Био тиквите са вкусни и сурови

Семейство фермери отглежда без химия сортовете кестенка, провансалска и хокайдо

Имат 10 пъти повече витамин C от морковите

Печена тиква с био мед, тиква с карамелизирана кафява захар, био масло и био мляко и тиквеник с ръчно точени кори опитаха столичани на фермерския фестивал „От нашата ферма - с любов за вас!” пред Министерството на земеделието и храните тази седмица.

Продуктите са био производство от фермата на семейство Симеонови. „Труд” разговаря с производителя Стоян Симеонов, който разказа за различните комбинации с полезния плод.

Стоян и семейството му се занимават с производство на плодове и зеленчуци от 7 години, отглеждат ги в село Лесново, община Елин Пелин. В стопанството им има всякакви сезонни зеленчуци и подправки, които растат по нашите земи, асортиментът им обхваща 70 продукта.

Преди да създадат семейния бизнес, Стоян и жена му Теодора се занимават с други дейности – мъжът работи във верига за бързо хранене, а съпругата му и до днес е в сферата на недвижимите имоти. „Kогато се роди малката ни дъщеря, установихме, че почти няма откъде да купим продукти, които не съдържат химия и започнахме да се занимаваме с този бизнес”, обяснява Стоян. Основават фермата си на площ от един декар, техни приятели и познати ги подкрепят и купуват от продукцията им. Постепенно фермата се разраства и днес имат редовни клиенти.

Отглеждането на биологично производство е трудно, защото няма гарантирани добиви. „Единственото нещо, което можеш да си позволиш да правиш за почвено плодородие, е подправяне на почвата с естествени торове - компост, тор от калифорнийски червей. Борбата с плевелите е само механична и ръчна, без химия, торенето е ограничено. Борбата с плевелите е неравна и в резултат на това добивите няма как да са големи”, пояснява Стоян и допълва, че за сметка на това тиквите са много сладки и полезни.

В момента семейството отглежда 6 декара тиква, годишнoто производство е между 1 и 2 тона, като успяват да продадат цялото количество. В стопанството работят 10 човека, в работата се включва и голямата им дъщеря, която е на 19 г. Различни сортове тиква растат във фермата им – кестенка, провансалска тиква, хокайдо. Някои са по-сочни и подходящи за сок и крем супа, други са по-сухи и стават за печене.

На фестивала семейството представи печена тиква с био мед, натурална без подсладители, печена тиква с карамелизирана кафява захар, био масло и био мляко, както и тиквеник с ръчно точени кори, направени от майката на Теодора.

„Клиентите са много впечатлени, голяма част от тях искат да си купят печена тиква, която да е готова за консумация. Изглежда всички са натоварени в ежедневието и не остава време за приготвянето на храната, но си взимат сурова, след като им обясним колко лесно се приготвя”, казва производителят.

Тиквата върви най-добре с мед и орехи, някои клиенти на семейство Симеонови приготвят печена тиква със сирена, други я пълнят с месо. По думите на фермера любители на есенния плод си правят фреш от него, изцеждат го в сокоизтисквачка, а след това използват сухото вещество, заедно с мляко и яйце, за направата на крем карамел.

Суровата тиква е много полезна, вкусът й е сладък. Посетители на фестивала опитаха от нея и останаха очаровани. В плодовия зеленчук има 10 пъти повече витамин C от морковите, както и рядко срещания витамин К. Съдържа също витамин Т, който помага за усвояването на тежка храна и не позволява затлъстяване. Биологичните плодове и зеленчуци са с до 40% повече сухо вещество, отколкото тези в магазините, нямат толкова вода в структурата си и са много по-полезни.

По случай предстоящия Хелоуин съпругата на Стоян приготвя печена тиква и украса от тиквени фенери. „Mалката ни дъщеря се радва, в нейното училище се преобразяват с костюми и се забавляват”, споделя фермерът.

 

Рецепта

Вкусни хапки за Хелоуин

0902-kareОбелваме тиквата и почистваме от семките. Върху хартия за печене слагаме парче тиква, поливаме с мед и поръсваме с вода. Печем в загрята фурна до готовност, след това я изваждаме и оставяме да се охлади. Прибираме в хладилник за 1 час, за да стегне. През това време приготвяме украсата за хапките – смлени орехи и шоколад. Поръсваме ги върху тиквата, когато е готова. Нарязваме с остър нож на хапки и забучваме с клечки за зъби. По желание можем да декорираме съда за хапките с украса за Хелоуин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме