Младото вино Bouquet Nouveau 2017 е вече на пазара

Интересът към биологично произведените продукти нараства с всяка година. Пазарът на биовино много сериозно следва тази тенденция както в световен мащаб, така и в България.

Винарска изба Edoardo Miroglio в село Еленово е един от най-големите производители на органични вина у нас. За да може едно вино да е с удостоверен биопроизход, има много изисквания, като например основните са: лозята трябва да са торени само с оборски тор, прекопаването да е извършено на ръка, за да бъде съхранена изключително важната почвена фауна, като същевременно се отстраняват и плевелите. Не се използват никакви хербициди и пестициди.

Следвайки всички тези изисквания, от 2012 г. избата произвежда органичното вино Bouquet Nouveau, което е направено от един от най-интересните български сортове Букет. Създаден през 1951 г., този сорт, за разлика от произтичащото от името му внушение за съвкупност от ароматни цветя, не е българската версия на кюве - купаж от всички сортове в лозето. Той е създаден по метода на половата хибридизация чрез кръстосване на Мавруд и Пино ноар от екип български селекционери.

Bouquet Nouveau е произведено по технология на "божоле нуво" - с въглекисела мацерация. Типично за тези вина е, че ферментацията се провежда на цяло грозде (непресовано). Гроздовите зърна се пълнят в съда, където се оставят, за да започне ферментацията. При този процес зърната се спукват и сокът се събира в долната част на съда. Това трае около 12 до 15 дни. Виното се източва, засява се за яблъчно-млечно кисела ферментация, след което се стабилизира, филтрира и се бутилира веднага, за да се консумира съвсем младо и плодово. В резултат на въглекиселата мацерация виното е със силно изразен плодов характер, лек и елегантен вкус.

Bouquet Nouveau е с рубинено-червен цвят и лилави отблясъци, свеж плодов букет от аромати (както подсказва името на сорта), червени и черни плодове, с очарователна, игрива свежест и леко цветист финал със спомен за теменужки, горски цветя и плодове в послевкус. Пивко и приятно вино за всеки ден, подходящо за почти всяко ястие, но най-добре се комбинира с паста, пица, ястия с нетлъсти меса и жълти сирена. Препоръчително е да се сервира леко охладено до 13 градуса.

Заради несъмнените си качества, заради толкова важната грижа за околната среда от страна на производителя, както и заради много разумната цена на органичното вино Bouquet Nouveau - BIO на винарска изба Edoardo Miroglio, това вино е изключително изгодна покупка, която ще достави радост на всеки за всеки повод.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме