Фики Стораро - Детето на попфолка

С блестящо изпълнение на песента Hello на Лайнъл Ричи Фики Стораро стана победител в осмия сезон на шоуто за имитации „Като две капки вода”. След оспорвана битка той победи останалите финалисти - Маги Джанаварова, Дара и JJ, a за разнообразните си и успешни превъплъщения получи приза „Мистър Изненада”.

Фики Стораро се оказа голямата изненада в този сезон на „Като две капки вода”. Или поне за всички онези, които бяха свикнали да съдят за книгата по корицата. Защото накрая и жури и публика бяха единодушни, че Фики не е това, което на пръв поглед много хора ще кажат за чалгаджиите, за децата на известните, които получават всичко наготово, за напомпаните фитнес момчета или за младите звезди с високо самочувствие.

Синът на Тони Стораро беше подценяван от началото, но печелеше зрителския вот в почти всеки епизод на предаването и почти винаги водеше в класирането. Той показа завидни умения в имитаторското шоу и още в първия епизод отвя конкуренцията с брилянтното си превъплъщение в образа на Стиви Уондър.

Преди старта мнозина бяха сигурни, че Фики ще се издъни, тъй като няма да се справи добре с други жанрове извън чалгата, но той омая дори върлите противници на лекия жанр, които не могат да отрекат таланта му. За първи път толкова хора, които хич не харесват попфолк музиката, дори и известни изпълнители, похвалиха Фики за таланта и поведението му. Много бяха и тези, които го призоваха да смени стила, защото досега не е разкрил пълния си потенциал, макар че сме го чували да пее чудесно народна музика.

През трите месеца на шоуто видяхме Фики в образите на Дженифър Лопес, Майкъл Болтън, Недялка Керанова, Джеймс Хетфийлд от рок гигантите Metallica, Ерос Рамацоти, Лучано Павароти, Тоше Проески, Хилда Казасян и Васил Найденов, а на финала Лайнъл Ричи.

Участниците и екипът на предаването неведнъж подчертаваха, че са впечатлени от Фики, че той е изключително възпитан, отнася се с голямо уважение към всички и с дисциплина към поставените задачи. И голяма част от тях признаваха, че са изненадани, защото са очаквали друго, предвид публичния му образ.

И макар непрекъснато да се говори за люта война между жанровете, както и между младото и старото поколение, Фики получи безпрецедентна подкрепа от колегите си за финала на шоуто. Особено в попфолк средите такова обединение не се беше случвало скоро. Галена, Алисия, Мария, Емилия, Галин, Борис Дали, Деси Слава, Глория и Ивана бяха само част от изпълнителите, които призоваха в социалните мрежи феновете си да подкрепят Фики на финала.

Той спечели зрителите освен със своя талант и със позитивизма си, който запази от началото до финала. Голямата изненада обаче беше умението му да се справя добре с различни жанрове, тъй като в попфолк песните със сигурност не винаги се залага на първо място на демонстрация на гласови данни.

Фики е роден на 3 март 1995 година в Шумен като Фикрет Тунчер Фикрет в семейството от турски произход на придобилия през следващите години широка известност като „Човека глас” Тони Стораро. Още от малък Фики проявява интерес към музиката. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” със специалност „Поп и джаз пеене”. Той е един от петимата българи, които пеят на откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Лично известният британски диригент Ричард Фростик го избира сред повече от 1000 кандидати за над 110-членния международен хор „Гласове на младежката музика”.

След мегауспешен дует с Галена, през януари 2014 г. младият Стораро подписва договор с музикална компания „Пайнер”. Потенциалът му веднага е оценен и от други негови колежки и само на 25 той може да се похвали с дуети с най-големите имена в брашна - Преслава, Цветелина Янева, Андреа. Стораро-младши е прецедент по отношение на наградите. Освен, че е единственият българин, удостоен с приза „Олимпийски глас” като част от международния хор на Олимпиадата в Лондон, в една и и съща година (2014) той получи статуетките и за дебют, и за Певец на годината на наградите на „Пайнер”.

Факт е, че успехът на Фики беше бърз и още с появата си стана любимец на тийнейджърките. Той се пусна по комерсиалната вълна на чалгата с леки и закачливи текстове, и клипове, в които пъчи мускули между силиконови красавици. Може би именно заради това много хора подценяваха гласовите му данни преди началото на „Капките”. Малко са популярните личности, които успяват да натрупат само позитиви от участието си в риалити формат, но Фики го направи и си спечели много нови фенове. В края на шоуто той разкри, че планира да направи поп парче, като лично Васил Найденов, с когото пяха заедно в предаването, обещал да му помогне.

Владее много стилове

Фики спечели много, защото знаете, че малко или много все пак има едно пренебрежително отношение към попфолк музиката. Той обаче доказа, че може да пее в много стилове, а това не е лесно и всички много добре го знаем. Фики заслужава победата - оказа се, че е наистина великолепен музикант.

Певецът Васил Найденов

Един от най-добрите изпълнители

Обичам да работя с Фики, защото преди всичко ценя хората като хора, а той е много възпитан, уважителен и внимателен. Наистина се работи много лесно с него, защото е уникален изпълнител, един от най-добрите певци в България.

Певицата Галена

Много възпитано момче

В неговото изпълнение на сцената видях целия стил на света - в тази песен, в балета, в костюмите, в грима. Когато Фики дойде при мен за първи път да си говорим, когато го поканих в шоуто, разбрах, че е едно от най-възпитаните момчета, които аз съм виждал. Отнася се с уважение към всички.

Продуцентът Маги Халваджиян 

Надминава моите възможности

Фики се представи по най-блестящия начин. Аз знам неговите възможности още от малък. От тогава си беше добро момче още от малък. Аз съм го възпитал добре, да - но човек не може да бъде добър само с възпитание, той трябва да се роди такъв. Затова благодаря на Господ, че имам такъв син, който надскача моите възможности на пеене.

Бащата на Фики - Тони Стораро

Три поколения Стораро

Макар и много млад, в началото на кариерата на Фики му преписваха връзки с редица популярни дами, сред които и колежката му Преслава, но потвърждение за такава така и нямаше от тяхна страна.

Все още обожаван от много тийнейджърки, само на 22, през 2017 година Фики вдигна голяма сватба с любимата си Гюлджан. Събитието събра повече от 600 гости, сред които много светски личности, а кума беше фолк звездата Галена. През февруари 2018 г. се роди синът им, който носи името на популярния си дядо - Тунчер.

Коментари

Задължително поле