Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Хайде на чушките!

Червени, зелени, жълти, оранжеви, месести, тънки – сиврия, чорбаджийски – чушките завзеха сергиите със зеленчуци и все повече се наместват на трапезата у дома. Приготвянето им изисква време, особено когато първо трябва да се опекат и обелят, но пък манджите с тях стават изключително вкусни. Чушките са и много полезни. Витамин С, фолиевата киселина и бета каротинът, съдържащи се във всички видове, противодействат на рака. Лутеинът и зеаксантинът помагат на зрението. И не на последно място – лютите сортове помагат за намаляване на теглото.

 

Пържени чушки с доматен сос

Необходими продукти:
7-8 чушки
5-6 домата
3 с.л. олио
1 ч.л. брашно
4 скилидки чесън
сол
магданоз
дафинов лист

Начин на приготвяне:
Чушките се измиват, подсушават и изпържват цели в сгорещеното олио. Внимание – пръскат! Изваждат се в тенджерка. В останалото олио се задушават обелените и нарязани домати заедно със скилидките чесън. Накрая се прибавя и брашното. Така приготвеният сос ври 10-ина минути, след което в него се връщат изпържените чушки. Отгоре се поръсват с нарязан магданоз.

 

Пържени чушки с бамя

Необходими продукти:
1/2 кг зелени чушки
1 кг домати от консерва
100 г бамя
4 скилидки чесън
4 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. чубрица
1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:
Чушките се нарязват на едри кубчета и се запържват в олиото за около 10 минути, докато омекнат, като се бъркат. След това се добавя накълцаният чесън и се готви още 5 минути. Добавят се доматите, солта и чубрицата и котлонът се намалява. Ястието къкри на слаб огън още 15 минути. Бамята се добавя последна – нарязва се на едри парчета и се пуска за около 5 минути при чушките и доматения сос. Брашното се смесва с малко вода и се долива в ястието. Готви се още 2-3 минути, докато доматеният сос се сгъсти.

 

Пълнени чушки с пиле и кускус

Необходими продукти:
250 г готово пилешко месо от гърдите
2 с.л. стафиди
1 скилидка чесън
300 мл зеленчуков бульон
4 червени чушки
1 с.л. пресен риган
100 г сирене
150 г кускус
1 щипка сол

Начин на приготвяне:
Кускусът, стафидите и нарязаната скилидка чесън се слагат в купа и се заливат с врял зеленчуков бульон. Покрива се с капак. Междувременно червените чушки се разполовяват и се почистват от семената и се пускат във вряща вода за 5 минути. Отцеждат се добре и се поставят в тавичката на грила със срязаната страна нагоре. Към кускуса се добавят нарязаното на кубчета готово пилешко и пресният риган. Сместа се посолява и се разпределя в чушките. Отгоре се поръсват с натрошено сирене и се пекат на бавен огън за 10 минути до златисто.

 

Постен гювеч

Необходими продукти:
400 г картофи
1 зелена чушка
1 патладжан
1 домат
1 глава лук
1 ч.ч. вода
олио
черен пипер
сол
магданоз

Начин на приготвяне:
Патладжанът се измива и нарязва на кубчета. Посолява се и се оставя да пусне горчивия си сок. След около 15 минути се изплаква и отцежда. Лукът се нарязва на ситни кубчета и се запържва в малко количество олио в дълбок тиган. Щом се позлати, към него се добавя нарязаният патладжан, а също и почистената и нарязана на кубчета зелена чушка. Щом зеленчуците омекнат, се добавят подправките, обеленият и нарязан на кубчета домат и обелените и нарязани на средни по големина кубчета картофи. Всичко се разбърква старателно и се изсипва в тава. Залива се с вода и се поставя във фурната. Ястието се пече около час и се сервира, поръсено със ситно нарязан магданоз. Може да се сервира както топло, така и студено. Колко повече време престои гювечът, толкова по-вкусен става. Може да се добавят и други зеленчуци – тиквички, бамя, морков.

 

Агнешка яхния с чушки и домати

Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
4-5 чушки
3-4 домата
2 глави лук
100 г краве масло
магданоз
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на хапки и го запържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме нарязания на филийки лук. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и варим на огъня, докато остане на мазнина. Прибавяме 3-4 обелени и настъргани домата и ги позапържваме. Връщаме месото, слагаме нарязаните на едро чушки, наливаме топла вода и оставяме да къкри около 1 час. Слагаме сол и черен пипер. Преди сервиране поръсваме с нарязан на ситно магданоз.

 

Киш с чушки и сирене

Необходими продукти:
4 яйца
200 г краве сирене
15 печени чушки
щипка сол
щипка черен пипер
3 стръка магданоз

Начин на приготвяне:
Печените чушки се обелват и се почистват от семките. Нарязват се на лентички и се смесват с разбитите яйца, натрошеното сирене, нарязания магданоз, сол и черен пипер. В намаслена тавичка с диаметър 24 см сипваме сместа. Печем за 25-30 минути в загрята фурна на 170 градуса. Изваждаме и нарязваме. Сервира се с пресни домати.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.