Хамид Хамид, вицепрезидент на Либералния интернационал, пред “Труд news”: Няма стабилно управление без ДПС

Политици, ръководени от подсъдими олигарси, искат паралелна прокуратура, казва правният експерт на ДПС, вицепрезидент на Либералния интернационал

- Г-н Хамид, остават броени дни до предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. ДПС даде ясна заявка за влизане в изпълнителната власт. Защо Движението иска да бъде част от управлението на страната?
- Вече за всички е ясно, че стабилно управление без ДПС не може да бъде конструирано. Видяхме провалените опити  на редица правителства, основани на омразата, разделителните и червените линии. Резултатът е каскада от кризи – икономическа, енергийна, социална продоволствена, демографска. Но шапката на всички тези кризи е политическата. Тя трябва да бъде решена най-напред, защото изваждането на страната от останалите кризи изисква политически решения. 

За 32 години ДПС доказа, че в най-трудните за страната моменти може чрез диалог да постига обединение – и на партиите, и в обществото. 

Освен това ДПС притежава и експертизата, и опита, и ключа за постигането на адекватни решения. Припомням Ви, че когато Движението бе в управлението на страната в периода 2001 – 2009 г. България имаше най-добрите икономически показатели. Външният дълг бе стопен с 16 млрд. лв. – до 1 млрд. лв. Инвестициите стигнаха рекордните над 6 милиарда лева на година. 

Но най-важното е, че експертите на ДПС подготвиха и написаха през 2008 и 2013 г. оперативните програми за първите  два програмни периода. Така европейските инвестиции влязоха в България. Нищо, че после друг обикаляше с джипката страната, за да реже лентичките.

Когато той трябваше да напише оперативните програми, подаде оставка. 

Днес оперативните програми за третия период закъсняват с две години, защото няма кой да ги напише. 60 млрд. евро стоят на трупчета в Брюксел и чакат България да си ги вземе. Но нито ГЕРБ, нито „Промяната“ направиха нещо. Защото нямат експертизата за това. Експертите на ДПС са готови да влязат в изпълнителната власт, за да осигурят програмите, с които така чаканите от бизнеса и общините европейски инвестиции ще влязат бързо в страната и ще стигнат до хората. 

- Призовавате за възстановяване на нормалността в политиката. Какво означава това?
- ДПС изведе като свой основен приоритет възстановяването на нормалността в политиката още през 2016 г. Движението първо призова за демонтаж на модела ГЕРБ. Позволихме си лукса 12 години като държава и общество да търпим управление чрез омраза, противопоставяне, разделение, реваншизъм. През последните 7 месеца едни случайни минувачи в политиката гръмко обявиха, че ще променят модела ГЕРБ, но го смениха с по-лоша версия. Превърнаха лъжата в норма, нарушаването на конституцията – в закон. Вижте само как протича предизборната кампания – единствено ДПС казва какво ще направи за държавата. Всички останали се надпреварват да декларират само и единствено с кого няма да разговарят.

Намираме се в разгара на безпрецедентни кризи, които изискват адекватни отговори. Ето защо призоваваме за възстановяване на нормалността. Това може да стане само с диалог – между партиите, парламентарните групи, институциите, между властта и бизнеса, между гражданите и управляващите. Нормалността ще бъде възстановена с общи усилия за сформиране на широко подкрепено правителство, основано на евроатлантическите ни ценности и насочено към решаване на тежките проблеми пред държавата – осигуряване на енергийна и продоволствена сигурност и независимост. Готови сме на диалог.

- С кого бихте управлявали?
- По време на кампанията се прогнозират и говорят  най-различни  бъдещи формати на управление, но като че ли се забравя, че решението за това в крайна сметка е на избирателите.

Предстои да разберем как гласоподавателите ще подредят управленския пъзел на 02 октомври. Вярвам, че те ще гласуват за сигурност и стабилност с номер 1 в бюлетината.  Защото без енергийна, социална, здравна, финансова сигурност, няма стабилност в държавата.

- Но и ГЕРБ, и „Продължаваме промяната“, и БСП казват, че няма да управляват с ДПС?
- Пред камерите така казват. Но иначе чукат на вратата на ДПС. Защото, когато трябва да се пренапише бюджета на Асен Василев, кой осигурява 120 лв. за пенсионерите в последните три месеца на 2021 г.? ДПС! И кой намира сега 300 млн. лв. повече за земеделците, и стотици милиони отгоре за общините, университетите, вероизповеданията? Пак ДПС! Затова говорим за възстановяване на нормалността - за да няма повече двуличие в българската политика.

- Приоритет в програмите на част от партиите е съдебната реформа. Каква съдебна реформа е необходима, така че да бъде върната вярата на гражданите в справедливостта на правосъдието?
- Всички, които чертаят разделителни линии, говорят за съдебна реформа. Но реално единствено ДПС предложи такава в 47-ото НС. 

Още в началото на годината с участието на научни работници, бивши конституционни съдии и магистрати изготвихме и предложихме на всички парламентарни групи в 47-ото НС проект за изменение на Конституцията на Република България в частта съдебна власт. 

С тези предложения формулирахме в конкретни текстове всички онези искания, идеи и предложения на протестиращите граждани за реформи в съдебната система. Предложихме разделяне на Висшия съдебен съвет на две самостоятелни и независими една от друга колегии -  съдебна и прокурорска.  Въведохме сериозни ограничения в правомощията на главния прокурор. Регламентирахме евентуално разследване на главния прокурор от специален, независим  прокурор.

Всичко онова, което искат гражданите, както и високи ангажирани с темата европейски институции,  го предложихме.
Оказа се обаче, че партиите не се присъединиха към проекта ни. В крайна сметка тяхното говорене за съдебна реформа е било само и единствено с политически цели и политическо говорене без конкретни действия.

- Възможно ли е да бъде постигнат консенсус между политическите сили за промени в конституцията, които да гарантират истинска съдебна реформа?
- Ние сме последователни в отстояването на поисканите от гражданите промени. Ще предложим проекта си и на новото 48-мо Народно събрание, като се надяваме да намерим съмишленици за конституционно мнозинство. Това ще бъде поредният тест коя от партиите наистина иска съдебна реформа и коя използва темата само за да извлича политически дивиденти. Също като въпросът с борбата срещу корупцията…

- Какво имате предвид?
- Случайните минувачи от близо и далече, които като кукувици се настаниха в българската политика, влязоха във властта с мотото нулева толерантност към корупцията. Но бягаха като мишки, когато ДПС внесе конкретните предложения за борба с корупцията – забрана на инхаус процедурите, отмяна на  т.нар. „златни паспорти“ и „златни визи“. ДПС успя да постигне съгласие в парламента за изпълнение на европейските изисквания и отпадане на „златните паспорти“. Но „Промяната“ запази инвестиционните визи и инхаус процедурите. Нещо повече – използва инхаус процедурите, за да се разправи със собствения си коалиционен партньор.

- Как гледате на идеята на ИТН за смяна на модела на управление на страната и превръщането й в  президентска република?
- Смятам че идеята за смяна на модела на управление не е добра и сегашният конституционен ред е най-добрият възможен за нашите условия.

Не бихме подкрепили в едно евентуално Велико народно събрание подобни идеи.

- В края на 47-ото НС законът за КПКОНПИ бе една от темите, които породиха много спорове сред политиците. Може ли комисията да бъде превърната в алтернатива на прокуратурата, както настояват от ПП?
- Конституцията не допуска алтернативна прокуратура и в този смисъл няма как КПКОНПИ да се превърне в такава. Цялото говорене в тази посока, както и опитите за превръщане на комисията в политическа бухалка в основата си имаше онези  политици, които ръководени от техните обвиняеми или подсъдими олигарси се стремяха да овладеят прокуратурата и съдебната система в тяхна полза.

Нашият гост
Хамид Хамид е роден през 1973 г. в с. Сини вир, община Каолиново. След като завършва средното си образование в ПМГ “Нанчо Попович”, учи право в Бургаския свободен университет и се дипломира през 1998 г. От 2000 г. е член на адвокатската колегия в Бургас.”
Бил е депутат е в в няколко парламента. В момента е втори в листата на ДПС в Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта