Шампоани крият риск от безплодие

Продукти съдържат химикал, който е забранен, каза пред “Труд news” Габриела Руменова от “Ние, потребителите”

Партиди от известни марки

За опасни за здравето дезодоранти, шампоани и душ-гелове съобщи европейската система Safety Gate. Продуктите са на популярни марки, но са описани партиди, които съдържат вредния за хората химикал пропионалдехид (BMHCA), който може да доведе до проблеми със зрението, алергии или безплодие.

“Рискът при тези продукти е наличието на един химикал, който е забранен за влагане в козметичните продукти и наличието му води до увреждане на репродуктивната система, до алергии и до нарушаване на зрението”, каза пред “Труд news” Габриела Руменова от платформата “Ние, потребителите”. “Това е абсолютно забранена съставка, която крие риск за здравето, при това не епизодичен, а перманентен риск”, обясни Руменова.

Тя отбеляза, че потребителите могат да проверяват в европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни стоки Safety Gate дали даден продукт не фигурира с предупреждение в поддържания регистър, преди да го купят.

Габриела Руменова даде пример, че всеки от продуктите в Safety Gate присъства със своето изображение, наименованието на брандовете и баркода, номера на самия продукт, по който може да се идентифицира, че е от въпросната проблемна партида. Сигналите в системата се подават от всички държави членки, като най-често партидите се изтеглят от пазара и се унищожават.

В европейската система за контрол на опасните стоки - Safety Gate всеки продукт влиза с досие за произход, баркод, страна, подала сигнала и с какво застрашава здравето на хората.

Най-бързо потребителите могат да се ориентират в системата Safety Gate по категории - когато купувате даден продукт, влизате в съответната категория - в случая козметика и може да сте сигурни дали той е безопасен или не, обясни Габриела Руменова.

Всички забранени и опасни продукти в европейската система са описани в своеобразно досие - с баркод, страна производител, страна, подаваща сигнала за опасната стока и т.н.

Потребителите имат право да върнат продукта, ако той е опасен за тяхното здраве и да си получат обратно средствата, това право е безусловно, припомни Руменова. И допълни: “Ако се е стигнало до инциденти или здравословни проблеми, хората могат да предявят претенции пред производителя, но е важно да подават сигнали, ако попаднат на опасни продукти”. По думите ѝ дори и при известните марки козметика може да се случи партида, в която по някакви причини е попаднал опасно вещество. Руменова предупреди, че потребителите трябва да бъдат особено внимателни, когато купуват продукти онлайн, тъй като тогава сравняването на баркода става по-трудно. Хората да не се успокояват от информацията в тази система, което нотифициращата страна за проблем с продукт, тъй като при наличието на глобален пазар, стоките могат да са навсякъде, каза Габриела Руменова. И даде пример, че козметика от Франция или Италия се продава у нас, а много от продуктите се предлагат и в различни сайтове за покупка чрез интернет.

Забраната е от 1 март 2022 г. в ЕС

Пропионалдехидът е токсичен за репродукцията

Бутилфенил метилпропионал, известен като Lilial (основно търговско наименование) или p-BMHCA, е ароматен алдехид, синтетична ароматна съставка, която се използва от години в различни видове козметика и продукти за лична хигиена. Бутилфенил метилпропионал се използва и в няколко некозметични продук­та, като домакински почистващи и перилни препарати.

Открито е обаче, че бутилфенил метилпропионал като нетно съединение уврежда кожата и очите. Освен това представлява риск от предизвикване на кожна алергия.

През май 2020 г. Европейската комисия публикува Регламент №2020/1182 на Комисията относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси - изменение на Регламент (ЕО) №1272/2008 CLP и Бутилфенил метилпропионал вече е класифициран като токсичен за репродукцията.

Съгласно Европейския регламент за козметичните продукти ((ЕО) №1223/2009) употребата на вещества, класифицирани като канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията, е забранена.

От 1 март 2022 г. бутилфенил метилпропионал вече не може да се използва в козметични продукти, предлагани на пазара в Европейския съюз (ЕС). Понастоящем тази съставка е включена в списъка на веществата, забранени за употреба в козметични продукти според Европейския регламент за козметичните продукти.

Европейската агенция по химикалите: До 5 млн. души в Европа са придобили чувствителност

Химичните вещества, които причиняват алергичен отговор след контакт с кожата, се наричат кожни сенсибилизатори. След индустриализацията се наблюдава значително увеличение на разпространението на алергични заболявания. Една от вероятните причини може да бъде фактът, че сме изложени на много повече химикали, отколкото преди, предупреждава Европейската агенция по химикалите.

Например, изчислено е, че до 5 милиона души в Европа вече са придобили чувствителност към химикали, съдържащи се в готови текстилни и кожени изделия, и че всяка година възникват до 180 000 нови случая на сенсибилизация, посочва Европейската агенция.

Алергичните реакции към конкретен алерген - веществото, причиняващо алергията - варират от сравнително малки като сърбеж и зачервяване на кожата до по-тежки като масивно подуване, кожни лезии и корички и люспи като при изгаряне - в зависимост от силата на алергена.

Safety Gate предупреди за козметични продукти, които съдържат забранен химикал:

Балсам за суха коса, 200 мл

Регистрирано е съдържание на 2-(4-терт-бутилбензил) пропионалдехид (BMHCA), който е забранен в козметичните продукти. Може да предизвика алергии. Балсамът за коса е със страна на произход Франция, а сигналът до европейската платформа е подаден от потребители в Италия.

Балсам за дълга коса, 200 мл

Този балсам на Garnier е подаден като опасен от потребители във Франция, защото също съдържа пропионалдехид (BMHCA), който е забранен в козметиката.

Дезодорант против изпотяване, за мъже, 50 ml

Страната, която подава сигнала към Safety Gate е Италия, но продуктът може да бъде засечен и в други страни-членки на ЕС. И при този дезодорант е открита забранената съставка пропионалдехид (BMHCA).

Дезодорант спрей с талк и овлажняващ крем, 75 ml

Този продукт, според европейската платформа Safety Gate, също съдържа пропионалдехид (BMHCA), който е забранен в козметичните продукти. В Бюлетина на Safety Gate е отбелязано, че продуктът не отговаря на изискванията на Регламента за козметичните продукти.

Душгел с аромат на зелен чай и краставица, 500 ml

Според списъка на съставките продуктът съдържа 2-(4-терт-бутилбензил) пропионалдехид (BMHCA), който е забранен в козметични продукти. В системата за предупреждение на ЕС продуктът е описан като произведен във Великобритания, а страната, която подава сигнала отново е Италия.

Дезодорант с аромат на круша и алое вера, 75 ml

Според списъка на съставките продук­тът дезодорант с аромат на круша и алое вера от 75 ml съдържа 2-(4-терт-бутилбензил) пропионалдехид (BMHCA), който е забранен в козметичните продукти. BMHCA може да увреди репродуктивната система, да увреди здравето на нероденото дете и да предизвика сенсибилизация на кожата. Продуктът има забрана за пускане на пазара и е сочен с произход Великобритания.

* “Труд news” публикува част от последния бюлетин на Safety Gate.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения