Юристка от Сливен спасява парка на „Кършияка” в Пловдив

Специалните пейки-моливи са запазен знак на Бригада “Нова градина”

“И беше мрак...”. Цитатът не е от песен на Слави Трифонов, а от Библията, казва Стоян Христов. Разположили сме се на една от пейките в градинката, недалеч от новотела в Пловдив, в стария квартал “Кършияка”.

Стоян е с побеляла брада и прилича на мъдрец, а може би на дядо Коледа, зависи с очите на коя възраст го гледаш. По любов той е изкусен художник-дърворезбар. По убеждение е съмишленик на Магдалена Данчева. С нея се запознали, когато тя се нанесла в квартала. Тази малка на ръст жена се захванала с големи неща: да спасява същия този парк, където сме седнали. Та, Стоян цитира Дебелата книга с фина ирония, за да придаде по-голям драматизъм на картината, която представлявали 4-те дка площ преди появата на Маги. “Отвратително бунище в центъра на града! И беше мрак, ама и бълхи бяха, и паяци бяха... Направо ни изядоха, докато изхвърлим всичките боклуци! Лично двамата. Нали?”, подсмихва се тя. Нали, кима Стоян.

Магдалена Данчева е съпруга на окръжен съдия, майка на пораснала дъщеря, зад гърба си има успешна адвокатска практика в Сливен. Тя е главен герой в историята с повече от 10-годишна предистория. Магдалена знае как се създава райска градина от кални междублокови пространства и занемарени от уважаемото гражданство паркове. Преди да дойде в Града на тепетата, тя създаде градини с цветя, трева, дръвчета, беседки и спортни площадки на няколко места в Града под Сините камъни. Сама, с подкрепата на приятели. “Това беше първата ми кауза”, отбелязва юристката. Втората є кауза се появи стряскащо, като призовкар по никое време пред вратата. От битката за зелени площи Маги се хвърли в битка за здравето си. След като победи, не се сви. А разказа, за да бъде полезна на другите с подобни диагнози.

Неотдавна Данчева напусна адвокатурата в Сливен, премести се в Пловдив и продължи да упражнява професията, но в друга сфера на правото. След преместването дошъл редът на кауза № 3: паркът в “Кършияка”! “Е, и тук, в Пловдив, бюрокрацията в началото беше безкрайна. Но се надявам, че сме я преборили”, разказва тя. През юли м. г. направила предложение за дарение до кмета на Район “Северен”. Така и така, обяснила тя, искаме разрешение да облагородим терена. Предложението било внесено от името на Бригада “Нова градина” - гражданско обединение за общополезна дейност, което тя регистрирала. Няколко месеца по-късно купила и поставила първите 7 пейки-моливи - същите, каквито успяла да монтира в градинката до общината и до природо-математическата гимназия в Сливен. Стефан Стефанов от фондация “Старият бряст” пък донесъл фиданка от хилядолетното дърво в Сливен. За всяко действие върху терена Бригада “Нова градина” има документ от районното кметство. “Изключително сме доволни от оказаното ни съдействие”, заявява тя. Официалното откриване станало на 14 септември, дошли много хора и тогава сякаш нещо се отключило. Появил се първият сподвижник, Стоян, а след него и други. Често гражданите задавали въпроси: „ В събота ли чистите и работите? Към коя организация сте? А колко ви плащат?”. Никой не получава, само дава, това е то - бригадата.

През тази година били монтирани кошчета за боклук и специален кош за кучешки отпадъци - скъпа придобивка, с която тя особено се гордее, защото подобни могат да се видят на малко места в страната. В парка има оригинална маса със столове за игра на открито на шах, табла и “Не се сърди, човече”. В ъгъла, където някогашните детски люлки били заринати от мръсотии, сега има кът за отдих под голямата корона на дърво. “Тук се сяда само с резервации”, шегува се тя. Няколко цветни пейки във виенски стил оформят друг кът. Вече има и горски кът - място за пикник на открито, където служителите от т. нар. сити в “Кършияка” могат да обядват на чист въздух. Открили го за първия рожден ден на възстановения парк - на празник, който бригада “Нова градина” организирала преди две седмици за живущите в района и за приятели.

“Забрави да кажеш за тубите...”, подсеща Стоян. “Как ще съм!? Работата е там, че всичко, ама всяко едно стръкче сме поливали с туби и кофи, на ръка! И затова на 5 август отидох при кмета на Пловдив Иван Тотев. От него - къде по-високо!?”, разказва Маги. След намесата му от “Паркове и градини” започнали да поливат дръвчетата, два пъти в седмицата, но само тях и пак на ръка. А тревата, цветята? “Битката ни е за вода - за пиене и за поливане. Някога, преди доста години, тук е имало чешма. Готови сме да я възстанови. Силно се надяваме на общината, че ще пусне вода в парка! Иначе тази трева все жълта ще бъде, как да я съживим!?”, вдига рамене Магдалена. “Голямата новина е, че благодарение на кметството теренът вече е отреден само за озеленяване и парк. Преди това част от него бе за други нужди и се страхувахме, че ще има застрояване. Но тази опасност отпадна”, радва се тя. Временно изпълняващата длъжността кмет Лариса Кътова признава, че за първи път местната власт в район “Северен” има подобно партньорство. “Много сме благодарни, работим в екип и ни предстоят още неща да направим заедно!”, заявява Кътова. С помощта на кметството е поставено осветление, сложена е настилка.

Случва се и да се ядосам!, признава Данчева. Ядосва се, когато вандали трошат елементите в парка. “Все едно мен са ме наранили! Мъчим се веднага да възстановяваме, за да набием в мозъка на тези, които ритат и чупят, че трябва да са внимателни. Всичко това е за тях, направено е с много любов и желание!”, отбелязва тя. Подчертава, че получава изключително голяма помощ от неколцина съседи и споменава имена: Петко, Оля, Елена, Атанас, които са дарили и даряват средства за различни подобрения.

“Защо в Швейцария да могат, а ние - не? Преди години бях на екскурзия там. Шашнах се колко е красиво и как самите граждани пазят и сами създават красота. Е, мога да кажа, че постигнах швейцарската си мечта: всяка сутрин бършем пейките и чистим, грижим се за цветята, храстите, дръвчетата. И в парка сега е пълно с народ през целия ден и хората си общуват!”, заявява Маги. Един човек, заради когото може да се вярва, че не всичко е изгубено.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи