Израелци и германци купуват ваканционни имоти у нас

Предпочитат оферти с една спалня

Българите изпревариха руснаците по брой сделки

Българите изпревариха за пореден път руснаците по брой запитвания и по брой реализирани сделки с ваканционен имот, както в морските, така и в зимните ни курорти, показва данните за 2019 г. “През годината 37% от реализираните продажби са били с българи. След тях се нареждат руснаците с от дял 28-30% от сделките”, каза Екатерина Желяпова от компания за недвижими имоти. Тя уточни, че се появяват и клиенти от два нови пазара - Израел и Германия, които също имат голям интерес към ваканционни имоти в България, като техният дял е около 10% от сделките.

Търсенето на ваканционни имоти не се променя драстично през последните години. “Търсят се предимно апартаменти около 60 кв. м с една спалня, но клиентите са склонни да платят по-висока цена за по-качествен продукт. Затова доста от тях се насочват към затворени комплекси”, каза Желяпова. По думите є в тях има допълнителни екстри и услуги, от които купувачите искат да се възползват, например басейн, 24-часова охрана и поддръжка и др. Все повече се откроява тенденцията вторият дом да е купен на кредит.

Отливът на руснаци от пазара се обяснява със сложния визов режим и поевтиняването на рублата спрямо еврото.

“През лятото наблюдавахме засилен интерес към вили от страна на българските купувачи. Близо 60% от покупките са осъществени именно от наши сънародници. Още повече, сравнени с 2018 г., запитванията за този тип имоти, в пъти се увеличават”, каза Екатерина Желяпова.

Сънародниците ни, живеещи в чужбина, заемат съществен дял от българските купувачи. Те разполагат с по-малки бюджети, като голяма част от тях купуват с цел съхранение на спестените средства и избират недвижимите имоти като най-сигурен вариант. Този тип клиенти се насочват към Поморие, където пазарът позволява по-бюджетни решения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти