Южнокорейският президент ще постави денуклеаризацията като първа тема в Пхенян

Южнокорейският президент Мун Дже-ин ще постави денуклеаризацията като първа тема в 3-дневната си среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, която започва в Пхенян утре, предаде ДПА, цитирайки говорителя на Мун.

"Не можем да предскажем доколко успешен ще бъде изходът от тази среща", посочи Им Чжон-сек, като обърна внимание на липсата на напредък в досегашните преговори.

Президентът Мун ще води в севернокорейската столица делегация от над 200 души, сред които и група от видни бизнес лидери, като например шефа на концерна "Самсунг" Ли Дже-йон. Това ще бъде третата за тази година среща между двамата лидери. Те ще обсъждат и начини за подобряване на междукорейските отношения.

Говорителят, цитиран от Асошиейтед прес, изрази надежда за постигане на значими споразумения, които "фундаментално ще отстранят опасността от въоръжени сблъсъци и ще намалят страховете от война" между двете страни, но не даде повече подробности. Според него тези споразумения ще засилят шансовете за подписване на мирен договор, който формално да сложи край на Корейската война.

Висши военни от двете страни през последните месеци обсъждаха възможността за по-малко оръжия във взаимно контролираната зона на общата им граница около съвместното гранично селище Панминчжон, премахване на някои от предните гранични постове и прекратяване на враждебните дейности по морската им граница.

Според някои експерти Мун подготвя възстановяването на междукорейското икономическо сътрудничество, след като дипломацията постигне резултати по ключовите военни въпроси. В момента всички съвместни икономически проекти между двете Кореи са замразени заради международните и американските санкции срещу Пхенян.

Коментари

Задължително поле