Габриела Колева: Моята муза е Одри Хепбърн

Дизайнерката е кръстила модната си къща на френски граф

- Разкажете първо за вашите предци - имате интересни личности в рода си.

- Ген. Пенчо Златев е чичо на дядо ми. Той е военен министър през 1934 г. и министър-председател през 1935 г. Между другото, апартаментът при БНТ, в който живея в момента, е бил негов - тогава там е бил краят на града. Участвал е във войните, бил е началник на конницата. Става министър на войната след деветнадесетомайския преврат и фактически връща властта в ръцете на цар Борис III. Аз се срещнах със Симеон Сакскобургготски и си поговорихме. Купих една картина от колекцията на майка му царица Йоанна, която той даде благотворително на Парижкия бал в полза на националния ни отбор по художествена гимнастика. Баща ми е писателят афористик Петко Колев, писал е детски стихове ("Чело коте книжки...") Когато почина, ми остави стихосбирка за деца и афоризми, които искам да издам, да направя антология с всичките му неща. Ще я преведа на френски и английски. Той имаше проблеми заради произхода си. Твореше афоризми тайно, като този: "Който пише с кръвта, пише кратко". Общо взето, майка ми беше мъжът в семейството - работеше и ни издържаше. Тя е инженер-химик, завършила е в Братислава, занимаваше се с технология на лекарствата.

- Оттам ли дойде желанието ви да се занимавате с точни науки?

- Заминах да уча математика във Франция, омъжих се там, живях четири години, разведох се и се върнах. Тук завърших в Химико-технологичния институт автоматизация на производството и бизнес управление в един франкофонски институт.

- Откъде тази франкофонска връзка?

- Може би защото се омъжих във Франция на 20 години. Питат ме защо се върнах. Знаете ли, че там моите състуденти мечтаеха да са пенсионери! А тук през 90-те години вреше и кипеше. Освен това исках да бъда близо до семейството си. След като си дойдох, работих 7 години за една американска биотехнологична компания, после за една френска, която въведе у нас системата за ваучери за храна през 2004 г. и управлява няколко големи хотелски вериги по света. Даже станах генерален директор. Бях и председател на Асоциацията на операторите на ваучери за храна. Това беше доста изтощително психически и през 2016 г. реших, че искам промяна.

- Така ли се стигна до създаването на модната къща? Много рязък преход от бизнес към мода.

- И там, и тук има сериозни неща, но сега съм по-насочена към творчеството. Правя дизайна на дрехата върху манекен или човек, а не по скици. Много пъти се ръководя от материята, създавам нещо, което да е красиво за самия плат или човек. Много е интересен процесът на създаване - когато клиентката застане пред огледалото и започнем да наслагваме материи. Изведнъж светва и се разпознава в дрехата, в това, което най-много й отива.

- Казвали сте, че ваша муза е Одри Хепбърн. Защо?

- Тя е прекрасно съчетание на ум, красота, елегантност, доброта. Има активна позиция през целия си живот. Винаги е с отворено сърце към другия човек, с милост към нещата. Затова е икона на много поколения. А един красив и засмян дух прави дрехата красива. Дрехата е част от това красиво нещо, което е човекът. Също като музата на "Мезон Сант-Ерем" - Одри Хепбърн. Тя има излъчване, благородство и красив дух, затова толкова много хора я харесват и искат да й подражават. Тъй като една от страстите ми е Одри Хепбърн и Живанши - това, което тя е представлявала за него и той за нея, намислила съм да направя допитване до публиката, мъже и жени, на страницата ни във фейсбук: "Кой вдъхновява музите?" Ще предложа подарък за най-оригиналния отговор - ушиване на рокля.

 

Иван Игов: Кибертормозът води до самоубийства сред младежите

Опасните игри в интернет са измишльотина от децата с цел да манипулират възрастните и да търсят внимание, обяснява психологът

- Г-н Игов, децата в момента са във ваканция и отново се заговори за опасните игри в интернет. Това всъщност игри ли са или нещо много по-сериозно и опасно?

- Ще изненадам и вас, и читателите ви като кажа, че тези игри са градска легенда или по-скоро измишльотина от деца, за които е важно да бъдат забелязани и да бъдат интересни за възрастните. Знам, че много хора няма да се съгласят с мен, но винаги когато ме потърсят родители с подобен проблем, ги моля да ми посочат линк или връзка за скрийн шот за такава игра. Оказва, че нито един възрастен, нито един човек, който разбира от компютри и това му е професията, са попадали на подобна игра.

- Защо тогава се получават тези истерии?

- Всява се излишна паника както със синия кит преди време, сега пък е модерно да се слага лед и сол на ръката и ред други неща, на които родителите много бързо се връзват. Това всъщност е оправдание пред себе си, че ако се случва нещо с детето им, то е защото това нещо не може да се контролира - то се намира някъде в мрежата. Имаше един драматичен случай с българи емигранти в САЩ, чиято дъщеря се самоуби и те директно обвиниха за това играта син кит. Аз си направих труда да се поровя в интернет и се оказа, че американските следователи не са установили никаква връзка с играта. Освен това т.нар. син кит е на руски език. Колко деца в България знаят този език? Всеки родител, който ми се оплаква от тази игра, аз го питам как детето комуникира. Те отговарят: "Ами, не знам". Аз и колегите ми, занимаващи се с безопасен интернет, обясняваме всичко това с модата при децата да манипулират по-възрастните, от една страна, и от друга, да оправдават поведението си с някакви външни фактори като интернет.

- Каква е причината за това?

- Според последните изследвания се оказва, че не повече от 15-20% от родителите са наясно с това какво прави детето, докато е на компютъра. Младежите просто си измислят приключения, с които родителите им да бъдат впечатлени, поуплашени и искат възрастните да им подскажат, че държат на тях. Основната причина децата да провокират родителите си е, че не знаят, че са обичани. Те искат внимание и да се обръщаме към тях като хора, на които държим. Същата е целта и на зачестилите клипчета с демонстрационно насилие. Деца се бият помежду си, това се снима с телефон и се качва в нета като провокация спрямо родителите. За съжаление истинският проблем тук е кибертормозът, т.е. когато децата целенасочено или активно се тормозят едно друго в интернет или специално си набелязват жертва, която да бъде тормозена. Тогава наистина се стига до фатални изходи и до самоубийства.

- Появиха се твърдения, че въпросният страх, който предизвикват тези игри у родителите, се употребява с политическа цел.

- Знам само, че в много от последните политически случаи като брекзит и избори на популисти е свързан с една обща манипулация за засилване на тревожността на хората. За да може един популист да бъде избран, той трябва да каже: "Аз съм спасителят! Аз съм човекът, който може да ви реши проблемите!" Но за да се хванат на това хората, трябва да преживяват някакъв проблем, някаква опасност, от която някой да ги спаси.

- Възрастните подготвени ли са да реагират адекватно на заплахите, които застрашават децата им в интернет?

- С всяка измината година да бъдеш родител е все по-трудно. Огромна част от хората ползват интернет, само за да си прочетат новините или да обменят някаква поща. Много от заниманията на техните деца са им чужди и затова, не знаейки какво се случва в нета, много лесно могат да се уплашат и да се тревожат. Основните причина са две. Първо, неумението на родителите да обръщат внимание на децата по позитивен начин, така че те да имат усещането, че са видени, разбрани и обичани. От друга страна, незнанието на възрастните какво може да се случи на детето в интернет. Те се страхуват от такива игри, които не съществуват реално, но пък има един куп други опасности, за които децата не споделят. Това всъщност е интересният парадокс, че едно дете може да си измисли история за някаква опасна игра и в същото време месеци и дори години наред да бъде тормозено от съучениците си пак през същия този интернет и да не е казало на родителите си.

 

* Слух раздели Берен Саат и съпруга й

* Българка е национал на САЩ по художествена гимнастика

* Мая Минчева - от любим кмет в Обнова до любима учителка в Сиатъл

* Благо Георгиев забранява татуси на децата си

* Лили Иванова харесвала Стефан на Гала

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 18 ЮЛИ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл