Центърът по кръводаряване в София работи непрекъснато, дори през уикенда (СНИМКИ)

Само до обяд в петък близо тридесет столичани дариха кръв в Националния център по клинична и трансфузионна хематология (НЦТХ, бившият Майчивн дом) в София, видя фоторепортер на "Труд".

Повечето от доброволците са редовни кръводарители и посещават центъра по четири, пет пъти в годината да дарят спасение за нуждаещите се.

„Идват и съвсем нови хора, които да пръв път даряват, защото са чули, че здравната система има необходимост от повече литри кръв. Ние днес се срещаме все по-често с милосърдие, уважение, добрата воля на българския народ, което не може да не ни вълнува и радва. Тук разбира се идват и хора, които са помолени от свои близки и дарят за конкретен човек, има и такива, които даряват от бедност, заради едната торбичка с продукти”, споделя д-р Николай Николов, началник на НЦТХ.

Снимки: Цветан Томчев

„Ние се страем да въвеждаме ритмичност в даряването и разпределяме желаещите от спортни клубове и други групи желаещи да идват по график, за да постъпват равномерни количества кръв. Дарителите са различни, много е шарен спектърът от желаещи, но накрая спасеният човешки живот е най-важен за всички”, казва д-р Николов.

Всички желаещи да бъдат кръводарители трябва да отговарят на определени изисквания. Не се допускат хора, които са се завърнали от чужбина в близките двадесет и осем дни, хора с наднормено или с маломерно тегло. С ниско кръвно налягане. Даряването трябва да е през два месеца. Кръводарители не могат да бъдат хронично болни, хора над 65 годишна възраст и такива, които са с температура или употребяват медикаменти.

В наше присъствие бе върнат младеж на 19 години, който искаше да дари кръв, но тежеше 50 килограма и мъж, който предния ден пил един разтворим аспирин също не бе допуснат за дарител.

Кръвна банка, както е познат на столичани НЦТХ работи всеки ден, включително в събота и в неделя от 9 до 15 часа. За доброволците за дарители на кръв е добре да знаят, че в страната има общо пет такива центрове - София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен и отдено един във Военномедицинска академия.

Кръводаряването е целогодишна, а не кампанийна дейност, разясняват специалистите. Пълна информация за работното време на центровете в страната има публикувана и на електронната страница на НЦТХ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи