На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Втори задържан за инцидента, в който кола се вряза в карнавално шествие в Германия

Чехи построили Варненския затвор преди 90 години Сега зад емблематичната фасада с червени тухли в модерни килии търпят наказания 222 души

Така е изглеждал затворът през 1930 година.

Най-трудно осигуряват заетост на осъдените доживот, които в момента са 22-ма

Двоен празник отбелязват на 29 януари служителите във Варненския затвор. Освен професионалния ден на работещите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ те честват и 90-годишнината от откриването на затвора в морската столица. До 1930 г. осъдените са били затваряни в стар зандан в Гръцката махала, който днес е Музей за историята на Варна. Малката сграда се оказала тясна и през 1928 г. тогавашният Фонд за подобряване на затворното дело в България осигурил 15 млн. лв. за изграждането на модерен затвор. Във времето, когато прочутият арх. Дабко Дабков проектирал изящния хотел „Мусала“ – умалено копие на нюйоркски небостъргач, и други сгради шедьоври в центъра на Варна, на километър западно от последните къщи на града чехи се заели да строят затвора след спечелен конкурс. Фирмата „Пител Браузеветер“ завършила обекта за една година.

Входът на сградата.

Четирикрилната триетажна сграда била изпълнена по италиански проект и с немска технология. Емблематичните червени тухли, с които е облицована, били внесени от чужбина. Те не са мръднали до ден днешен, въпреки че вътре сградата е претърпяла преустройства. При освещаването й през януари 1930 г. тя била образец за модерно строителство, разполагала дори с парна централа. А комплексът довършвали високи тухлени стени с кули за охраната в четирите края. 90 г. по-късно Варненският затвор вече се намира в широкия център на морската столица. След два ремонта през 50-те и 70-те години на миналия век, през 2017 г. с 1,1 млн. лв. условията за живот вътре бяха коренно променени. Броят на килиите в основния корпус бе увеличен от 70 на 87 за общо 262 лишени от свобода, всеки от които да разполага с нужните по евроизискванията 4 кв. м. В спалните помещения бяха изграден санитарни възли, а във всички коридори – общо 9 бани. При продължилия 4 месеца ремонт бяха обособени 3 столови, бръснарница, наказателни килии и нов команден център за главния надзирател. Всеки от настанените в корпуса днес 222 лишени от свобода разполага с индивидуален паникбутон до леглото и система за комуникация с постовия.

Това не е единствената мярка за подобряване на дисциплината, разказа пред „Труд“ началникът на затвора старши комисар Йордан Йорданов. „Направихме немалко за борба с корупцията, а заедно с труда и отпуските, които даваме на всеки 3 месеца за най-добрите, ефектът е осезаем“, обясни той. Заради кадровата криза в строителството и други производствени сфери затворът се е утвърдил като стопански субект и желан партньор от множество фирми. Настанените зад решетките произвеждат профили за сухо строителство, има и мебелен цех. Последната му голяма поръчка била изработка на параваните за евроизборите. Завършено типово производство в затвора няма, тъй като малцина от настанените зад решетките имат професионална компетентност за тази дейност. „Тепърва ги учим да работят с рулетка и шублер, затова серийното производство на части се оказа успешната пазарна ниша“, твърди началникът на Варненския затвор. Според него интересът към доброволния и платен труд в момента е много по-голям, отколкото преди години, когато затворниците масово саботирали производството, като повреждали машини или не изпълнявали нормите. Сега малцина отказват да се включат в обществено полезни дейности.

След последния ремонт.

400 от общо 480 лишени от свобода, настанени в основния корпус, прилежащото общежитие и това в с. Разделна, имат някаква заетост. По този показател Варненският затвор е сред първенците в страната. Повечето му обитатели предпочитат да се трудят, защото 2 отработени дни се считат за 3 излежани. Други участват в квалификационни курсове, трети посещават началното училище, което е филиал на това в женския затвор в Сливен. Зад решетките има и занимания по интереси в „Арт клуб“ и „Спортен клуб – Бокс“. „Най-трудно осигуряваме заетост на осъдените доживот, които в момента са 22-ма“, признава Йорданов. Но е категоричен, че макар бавно и трудно у нас вече си пробива път европейската практика да се акцентира върху социалната адаптация на лишените от свобода. Докато търпят наказанията си, голяма част от тях придобиват нови знания и умения, които им помагат за бъдещия живот на свобода. През годините затворниците имат принос към изграждането на големи знакови обекти във Варна като Двореца на културата и спорта, в чийто скорошен основен ремонт също са участвали с бригади. Старши комисар Йорданов не крие гордостта си от факта, че след водното бедствие през юни 2014 г. в кв. Аспарухово затворът първи се е включил с екипи по ликвидиране на щетите, за което има благодарност от областния управител.

Директорът на затвора Йордан Йорданов.

Успехите и трудностите на екипа обаче рядко влизат в общественото полезрение. Затова професията на работещите в системата за изпълнение на наказанията се счита за неблагодарна и незабележима. „Тя дава много, но и много взема от душевността. Макар и трудно успяхме да увеличим щата на надзирателите, които в горещина и в студ, в спокойна и в напрегната обстановка неизменно изпълняват своите задължения по охрана, надзор и сигурност. През годините те преодоляха множество опити на лишените от свобода да вкарат непозволени вещи, парираха опити за провокации, неподчинение и автоагресия. Инспекторите по социална дейност, психолозите, учителите, медиците и деловодителите също извършват огромна по обем работа за обезпечаване на правния и здравен статус, развитието на образователните и възпитателни дейности с лишените от свобода. Немалка е ролята на служителите в секторите по финанси, логистика и капиталови разходи, които проявяват находчивост и висока психическа издръжливост при постоянната липса на финансови средства. А колегите от Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ успяват в тези трудни условия да бъдат истински мениджъри“, благодари на всички началникът на Варненския затвор.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.