Областният управител на Шумен проф.Стефан Желев: Очаквам внимание към регион Шумен по време на европредседателството

Нашият гост:

Проф.Стефан Желев е губернатор на област Шумен от 10 май 2017 г. Декан е на Факултета по технически науки в Шуменския университет "Еп.Константин Преславски". Води лекции по спътникови комуникации, по електротехника и електрически машини, и по шумоустойчиво кодиране.Завършил е магистратура във Висшето зенитно ракетно инженерно училище в Киев, Украйна. През 1997 г. получава научна степен "доктор", през 1999 г. става доцент, докато е преподавател във Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана "П. Волов" в Шумен. През 2013 г. придобива академичната длъжност професор. Бил е един мандат общински съветник от 2011 г. в местния парламент на Шумен. Депутат от групата на ГЕРБ в 43-то НС.Роден е на 11 март 1954 г. Женен, има син и дъщеря.

- Проф. Желев, губернатор сте на уникална област, в Шуменско са двете първи столици Плиска и Велики Преслав. От две години има ръст на туристи, но все още сме далеч от Велико Търново. Каква е причината?

- Хареса ми думата уникална област, гордост... По туризма не съм специалист, мога да изкажа мнение като гражданин турист. Ходил съм на Царевец и на много други места в България. Те действително имат много посетители, защото обектът е в града. Лесно е, който посети Търново, да посети и Царевец. При нас и Плиска, и Велики Преслав, и Мадара, да не говоря за музея на Батенберг в резерват "Кабиюк", са извън Шумен и трябва да се пътува. Но от 2013 г. насам има ръст, говоря често с директора на Регионалния музей. За 2016 г. 150 000 души са посетили Мадарския конник и Плиска, а за тази той очаква да са повече, тъй като само до края на август е достигнато това ниво, а септември и октомври също са силни месеци. Община Шумен има програма за повече атракциони, включително и за отваряне на пещера "Бисерна". Така че туристите ще се увеличават. Оптимист съм!

- В 43-то НС бяхте сред вносителите на Законопроекта за старите столици. Ще даде ли той разрешение на проблемите им?

- Целта е регламент на старопрестолните градове. Има част в закона, полезна за тези населени места - целево в държавния бюджет всяка година да има сума, която да се използва само за поддържане, обновяване, за наемане на персонал за тези туристически обекти.

- А за самите населени места? В град Плиска хората бяха готови на бунт преди седмица, заради спирания на водата. Искат нов водопровод, канализация, сметта да се вдига повече от три пъти месечно...

- Не, говоря за резерватите. Самото населено място има местна власт, кмет, общински съвет, които трябва да решават проблемите му според бюджета си.

- Плиска има кмет, но е част от община Каспичан и в последните 2 г. по улиците не е имало и 2 лопати асфалт, примерно.

- Проблемът на Плиска с водопровода и канализацията ми е известен, защото ставаше това лято. Ще кажа откровено мнението си - общината, кмета, общинския съвет не са осъзнали, че те са стопаните на ВиК инфраструктурата. Ако искаме нещо да променим, трябва да планираме в бюджета и го променяме. А ВиК дружеството, което обслужва всички общини в областта, се задължава да прави ремонти при аварии. Т.е. собственикът трябва да си планира средства за инвестиции. Съгласно Закона за водите всяка подмяна на аварирал водопровод над 10 м се води за инвестиция. За да прави инвестиции дружеството, трябва да има одобрен бизнес-план, а точно този бизнес-план община Каспичан отказа да одобри на заседание на Асоциацията по ВиК. В същия момент искат дружеството да подмени 3 700 м водопровод. Има един проблемен участък от 400 м, за който управителят на ВиК се ангажира и каза "въпреки, че те не одобриха плана, не можем да оставим хората без вода".

- Разбрах, че частна фирма е дала 2000 лв., част от сумата, за този ремонт.

- Да, точно така, което не е правилно. Не може да се искат пари от хора и фирми да спонсорират общината.

- А канализацията, къщите в първата столица са със септични ями?

- За да се направи канализация, трябват много инвестиции, община Каспичан не може да си го позволи. Не е въпросът само до канализация, нужна е и пречиствателна станция за отпадните води, защото ще започнат глоби. Изходът е финансиране от държавата или от европейските фондове. За съжаление община Каспичан е точно в едни граници на брой жители между 2 000 и 10 000, с които не може да кандидатства за европейско финансиране. Тези граници се очаква да бъдат променени може би догодина. Но трябва да се направи идеен проект, който ще покаже каква е нужната сума и дали може да се очаква целево финансиране от държавата. Но искам да кажа на хората, че цената на водата има три съставки - довеждане, отвеждане, пречистване. Сега те плащат само първата, после ще дойде ред и на останалите. Цената ще започне да расте и тогава хората ще кажат "защо ни вдигат цената". И това е хубаво да се обяснява. Иначе съм съгласен, че Плиска като първа столица заслужава достоен облик. Тя е много посещавано място и когато туристите минават от там, трябва да е на ниво.

- Европредседателството е златен шанс България да покаже културно-историческото си наследство. Готови ли сме да не го пропуснем?

- Започваме кампания в областта за популяризиране на председателството. Очаквам, че ще има внимание към нашия регион, можем да покажем много от българското минало. Тук освен двете първи столици, е Мадарският конник, глобален символ на България.

- Сред големите проблеми на шуменци е липсата на пречиствателна станция за питейни води, а сега негодуват, че се задава нов скок на водата, без подобрение на качеството. Има ли шанс идната година да започне строителство на станцията?

- Не мога да кажа "да" или "не" и ще обясня защо. Вече има готов работен проект, финансиран от държавата. Водопроводът, който идва от язовир "Тича" до тук, също трябва да бъде подменен. Отделно от 1991 г. кладенците, които са резервен вариант за захранване, не работят, трябва да се възстановят. Цялата инвестиция е 97 млн.лв. Имаме възможност да кандидатстваме за европейско финансиране, защото в този програмен период европейците дават да се инвестира за питейна вода. За това трябва да имаме работен проект и бенефициент, т.е. ВиК дружеството трябва да е легитимно. То трябва да има одобрен бизнес-план за 5 г. Одобрява го КЕВР, но той преминава през Асоциацията на ВиК, в която членуват всички общини. Година и половина този бизнес-план по една или друга причина не можеше да бъде одобрен. Сега мина през Асоциацията, мина и през КЕВР, а на 25 септември оттам ще излязат с решение. Към края на септември ще бъдат готови и прединвестиционните проучвания, които се финансират от МРРБ. Т.е. имаме всички условия да кандидатстваме пред еврофондовете. Лошото е, че очаквам, че след 25 септември има срок от 2 седмици, в който всеки пожелал /гражданин, организация б.а./, може да обжалва решението на КЕВР пред Административен съд. Ако това стане, няколко месеца делото ще върви, т.е. изпускаме шанса да кандидатстваме. Няма да има пречиствателна станция, водопровод и с годините нещата ще стават по-зле. Последствията - хората няма да са доволни, ще се бунтуват.

- Очаквате ли наистина обжалване?

- Очаквам, да. Ако този бизнес-план се обжалва, само заради цената на водата, защото не си доволен от заложеното повишаване, водата няма да стане по-чиста, напротив язовирът все повече се запълва и ще става по-мръсна. Тогава обжалващият става герой, но на деня, а поколенията после ще кажат "ето този е виновен, че сме в такова положение". Т.е. трябва да се мисли за бъдещето, а не да яхнем хорското недоволство. Заради лични амбиции не може да наказваш 90-100 000 човека.

- Десетте общини на Шуменско са неравномерно развити, в Никола Козлево май липсва икономика, безработните бележат рекорд. През вашите над 120 дни на поста има ли инвеститорски интерес?

- Това ми е първи приоритет. Община Шумен върви много добре индустриално, официалната безработица е 3,4%. Северните и южните общини от областта са зле. Общувам с Бюрото по труда и по тяхна информация тези, които имат квалификация идват в Шумен. На място остават хора без квалификация. Има лъч надежда - от фирма "Каолин" ми съобщиха, че в община Каолиново предстоят две големи инвестиции. Така ще оберат тези, които искат да работят от Каолиново и съседните Никола Козлево и Венец. Разбрах, че фирмата е направила паралелка с дуално бучение в близкото Ветово, Русенско. Интересът е голям от учениците. Амбицията ми е да направим такава паралелка и в шуменска община.

- Като представител на държавата наблюдавате ли как върви възстановяването на Хитрино след адската жп.катастрофа?

- Наясно съм. 10 къщи се строят от Камарата на строителите, 11-та се строи от ПП ГЕРБ и е почти готова /на двете сестри сираци б.а./. Даже в нея ще живее моята студентка Рейханя. Останалите жилища за ремонт минават през оценка от специалист, през обществения съвет, през общинския, който одобрява и документацията за всеки имот отива в Министерство на социалната политика. Екип ги проверява и одобряват пари за възстановяване. Нещата се забавиха, защото малката община има двама специалисти. Включиха се и трима инженери от Министерството да помагат. Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил 100% е уверен, че към Нова година всички ще бъдат по къщите си, няма да има хора във фургони. Общинската инфраструктура ще се ремонтира догодина.

- Докъде стигна работата по електронното управление, какви реални ползи ще има за граждани и бизнес, и в какви срокове?

- М.г. бях в Естония, която е много напред в електронното управление, но са минали 25 г. докато стигнат до тук. В израз на постиженията си казват, че сега нямат право да направят по електронен път само три неща в живота - женитба, развод и погребение. У нас вече има Агенция за електронно управление. Оказа се, че между отделните ведомства няма хоризонтална връзка и целта на тази агенция е да я постигне. Нещата започнаха бързо и активно, в областната администрация в Шумен също работим. Тази седмица получих един докемент с 24 изисквания, които трябваше досега да ги покрием, има и таблица с областтите, и Шумен има навсякъде "да", което ме радва. Нещата вървят.

- Като ръководител на факултет, кажете защо висшите училища все по-трудно събират кандидат-студенти и се задъхват финансово?

- Програмата на ГЕРБ заложи много на средното образование и правилно, аз не мога да дам качествено образование, ако студентите, които идват, нямат нужната подготовка. Но висшето образование стои в сянка, няма целеви средства, обратно казват "много са университетите". Възприе се система на финансиране, която зависи от рейтинговата система, брой студенти и не зависи от ролята на самото висше училище в региона. Рейтинговата система не е съобразена с регионалното развитие, съобразена е със София. Много са критиките от всички ректори, едва ли има някой, който да я одобрява. А защо нямаме студенти? Всички нямат, защото няма деца. Децата отидоха в чужбина и там раждат, а тук раждаемостта пада. Моят син работи в Германия. Сега се мъчим да ги върнем, аз се надявам да върна сина си, но не съм сигурен. През август ми гостува внука от София. Водя го на детската площадка, запознава се с децата - момиче се представя от Англия, момче от Испания, а ние сме Виктор от София. Отиде си август, детските площадки станаха по-пусти, значи деца на шуменци са излезли от родното място...

- Къде се чувствате по-полезен в законодателната или изпълнителната власт?

- Важното е човек да е полезен, иначе и двете са отговорни. В законодателната сфера човек трябва да съобразява много неща и там се работи колективно, за да не станат недомислици. Тук разчитам на екипа, за щастие заварих много добри специалисти, но проблемът е, че част вече са в предпенсионна възраст. Ще трябва да влязат нови, но заплащането в администрацията е такова, че няма кандидати. Отговорността е много голяма и ако очакваме държавата да върви по-добре като механизъм, хората трябва да бъдат качествени и да получават по-добро възнаграждение.

- Търсят ли ви хора с проблеми в приемния ден?

- Да и извън приемния не връщам. Но има и парадоксални. Идва човек и казва, че му спрели храната, кметицата го мразела. Звъня да видя какво е положението и се оказва, че му е предлагано да се регистрира като безработен, а за да получава помощ, трябва да отработва определени часове. Каза ми: "Вярно е, аз не искам да работя". Към 50-годишен е, има сила, а не иска. Струва ми се, че част от безработицата се дължи и на такива хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта