Борисов: Балканските номера няма да минат в ЕС (обзор)

В Босна и Херцеговина се проведе Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).  Снимки: Цветан Томчев

В Брюксел очакват резултати, отговорност и предвидимост, предупреди българският премиер лидерите от Югоизточна Европа в Сараево

С този манталитет тъпчем на едно място

Европейският съюз значи не само европейски фондове, не само милиарди евро, не само да ти построят инфраструктура - метро, пречиствателни станции, магистрали, жп линии, конкурентоспособност. Значи и отговорност, предвидимост”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред българските медии в Босна и Херцеговина, където се проведе Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

На въпрос на главния редактор на “Труд” Петьо Блъсков “Какви ще са преките ползи за България от форума на ПСЮИЕ” Борисов отговори: “Първо инфраструктура - да има свързаност на Балканите. Това е добре и за туризма, за бизнеса, за цифровата икономика, защото ние правим сега и оптични кабели. И най-вече, когато има газопровод, защото сега трябва да правим и газопровода със сърбите. Правим го и с гърците и с турците. Разговаряхме и по тази тема, а ние строим както се знае - активно”. Премиерът припомни, че в първия ден на форума в Сараево разговаря с турския президент Реджеп Ердоган: “Говорих с Ердоган всички да наричаме “Турски поток” - “Балкански поток” - така е по-красиво и общо”.

Борисов подчерта, че е много важно Гърция, Турция и България да имат нормални взаимотношения. Мисля, че те ще приемат една моя инициатива за тристранна среща в този формата. Първата ще е още тази година в България”, обяви Борисов.

Той не скри недоволството си от отсъствието на Косово, както и от нивото на представителност на част от държавите на форума на ПСЮИЕ.

“Формати, като днешния, са много важни, но да участват всички. За да не пораждат нов конфликт”, заяви премиерът. “Три държави има от ПСЮИЕ, които са от ЕС и са представени на ниво държавни секретари, а Косово, което е следващият председател на ПСЮИЕ, не е представено. За какво присъединяване към ЕС може изобщо да става въпрос при такова поведение”, отбеляза Борисов.

Той бе категоричен, че всички много искат да се случат много неща - от магистрали до дигитална инфраструктура, но с такъв балкански манталитет ще тъпчем на едно място.

“За съжаление ние, от Балканите, трудно се събираме. Вглеждаме какво ни разделя, правим си балкански номера, това пред ЕС няма да мине”, заяви по-рано българският премиер.

Той специално се обърна към премиера на Сърбия Ана Бърнабич по повод репликирането на сръбския вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Борисов в Познан.

“Какво точно иска Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изказване не е вярно?”, риторично запита българският премиер сръбския си колега Бърнабич.

Попитах сръбския премиер Ана Бърнабич защо Ивица Дачич не излезе да ми благодари, когато на 13 юни поканих сръбските дивизиони да стрелят с нашите ракетни системи и да тренират. Тези дивизиони, които стреляха по НАТО. Кой би си го позволил? България, разбира се, защото имаме авторитет и никой не ни се скара, никой не ни се сърди. Тогава техният военен министър седеше до нашия военен министър. А сега чул, недочул, си позволява да ми вика посланика и да казва, че поведението ми е неприемливо. До вчера говорех с най-добри думи, но сега докато не се извини, не ме интересува какво ще кажат нито сръбският президент Александър Вучич, нито сръбският премиер Ана Бърнабич”, уточни Борисов.

“Трябват смели политици - не става едно вкъщи, друго навън. И ние имаме спорове с Република Северна Македония, но със Заев направихме много, за да ги преодолеем. Комисиите ни работят, историците могат да спорят, политиците трябва да решават споровете. Балканският манталитет в ЕС не върви - там искат резултати”, заяви българският министър-председател на форума в Босна и Херцеговина.

 

Вицепремиерът и външен министър на Сърбия Ивица Дачич:

Реагирал съм на думи, които не са изричани

“Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Бойко Борисов. Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но съм всъщност реагирал на нещо, което той не е казвал”. Това заяви вицепремиерът и външен министър на Сърбия Ивица Дачич след среща с българският си колега Екатерина Захариева. Двамата разговаряха в словашкия курорт Високи Татри, на неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

“Както анализирахме със Захариева, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му”, обясни Дачич.

“Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия”, каза още Дачич, като допълни: “Тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред”.

 

Развръзка след напрежението между София и Белград

Край на искрите между България и Сърбия

Ана Бърнабич: Сложили сме точка на този въпрос

Няма напрежение между България и Сърбия, заяви премиерът Бойко Борисов по повод ситуацията със сръбския външен министър Ивица Дачич.

След пленарната сесия на държавните лидери на страните участнички в ПСЮИЕ Борисов коментира случващото се пред българските журналисти, а малко след това се върна пред тях със сръбския си колега Ана Бърнабич.

„Караме ли се със Сърбия? Не", категоричен беше българският министър-председател пред медиите в Сараево. Пред тях премиерът коментира ситуацията, заедно с премиерът на Сърбия Ана Бърнабич.

"Президентът Александар Вучич е в много добри отношения с премиера Борисов. Сложили сме точка на този въпрос", беше категорична Бърнабич за ситуацията с външния министър на Сърбия Ивица Дачич, който обвини българския премиер, че се изказва за независимостта на Косово.

Борисов и Бърнабич подчертаха, че България и Сърбия са приятели.

"Толкова ви обичам, толкова сте ми приятели, как може да ме разберете по начин, по който… Викаме си посланици, правим си… а нищо не съм рекъл", каза Борисов на сръбския си колега в понеделник след вечерята на държавните лидери в курортния комплекс Яхорина.

 

Отношенията ни със Северна Македония били прекрасни

Пендаровски благодари за европейската перспектива

Настояха за по-ефективна работа на комисията

С подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, дадохме перспектива на гражданите на Република Северна Македония и създадохме подходящите условия за подписването на Договора от Преспа. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на срещата си с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Срещата е в рамките на втория ден от форума на лидерите на страните от Югоизточна Европа, който се провежда в Сараево под председателството на Босна и Херцеговина.

Македонският държавен глава подчерта, че на ниво дипломация отношенията между България и Северна Македония са прекрасни.

“Но както казахте и Вие г-н премиер в Познан, трябва да дадем тласък на комисията да заработи още по-ефективно”, допълни Пендаровски. Той благодари на България и на министър-председателя Бойко Борисов за активната подкрепа към Северна Македония по пътя им за Европа.

“Вие сте най-големият ни поддръжник”, заяви македонският президент.

“Благодарих ти пред медиите, положителен факт, че истината за общата ни история, включително и за Гоце Делчев, започва да се заявява публично от политици на най-високо ниво - в случая от теб. През цялото време от 1992 г. до днес, България е настоявала единствено за това”, каза още премиерът Бойко Борисов.

 

С Ердоган обсъдиха мигрантския поток

Гоним 10 млрд. долара стокооборот с Турция

Политическият диалог получи висока оценка

С турския президент Реджеп Тайип Ердоган си дадохме дума да достигнем 10 млрд. долара стокооборот. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на въпрос за срещата на “четири очи” с президента на Турция.

“България е толкова важна и любима на Турция, защото целият им трафик минава от тук. 5 млрд. и 100 млн. долара е стокооборотът между двете страни към момента. Има няколко сфери, в които можем да разширим много взаимните си договорености. В момента на “Капитан Петко Войвода” минават по 1000 тира на ден. Съединяваме жп линиите на България и Турция с тези на Сърбия”, допълни Борисов, като уточни, обаче, че Балканите са взривоопасен регион и е добре по-малко се говори, а повече да се действа.

“Няма нищо по-добро от общите инвестиции”, добави премиерът и припомни откриването на новия завод в Търговище.

В понеделник вечерта след срещата си с Ердоган Борисов беше категоричен, че “мирът и диалогът са най-добрите дипломати”. Двамата обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница. Борисов и Ердоган дадоха висока оценка на активизирането на политическия и икономическия диалог между България и Турция, като подчертаха доброто развитие на областта на туризма, енергетиката и транспорта през последните години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика