В Гърмен искат дата за референдум срещу ромското гето

ромско гето в Гърмен

Да се проведе референдум тази пролет срещу бъдещо строителство в ромския квартал на гърменското село Марчево, поиска Инициативният комитет, на който председател е кметът Розен Марчев.

Хората са против да се разрешава вдигането на нови къщи от размирната ромска махала, в която бяха блъснати няколко домове, но повечето незаконни постройки останаха, въпреки че има издадени заповеди на ДНСК за премахване. Акция „Багер“ бе възпряна след намесата на международни правозащитни организации, според които трябва първо да се осигурят жилища на ромите. Но такива община Гърмен няма.

В същото време обаче общинския съвет разреши да се застроява гетото със законни къщи и това отново разбуни страстите. Местните жители не са съгласни да се разширява махалата и поискаха референдум.

Съветниците го отхвърлиха, но казусът влезе в съда. Решението бе в полза на инициативния комитет и така сега хората очакват областния управител да насрочи дата за бъдещия референдум.

Въпросът към местните жители е формулиран по следния начин:

Съгласни ли сте Общинска администрация-Гърмен да не разрешава изработване, приемане и прилагане на ПУП-ПРЗ на поземлени имоти, находящи се в масиви 46 и 47 в местността Падарката, съгласно картата за възстановена собственост на землището на село Марчево, община Гърмен, с предназначение за жилищно строителство?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България