Изнесли сме метали за 5 млрд. лв.

Над 50% от продукцията в сектора се експортира към европейския пазар

Страната ни е изнесла метали на стойност 5 млрд. лв. през 2016 г. при произведена продукция за 7 млрд. лв. Това коментира Aнтон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) по време на професионалния празник „Ден на металурга“.

Металургията е предимно експортно ориентиран отрасъл, като над 50% от материалите се изнасят към европейските страни, като те са основно електролитна мед, олово, цинк.

„През 2016 година постигнахме рекорди в отрасъла. Секторът е с 2,5 пъти по-висока производителност спрямо нивото на преработвателната промишленост в страната, а цветната металургия с цели пет пъти“, уточни Петров. По думите му българската минна индустрия може да задоволи изцяло капацитета на цветната металургия, докато 25% от промишленото енергийно потребление на страната е именно на металургията.

Председателят на БАМИ също отчете, че липсата на квалифицирана работна ръка в отрасъла е един големите проблемите пред развитието на индустрията. „Секторът има нужда от гъвкаво, модерно трудово законодателство, каквото имат конкурентите ни в Европа“, уточни той.

„Металургията е ключов отрасъл за българската икономика и компаниите в сектора са конкурентоспособни“, отбеляза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев по време на събитието.

Според вицепремиерът Томислав Дончев е нужно държавата да обещае на индустрията подкрепа, спрямо това цената на енергийните ресурси да бъде атрактивна, да има достъп до качествен човешки ресурс, за да може компаниите в сектора да са конкурентоспособни в цяла Европа.

„13 хил. металурзи произвеждат 5% от БВП на страната“, заяви на събитието председателят на БСК Божидар Данев. "България е в челната третина в Европа по дял на индустрията в брутния вътрешен продукт", коментира и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов коментира, че металургичната индустрия в последните години направи качествен скок в своето развитие.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че визията на Столична община е да привлича инвестиции в модерни и чисти производства.

„Само за първите осем месеца на 2017 г. отчитаме ръст от 41% в индекса на промишленото производство“, коментира Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката по време на професионалния празник на металурзите. „Инвестициите в минния отрасъл и в металургията са впечатляващи и достигат 7 млрд. лв. за последните 7 години. Това поставя нашата индустрия на челните места.“, коментира Николай Вълканов, председател на Българската минно-геоложка камара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика