Флойд Мейуедър - Паралията

Във всеки спорт има спорове кой е най-великият. Сравняват се различни епохи, а в профи бокса и различни категории. Още повече, че този спорт няма строго определен състезателен календар.

Кой? Люис, Марчиано, Али, Тайсън или пък някой по-лек като Робинсън? Но ако основната цел на боксовото шоу е да генерира пари, то най-велик е именно онзи, който е спечелил най-много.

Затова Флойд Мейуедър спокойно може да претендира за място в историята. Да, може би легендите от миналото щяха да печелят далеч повече от него, ако се биеха днес. А вероятно и Флойд нямаше да е това, което е, ако американци доминираха в тежката категория. Но историята се стича така, че дребосъкът от Мичиган успява да капитализира уменията си да прави ескиважи и шоу много по-добре, отколкото гигантите с тяхната брутална сила.

Мейудър определено е наясно с историята на спорта. Баща му Флойд-старши е професионалист и има мач за шампионския пояс в полусредна категория срещу легендарния Шугър Рей Леонард. Чичовците му Джеф и Роджър също изкарват прехваната си на ринга, като вторият се добира до 2 титли преди да стане треньор на племенника си.

В онези години размахването на юмруци не е чак толкова доходно и семейството на Флойд живее в бедност. „Бяхме седем деца в една спалня без ток – спомня си човекът, когото днес наричат Паралията и Богаташчето. - Когато хората видях какво имам сега, трудно могат да си представят откъде идвам. Като малък нямах нищо, абсолютно нищо!“

Майка му е хероинова наркоманка, а леля му умира от СПИН, причинен от замърсена игла. Малкият Флойд ходи на тренировки с баща си, а по-късно напуска училище и започва кариера при аматьорите. Уроците от таткото и чичовците му помагат да се защитава отлично на ринга и скоро си печели първия прякор - Хубавеца. Причината е, че неговото лице е единственото без белези от удари.

Още 19-годишен дебютира на профи ринга и се бие почти всеки месец. За по-малко от 2 години натрупва 17 победи. Вече със завиден опит той стигна до първия си мач за титла – пояса на Световния боксов съвет (WBC) в кат. „перо“. Флойд за пръв път се бие в Лас Вегас, където по-късно ще спечели още много мачове. След нокаут в 8-ия рунд срещу Хенаро Ернандес той печели титлата й. И по-късно я защитава 9 пъти преди да премине в по-горната „лека“ категория, където на два пъти надиграва по точки тогавашния шампион Хосе Луис Кастильо. Следват титли в „лека-средна“ и „полусредна“, последната с победа над величието Оскар де ла Оя през 2007-а. Мачът предизвиква такъв интерес, че чупи рекорда по платени излъчвания – 2,7 милиона, срещу 1 950 000, които събира знаменитият реванш между Ивендър Холифийлд и Майк Тайсън от 1997-а. Приходите също са рекордни – 120 млн. долара, а Де ла Оя, който тогава е по-голямата звезда, прибира $58 млн. За сравнение 10 години по-рано Тайсън и Холифийлд взимат по $35 млн.

Мейуедър се задоволява с $25 милиона, но всъщност е големият победител. Той печели убедително, въпреки че единият съдия край ринга дава победата на съперника му, което му навлича критики. Мейуедър отстъпва с близо 5 кг в личното тегло, но вкарва почти два пъти повече удари и доказва, че е играч за големите мачове.

След успеха Флойд се отказа с твърдението, че няма какво повече да доказва на ринга. Но пък ... има пари за прибиране и още същата година боксьорът отново е на ринга, вече в старата си категория. Следват победи над всички асове – Рики Хатън, Шейн Мозли, Виктор Ортис, Мигел Кото, Саул Алварес.

Най-големият успех е победата в мача с Мани Пакиао, чието организиране отнема близо 6 години. Шоуто на ринга не е кой знае какво – двамата вече не са в най-добрите си години. Но за една боксова гала е важно какви очаквания предизвиква, тъй като именно те носят приходите. Летището в Лас Вегас е препълнено от частни самолети, а цените на билетите започват от 1500 долара. Над 4,6 милиона души гледат платеното излъчване, а приходите са $410 000 000. Двамата участници прибират по $100 милиона, а Флойд отклонява призивите на Пакиао за реванш. След още един мач той слиза от ринга непобеден като твърди, че няма нужда от победа №50, с която би изпреварил Роки Марчиано. Но офертата за безпрецедентния мач с ММА шампиона Конър Макгрегър го накара да размисли и Лас Вегас отново ще стане свидетел на стремежа на Паралията за още пари.

За последно пада от Сарафа

Мейуедър така и няма загуба на профи ринга, така че последното му поражение остава полуфиналът на олимпийските игри Атланта-96. Тогава 19-годишният Мейуедър печели в категория „перо“ драматичен 1/4-финал с Лоренсо Арагон и става първият американец с победа над кубински боксьор от 20 години. Така стига полуфинал срещу българския виртуоз Серафим Тодоров. Боят е изключително равностоен, а в края реферът се обърква и вдига ръката на американеца. Съдиите обаче са присъдили победа за Сарафа с 10:9 и арбитъра бързо се поправя. Американците обаче правят официален протест, но с този ход само се излагат в очите на боксовия свят. Българинът е на финал, а Мейуедър остава с олимпийски бронз. По-късно Серафим Тодоров разказва, че отклонил договор за професионални мачове. Същият, който Флойд подписал веднага.

ЗА НЕГО

Малък уплашен човечец

Много е надменен, но няма реална представа за себе си. Не умее да слуша хората. Ако имаше и частица от величието на Али, щеше сам да води децата си на училище. Великите хора не странят от останалите, напротив – хората ги харесват. Той е един малък уплашен човечец. Ако загуби от Макгрегър, ще унищожи бокса.

Майк Тайсън, бивш световен шампион по бокс

 

Дава лош пример

Той винаги е претендирал, че е най-добрият боксьор за всички категории, но трябваше да защити думите си. Не казвам, че го е страх. Той не се страхува да се бие, но не харесвам как се държи и какво говори. Така се случва с хора, които нямат добро образование. Според мен Флойд дава лош пример на хората.

Не мисля, че Макгрегър има шанс на ринга, тъй като боксът и ММА са доста различни. Не съм сигурен, че мачът ще бъде много интересен. Ако вместо това феновете искат реванш между нас двамата, би трябвало да им го дадем. Не съжалявам за загубата срещу него. Седмица преди мача се чувствах добре, но след това се появиха болки в рамото. Затова не успях да се представя на най-доброто си ниво.

Мани Пакиао, филипински боксьор

 

Постиженията му не ме интересуват

Той е човекът, с когото всеки иска да премери сили. Постиженията и статистиките му не ме интересуват. Казва, че се бие от 40 години, но не е така. Той се боксира от 40 години, има голяма разлика. Боят е нещо, в което имаш повече свобода, отколкото позволяват правилата на бокса. На 40 години е, а възрастта не прощава на никого. Той е дребосък, юмрукът ми е по-голям от главата му. Ако го ударя, ще пратя главата му в трибуните.

Конър Макгрегър, ирландски ММА боец

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети