Гурме ядене и пиене на фестивал „Вино и храна“

Варна загрява за новия туристически сезон

Бял трюфел Tuber Magnatum удря 10 000 лв. за кило

„История с вкус" беше мотото на тазгодишното Шесто издание на фестивала "Вино и храна", което беше истинско пътешествие за сетивата в света на най-отбраните кулинарни изкушения и елексири на боговете.

Над 2500 посетители дегустираха 560 вина от бутикови изби, три гурме вечери събраха ценители, а богата гама от предложения провокира хотелиери и ресторантьори да обогатят асортимента си за посрещане на лято 2018 по морето.

Трюфелите отново царуваха на няколко щанда на изложението "Вино и храна". Шеф готвачът от Велико Търново Станимир Радичев произвежда няколко специалитета с тях от краве, козе и овче мляко и сирене. Суровината набавя от български производители в Балкана и Лудогорието и с готовата продукция зарежда бутикови магазини и ресторанти. Варненска фирма също предлага диворастящи гъби и трюфели, които изнася в Италия, Франция и дори в Китай. Съдружниците в нея ги откриват в Североизточна България със специално обучени кучета, но казват, че да издадат местата с находките си, е все едно да доверят банковата си сметка. Цените зависят от добивите и пазара, но царят на трюфелите бял трюфел Tuber Magnatum е ударил напоследък 10 000 лв.за килограм. Минава за най-скъпата храна в света и за неговата класа и аромат се носят легенди. Той е афродизиак №1 и се смята, че дори Казанова се е възползвал.

Интересът на познавачите предизвика щандът на ферма"Шопар, бик и щука" на трима най-добри приятели-Марто, Анатоли и Венци, градски типажи, както сами се определят, предпочели да бъдат сред капризите на природата в Камчийската долина до селата Цонево и Сава, община Дългопол. Те отглеждат телета от породата Херефорд и древната българска порода източнобалкански свине, а щуката е от язовира "Цонево". Гордеят се, че първият писмен документ за Източнобалканската свиня от П. Германов през 1901 г. я свързва с този край по течението на река Камчия.

На фестивала във Варна посетителите опитаха за първи път коктейлите с Татра-чайовете с алкохол, приготвени по уникални рецепти с алпийски билки и чиста изворна вода от словашките Татри.

В гурме-зоната и мобилната кухня, организирана от шеф Петър Йоргов, председател на Балгарската асоциация за кулинарна култура и готвач №1 на България за 2009 г. бяха подготвени от гост-готвачи тристепенни авторски менюта с натурални и екологично чисти био продукти. Кристиян Пашов и Анна Павлова изкушиха ценителите с вариация от цвекло, сирене с кашу и черен трюфел, бут от източнобалканска свиня с черен трюфел, крем от грах със зелен боб и менра, за десерт - "Cremeux" от българска роза с маракуя и дакуаз от шам фъстък. Шеф Пламен Петров и шеф Стоян Пенев приготвиха филе от есетра, запечено с шисо масло, тапиока със сепия и тай къри, артишок в гуацето от нахут с миди, панчета и черен трюфел. Street food зоната на открито и сега показа, че тази храна може да бъде здравословно и е не по-малко кулинарно преживяване.

Пица с квас представи световният шампион Анатоли Колев от "Старият чинар", като показа тънкостите в приготвянето на "Маргарита" и "Диаболо". Шеф Иво Жечев, който наскоро се завърна зареден с нови идеи от Сао Пауло, приготви на специалните барбекюта на Great Western Barbecue уникалните телешки бъргър с пушен бекон и яйце със самардала.

На изложението можеше да се види и вкуси цялото разнообразие от прочутите италиански ръчно изработени шоколадови бонбони, включително и с пълнеж от люта чушка, отделно италиански вина, както и френски, южноафрикански, испански селекции, но най-много български.

Фестивалът "Вино и храна" се организира от Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите, Черноморската регионална лозаро-винарска камара, Българската асоциация за кулинарна култура и подкрепата на община Варна, която имаше свой щанд, както и Министерството на туризма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме