Френската общност посрещна новото Божоле в София

Традиционният празник за посрещането на новата реколта младо вино се проведе у нас за 14-та година.  Божоле Нуво 2019 е описвано като „живо и свежо, с добре изразени аромати на малини и френско грозде“.

Домакин на церемонията в Националния дворец на културата бе Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК).

Първата бутилка от тазгодишното младо вино бе тържествено отворена в 20:15 ч. с класическия възглас Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото Божоле дойде!”) от Стефан Делайе, председател на ФБТИК, Весела Тодорова-Мозетиг, директор на ФБТИК, Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България в качеството й на патрон и специален гост на церемонията и другите гости на събитието. За да отпразнуват новата реколка Божоле дойдоха над 1 500 представители на френско-българската бизнес общност, членове, партньори и приятели на камарата, дипломати и други официални лица.

Стефан Делайе каза, че България присъства на картата на 110-те страни в света, които посрещат едновременно новото божоле и завърши речта си с думите „Наздраве, да живее Франция, да живее България!“.

Флоранс Робин, посланик на Франция в България говори за нарастващите френски инвестиции у нас и сподели, че вече е усетила чара на нашата страна, с нейната богата история и култура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме