на човек с радост, казва Крум Младенов от село Сливовик. А той ги разбира тези работи – защото е фермер с 300 овце в оборите и ръководител на известния в цяла Северозападна България оркестър „Меденяците“.

Духовата музика на Сливовик се родила преди две години в гората сред ваклите животни, разказва фермерът. С приятелите си Джаки и Дафинчо Крум излязъл да пасе овце и кози край селото и докато четириногите опосквали ливадите, тримата извадили саксофон, тромпет и баритон и заситнили северняшки ритми.

„Получи се страхотна музика, гласовете на инструментите се преплитаха със звъна от хлопките на стадото, а вятърът шушнеше в дърветата. Беше като магия. Още там решихме да направим оркестър, а името дойде от само себе си – „Меденяците“, разказва Крум. Духовата банда на фермерите вече е известна от Ком до Дунав, че и отвъд Балкана. Оркестърът, събрал едни от най-печените музиканти в региона, свири по събори, сватби и кръщенета и весели мало и голямо. Основен двигател и стожер на селската музика е 47-годишният Крум Младенов – той купува инструменти и униформи, урежда транспорт и участия, търси попълнения и обучава млади таланти. „Много е трудно, защото трябва и да работим, и да свирим. Но едното без другото не може. Работата е хляба, музиката – веселието, редуват се като делник и празник!“, споделя фермерът-музикант. Според близките му Крум се е родил докоснат от музиката, както агънцата се раждат със звезда на челото. „Като дете помагах на дядо с овцете, ходех на училище, но гръмнеше ли духовата музика, зарязвах всичко и бягах на площада. Сърцето ми биеше с такта на тъпана“, спомня си той.

Магията на ритмите влязла в кръвта му по наследство – баба му пеела народни песни, а вуйчо му свирел на акордеон, и Крум още малчуган се научил по слух да свири на дудук и окарина. В езиковата гимназия в Михайловград (дн. – Монтана) овладял нотите и изучил кларинета. С приятели създали училищен оркестър и обикаляли фестивали на политическите песни в България и соцлагера. Тогава разбрал, че освен да възхищава момичета и приятели, с музикалния си талант радва и много хора, а това му отваряло и врати в живота.

Още като ученик Крум свирил по сватби и банкети, после веселил старшини в казармата и с войнишката си група стигнал и до сцените на хотелите в Боровец. След армията работил в Германия, но и там подслаждал със саксофона си горчивия хляб на гастарбайтерите. Животът в чужбина обаче не му понесъл, липсвали му простора на нивите и хлопките на стадата и се върнал в родния край. Станал управител на ресторант в Монтана и едновременно ръководел заведението и свирил в него. Но накрая се прибрал в родното си село и се заел с отглеждането на животни, което му било по сърце от дете. При ликвидирането на ТКЗС-тата му върнали няколко овце и крави, той закупил малка сграда и се заел с животновъдство.

„Животните и музиката са моя живот. Деля го между двете и все не мога да улуча мярката!“, признава фермерът. Сега Крум Младенов има 250 овце, 50 кози и няколко коня, за които се грижи от сутрин до вечер. Работници почти няма. „Който дойде, поработи, види, че е трудно и се маха. Или аз го махам, защото не се справя“, споделя фермерът. „Овчарлакът не е проста работа, овчар се ражда или отглежда с години. Трябва да познаваш и разбираш животните, по поведението им да знаеш от какво имат нужда“, обяснява мъжът. Затова със стадото основно се занима той със семейството си – съпругата Таня и синът Марио. Младежът е завършил икономика в Копенхаген, но най-неочаквано заявил, че иска да се върне и да се занимава със селско стопанство. „Не го разубеждавах. И аз можех сега да съм в кабинет, с вратовръзка, на времето ме бяха приели „Международни отношения“, но не можех да се откъсна от селото, животните и музиката!“, казва Крум. Марио помага с овцете, но кандидатства с проект за създаване на пчелин по програмата „Млад фермер“. Включил се е и в оркестъра „Меденяците“, свири на баритон. Част от духовата трупа са фермери като Крум. Солист на тромпета е Валентин Асенов – Вальо Глиста, внук на музиканти и собственик на 50 овце от село Василовци. Вторият тромпет надува Асен от Монтана, възпитаник на музикално училище. На клавира е Цветан Иванов от Медковец. Ритъмът отмерва с големия тъпан Шанко Борисов, самоук музикант, изучил занаята на тенджери и легени, а синът му Камен е на малкото барабанче.

Сливовик от близо век е некоронованато царство на северозападните духови музики, гордеят се „Меденяците“. Първият оркестър създал още през 1918 г. Георги Симеонов и свирил, и обучавал млади музиканти чак до 1962 г. Легенда в целия Северозапад през 30-те години на миналия век е Махмуд Солдаков, който бил неграмотен, но научил нотите и разплаквал с флигорната си всичко живо. А виртуозните изпълнения на оркестъра от времето на социализма с шеф Петър Велков – ученик на Дико Илиев, и до днес се пазят в Златния фонд на БНТ и БНР.

В онези години Сливовик наброявал над 1500 жители и кипял от труд и живот,а днес хората са към 450. „Борим се обаче да запазим селото и хората. Поддържаме инфраструктурата, в смяна на водопровода инвестираме към 2,5 млн лева, през миналия мандат със 140 000 лева оформихме нов площад, ремонтирахме черквата и старата чешма. Събираме се на всеки празник и пазим традициите си. А духовата музика е сред най-важните!“, казва кметицата Анжела Георгиева. „Не можем да зачеркнем сътвореното от дедите ни!“, смята и Крум Младенов. За да върже нишките на днешното с миналото фермерът дори е издирил стария тъпан на Сливовишката музика и го купил на баснословна цена към която притурил и една овца. „Гърмял е на сватбите на дядо ми, на баща ми и на моята“, усмихва се той. „Меденяците“ свирят всичко – народни песни, вечните хора и маршове на Дико Илиев, естрада, чалга и нови хитове. „По празниците има всякакви хора и трябва всеки да уважим!“, обяснява Крум. Понякога на събори и сватби групата надува инструментите три дни и нощи почти без почивка. На погребения обаче Крум и синът му Марио не свирят. „Музиката за нас е радост, не може да я товарим с негативни емоции!“, казват те.

В последната година фермерът търси из района талантливи деца и ги учи да свирят на духови инструменти. Много се радва на последното си откритие – третокласникът Самуил, който се справя майсторски с баритона. „Правя всичко, за да не умре духовата музика. Едно село има нужда от кмет, от поп и доктор, но и от музика. Тя е душата му и докато звучи, по къщите ще има хора и радост в очите им!“, казва младият мъж.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Браво на земляците,бъдете живи и здрави за още успехи и постижения.Това е то творчество и истински талант ,вие сте истински БУДИТЕЛИ,Ей,Такива хора и граждани на България са нужни, а не вечно мрънкащи и недоволни

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.