Лъжат ни с реклама за избелване на зъби

Опит за измама със 79 лв. за 14 броя избелващи ленти за зъби открихме в интернет.

Съветват вместо зъболекар да използваме ленти

В руския сайт на продукта твърдят, че ще видите ефект за 20 дни, а в България - за 14

Контролните органи са безсилни, ако сайтът е регистриран извън ЕС

Опит за измама със 79 лв. за 14 броя избелващи ленти за зъби открихме в интернет. Продуктът за избелване на зъби се рекламира във фалшив блог на Вероника. От него има връзка към сайт на продукта, където дори е поставен фалшив брояч на оставащите минути, в които лентите за зъби може да бъдат купени на промоционална цена.

Блогът на Вероника е преведен буквално от руския блог на Вероники Мироновой, като същият блог може да бъде намерен и на сръбски. Дизайнът и коментарите на хора към трите блога - на български, руски и сръбски, са едни и същи. Снимките на хората са едни и същи, но имената им са написани в различен вариант - например Анжела става Angelika Goncarova.

Тази схема беше прилагана и при рекламата на хранителни добавки за болки в ставите, която вестник “Труд” разобличи. В такива случаи на заблуждаваща реклама робот превежда автоматично текста на няколко езика и рекламира с едно и също съдържание в няколко страни. Имената на “доволните клиенти” и снимките им, оставени в коментарите на блога, във всички вариации са едни и същи, само преведени на дадения език. Сайтовете често са регистрирани в страни извън ЕС, а това прави контролните ни органи безсилни.

В блога, в който има хвалебствени думи на несъществуващата Ася, има и линк към отделна страница, която по думите на търговеца била единствената, която има право да продава продукта. Има и коментари на доволни клиенти, но без снимки, тъй като по този начин трудно може да се изловят фалшифицираните мнения. Според търговците Dental White Strips бил “единственият метод”, който световните зъболекари препоръчвали на своите пациенти, а това само по себе си не е вярно. Цитатът - “Посъветваха ме така - вместо зъболекар да пробвам избелващи ленти, които са в пъти по-ефективни и 100% безопасни за емайла”, показва, че методите им на реклама са абсолютно фалшиви.

При преглед на руския вариант на сайта, виждаме, че там е изписано, че за 20 дни зъбите се избелвали, а според българския сайт ефектът се появявал за 14 дни. Явно в нашите географски ширини продуктът действа “по-бързо”. Въпреки че дизайнът на кутията с лентите в руския вариант на сайта е по-различен, продуктът е описан абсолютно идентично с продавания в България.

Фактът, че не може да се свържете с търговеца, а трябва да попълните форма за поръчки и тогава оператор да ви звънне, показва, че фирмата не иска да имате преки контакти с нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес