Милко Цветков: Хубавото вино иска търпение

Бизнесменът отглежда и непозната за нашата страна порода кози

Той е човек на делото, визионер, пълен с идеи. Предприемач, в най-добрия смисъл на думата. Практик, който умее да осъществява плановете си. Някому те се струват доста чудати, той е щастлив, че се оказват далновидни.

09-2

По образование инженер, по времето на демократичните промени,като много други, Милко Цветков остава без работа, но както казва народът - „всяко зло за добро“. Специалист в областта на металообработването и машиностроенето, той създава първо цех, а впоследствие предприятие, което постепенно и трайно успява да си спечели пазарни позиции не само в родината, но и в много европейски страни. Компанията открива перспективна ниша за специализация в производството на съоръжения от неръждаема стомана за нуждите на хранително-вкусовата промишленост. Създава и дъщерно предприятие, което днес е наложена марка за продукти за винификация, млекопреработка, козметична и химическа индустрия.

Добил увереност с успешния бизнес, той решава да се впусне в ново поприще, което обаче му е стара любов - лозарството. През 2006-а построява винарна. Желанието му винаги е било да покаже, че виното в България може да стигне световна класа. И българските вина наистина лека-полека стават разпознаваеми. Максимата му е: търпение трябва да има, за да се направи хубаво вино. В самото начало залагат на нещо непознато в България - винения туризъм. Когато започват, има недоверие от страна на туроператорите. С помощта на няколко силно ентусиазирани агенции в село Устина, където се намира винарната, вече са идвали хора от Нова Зеландия, Австралия, Канада, Бразилия, Аржентина.

Става инициатор на Сдружение „Яката“

Обича да казва, че една лястовичка пролет не прави. В Яката (Родопската) има поне 5-6 изби, които спокойно могат да се включат във винени турове. По този повод още през 2011 г. се събират три изби и правят сдружение. Целта е като се каже вино от „Яката“, (звучно е, изписва се добре на латиница, имат си лого), да се разбира качествено вино от целия регион. За съжаление, не се случва. Едната фирма фалира, другата я продават и остават те. Сега си е наумил да привлече хора за „Яката“ от Асеновград. Вярва, че идеята има потенциал. Освен това в региона се правят чудесни гозби. Лютеницата е превъзходна. Може да се развива етнографски туризъм. Има културно-исторически обекти, както и археологически. Тепърва този проект ще се разработва.

Милко Цветков твърди, че на една винарска изба й трябват 20 години, за да се наложи - с постоянство, с инвестиции. Засега изнасят малко, но на добри цени в САЩ, Китай, Канада, Белгия. Наскоро собственик на верига магазини в Брюксел му казал: „Невероятни вина, но не ви познават. Но пък който е опитал, се връща“.

Най-новата му идея е за дестилерия

Оказва се, че две трети от земята, която обработват, не е достатъчно плодородна, а камениста, суха, но пък чудесна за отглеждане на етерично-маслени култури. Най-вече за лавандула. Но първо трябва да се окрупни земята, тук са хиляди малки парчета с неизвестни собственици. Не може да гледаш лавандула на 2-3 декара, разхвърляни из блокове. Милко Цветков вече е направил експеримент, засаждайки ракитник. Растение, богато на витамини А, С, Е, на каротин. От семките му се произвежда масло, продукт, който се влага във всички козметични продукти против изгаряне. В момента никой в България не го отглежда...

Превърнал е лозята на винарната в парк за разходки. Отлично поддържани, с разпръснати бъчви из тях, с кула, която се извисява на хълма. Наблизо е прочутата Поляна на радостта. Обградена от лозя, тя помни какви ли не събития – сватби, частни барбекюта, дори романтични предложения за брак. Правени са рок фестивали, а младежи редовно разпъват палатки.

Агрофермата е друго негово начинание

Открита е миналата година. Ферма за южноафрикански кози от породата воайер. Прочута като първата в България от този тип, тя е най-голямата в Европа. Тук се отглеждат екзотичните за България месодайни кози. Много са плодовити, дават добър прираст. Доставени са от Австрия и Германия, от ферми с родословие. Хората виждат и се заразяват. Още две ферми се правят в региона. Смята, че следващите години масово ще се развъдят в България. Защото мястото е много подходящо. Животните се аклиматизират лесно, и най-вече месото им почва да се търси. Навън струва 25 евро килограмът. Фермата е направена по проект на Държавен фонд Земеделие. В двора се разхождат и няколко животни алпака. Не, няма да ги развъжда, подарък са му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл