Фолк звездата Лия пред “Труд”: Попфолк и семейство се съчетават трудно

И преди, и сега се правят както комерсиални, така и сериозни текстове

Имам много приятели в музикалния бизнес

Емилия Парушкова, известна като Лия е една от първите звезди на попфолка у нас. Започва кариерата си в зората на жанра и през 1996 година издава първия си албум. След това повече от 10 години активно се занимава с музика. Добива голяма популярност с дуетите си с Кондьо и песни като “Дяволски чаровник”, “Митничарю” и “Ще те мачка валяка”. След дълга пауза певицата се завръща на музикалната сцена с нова песен.

- Лия, как решихте да се върнете на музикалната сцена след толкова дълга пауза?

- Беше много импулсивно решение. От около 6 месеца - една година записвам балади и шлагери, като идеята ми беше догодина да пусна албум с такъв тип песни. Един от композиторите, с които работя - Теодор Ташев, ми предложи песента “Лятна история”, която пуснах наскоро. Тя е много хубава, но първоначално я отказах с идеята, че не се вписва в моята концепция за албума, който предстои да издам. Но моята половинка ме подкрепи и каза, че страшно много му харесва и го записах. В рамките на десет дни се появи “Лятна история”. Парчето е много свежо и реших, че не е лоша идея да го пусна сега.

- Някои хора казват, че преди време са се правели по-смислени текстове, други пък са на мнение, че чалгата днес е на по-високо ниво от зората є. Вие какво мислите по този въпрос?

- Моето мнение е, че и на времето, и сега винаги е имало песни с по-всели, по-комерсиални текстове, и такива с по-сериозна тематика. Не мога да кажа кога е бил периодът, в който са били по-добри. Както е и в световен мащаб, винаги има парчета с по-леки и закачливи текстове, но има и сериозни балади и шлагери, които пък остават във времето. Не смятам, че има някаква разлика от времето, когато ние създавахме тази музика, и в настоящето. И тогава, и сега нещата са почти еднакви.

- Познавате попфолк жанра от началото му, когато големите звезди в него бяха доста по-малко. Как бихте го сравнили със ситуацията днес, когато конкуренцията е много по-голяма?

- Тогава, когато ние създавахме този жанр, бяхме по-малко, защото образувахме един вид ново течение в музиката. Имаше само българска естрада, народна музика и нищо друго. Тогава се появи новото течение, наречено попфолк. Докато сега разнообразието е много голямо. Имаме всичките жанрове, които изброих, плюс рап и хип-хоп. Тези течения се появиха в последствие и вече хората могат да избират какво да слушат, по кое време на денонощието и къде. Сигурно на днешните изпълнители им е малко по-трудно, защото това разпределение на различен тип музика те кара да бъдеш по-продуктивен.

- Имате ли любими изпълнители или такива, на които симпатизирате, от поп и попфолк жанровете?

- Огромен почитател съм на Любо Киров, страшно много ми допадат песните на Веселин Маринов, лични приятели сме с Васил Найденов, той е тотална звезда у нас. От по-новите изпълнители харесвам Михаела Маринова. Изключително талантлива млада певица с невероятни гласови данни. Абсолютен фен съм є. От попфолка има много хора, които ми допадат. Като че ли много си харесвам изпълнителите още от моето време. До ден днешен изпитвам удоволствие да слушам гласове като Глория. Голям почитател съм на Деси Слава. Наистина направи страхотни песни, които винаги мога да слушам с наслада. Една от малкото певици, на която имам почти всички дискове вкъщи. От другите имена в попфолка, Преслава се справя прекрасно на сцената с години наред, така че не мога да не се възхитя на това.

- Споменахте, че сте приятели с Васил Найденов. Какви други приятелства имате в музикалните среди и до днес?

- В много добри отношения сме със Софи Мирова, прекрасно се разбираме с Деси Слава, в приятелски отношения съм с Джина Стоева, Глория, Тони Дачева, с Камелия сме много близки. С доста мои колеги и от по-младите, и от по-утвърдените имена, до ден днешен се разбираме прекрасно.

- Коя песен смятате, че ви направи звезда?

- Няколко са песните, с които хората и до този момент ме познават. Една от тях е дуетът ми с Кондьо “Обич за двама”, която остана като шлагерна в България. Но в никакъв случай не му отстъпват парчетата “Дяволски чаровник”, “Утро след любовна нощ” - великолепна балада, която продължава да се слуша и досега, и “Митничарю”, която също остана във времето. Това са може би 3-4 песни, с които мисля, че хората все още ме свързват.

- С какво се занимавахте през последните години, в които отсъствахте от сцената?

- Когато се оттеглих от активна певческа дейност се отдадох на това да отглеждам дъщеря ми. Занимавах се предимно с нашия дом, домакинството. Имаше около 7-8 години, в които доста активно работих по моята модна компания. Но последните 2-3 г. престанах да се занимава с това и дойде ред отново на музиката. Това е най-голямата ми любов, след семейството ми.

- Смятате ли, че е трудно или почти невъзможно да се гледа семейство и едновременно с това да се развива активна певческа кариера, особено във вашия жанр?

- Наистина мисля, че е трудно. Ако си много всеотдаен на едното, другото при всички случаи започва да се развива с по-бавни темпове, особено в нашия жанр. Преди време, когато съм работила, а и сега, виждайки моите колеги какво правят - участия много късно през нощта, снимки през деня, интервюта, фотосесии, пътувания по места на дълги разстояния от единия край на България до другия, смятам, че пълноценен семеен живот, придружен с такава динамична професия, малко трудно се получава. Освен ако с половинката ти не сте от един и същи бранш, тоест ако и двамата се занимавате с музика и да пътувате заедно. Въпреки че дори и тогава, в момента, в който се появи дете, пак нещата стават почти невъзможни. Затова си мисля, че при мен специално се получи едно “дозиране”. Занимавах се с музика, дадох за това моето пълноценно време, след което се оттеглих от сцената и отдадох 11-12 години от живота ми в отглеждането на дъщеря ми и за моето семейство. Сега, когато вече дъщеря ми е достатъчно голяма и аз имам много свободно време, пак си позволих да запиша няколко неща, но в случая, аз го правя за мое собствено удоволствие и по-скоро като един реверанс към мен и към хората, които все още се сещат за мен. На този етап все още не съм започнала участия или каквато и да е концертна дейност, и по никакъв начин не преча и на семейството ми. В смисъл, че не им липсвам. Според мен е много трудно да успееш в този бранш, да имаш добро семейство и пълноценна кариера. Можеш, ако музиката ти бъде по-скоро като хоби, а не толкова като професия.

Коментари

Задължително поле