Евродепутати подготвят нов документ срещу насилието (обзор)

Ще отпаднат скандалните термини за „нестереотипните роли на пола” и гей браковете

Станишев отрече ПЕС да е натискала БСП за конвенцията

В момента обсъждаме създаването на документ за борба срещу насилието, заедно с Вишеградската четворка и Обединеното Кралство, в който да не присъстват спорните термини "социален пол”, „трети пол” и „нестереотипните роли на пола, съобщи евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Инициаторите предлагат да отпаднат тези скандални понятия, които се отхвърлят категорично от мнозинството българи. Според Джамбазки Истанбулската конвенция е ратифицирана от Турция, където миналата година има 7000 случаи на убити жени от съпрузите им, т.е. Ратифицирането не е довело до желаните резултати.

„За мен, безспорната част от документа е, че насилието над жени и деца трябва да бъде осъждано, но под това легитимно заглавие наистина се развихри разговора за джендър идеологията. Това предложение го обсъждаме много сериозно с т.нар. Вишеградска четворка и Обединеното Кралство в рамките на ЕП и е много възможно в рамките да бъде предложен документ, който да е различен. В него да отпаднат тези „нестереотипните роли на пола”. Ние ще предложим документ, който да е безспорен.”, обясни евродепутатът.

Междувременно Сергей Станишев отрече ПЕС да е окавал натиск на БСП по повод Истанбулската конвенция. Според него с парите за провеждането на референдум за конвенцията могат да се изградят 20 кризисни центъра за пострадали от насилие в страната.

 

Каракачанов размаха пръст на Валери Симеонов за референдума:

Преди да се изплющи по медиите, трябваше да ме попита

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачаов не остана длъжник на колегата си от Обединените патриоти Валери Симеонов, който в петък нараче идеята на Каракачанов да се проведе референдум за гей браковете „глупотевина”. И според когото „ВМРО малко истерясват, за да събират медийни диведенти”. "Ако Симеонов беше пожелал да коментираме темата, преди да се изплющи по медиите, щях да му обясня. Аз не мога да разбера дали е против референдума или за нещата, за които искам да се проведе той", заяви Красимир Каракачанов. И допълни: "Ако някой смята,че може да ми бъде ментор... Ако някой смята, че не съм прав, нека ми го каже лично, а не през медиите. Който иска да се свърже с мен, има начин. Не може мой партньор да ме критикува през медиите.”, каза още Каракачанов. Той бе категоричен, че полът е биологична категория, а не социална. Според него обществото трябва да отговори одобрява ли еднополовите бракове или ги отхвърля. „Нека бъдем честни, в центъра на Европейския съюз са християнските ценности. В Европа и в България има демографски срив. Трябва да се постараем да върнем нормалността в семействата.”, заключи Красимир Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика