Пет лекарства срещу коронавируса

Центровете за контрол и превенция на заболяванията са национален институт за обществено здравеопазване на САЩ публикуваха на сайта си протокола за болнично лечение на заразените.

Може да оздравеем само с хапчета за свински грип и малария

Пневмонията спират с разработки срещу СПИН

Общо пет лекарства и техните генерици срещу коронавируса използват към момента болниците по целия свят. “Труд” разполага с протокол, към който се придържат медиците във всички инфекциозни отделения. Очаквано, голяма част от изпробваните до момента медикаменти са прилагани и при лечението на Свински грип - H1N1, както и неговите производни щамове. А друга - при болни от ХИВ/СПИН. Здравните власти от Европа са във връзка с китайските си колеги заради драстичните случаи на заразени в страните от ЕС и почти ежедневно ведомствата получават нови указания за работа с болните пациенти.

Към днешна дата най-използваният алгоритъм за лечение е този от 28 февруари, заявиха пред “Труд” епидемиолози. Протоколът е достъпен и на сайта на Центровете за контрол и превенция на заболяванията са национален институт за обществено здравеопазване на САЩ, както и на редица медицински платформи. Целта е лекарите да се запознавават в почти реално време за ефекта или проблемите, които възникват при овладяването на заразата.

В първия стадий, когато вирусът е още в горните дихателни пътища, лечението е с познатото от Свинския грип Тамифлу и Хлорхин фосфат. Много от пациентите се повлияват положително от лечението и инфекцията се овладява в този стадий.

Лекарите успокояват, че дори и да се стигне до развиване на пневмония с COVID-19, то не е задължителен летален край - напротив. Тогава към горните два медикамента се включват още три групи помощни средства. Те са разработени за пациенти със СПИН за блокиране на разпространението на вирусите.

В медицинските комюникета и разработките на протоколи стотици лекари, фармацевти, медицински сестри, епидемиолози и др. от всички засегнати държави ежедневно коментират състоянието на пациенти и при каква клинична картина се овладява COVID-19.

 

Терапията

Рандомизировани изследвания са ключът

Важно е да се знае, че за нито една антивирусна терапия срещу COVID-19 не е доказано, че работи при хората.

В момента се провеждат множество рандомизировани контролируеми изследвания (РКИ). Затова и при възможност пациентите трябва да бъдат включвани в РКИ.

Посочването на медикаментите не е препоръка за използавнето на едно или повече от лекарствата, а като средство за разбирането на терапиите.

Затова и лекарите се насърчават да преглеждат съществуващите данни и да правят и споделят своите изводи.

 

Аптека

Медикаментите по произход

Резохин (Chloroquine phosphate)

Хлорохиновият фосфат се използва предимно срещу малария, причинена от четирите вида маларийни причинители, които са патогенни за хората. Дава резултат при извънчревна амебиаза, която е паразитно заболяване. Само по лекарско предписание, защото предизвиква ретинопатия при продължителна употреба.

Тамифлу (Oseltamivir)

Озелтамивир е ефикасен само срещу заболяване, причинено от грипни вируси. Американският Център за контрол и превенция на заболяванията препоръча използването на разпространеното име на съставката като Тамифлу при епидемията със Свински грип - H1N1 и производните му.

Дарунавир (Darunavir)

Това е антиретровирусно лекарство, което се използва за лечение на инфекции, причинена от човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ). Дарунавирът принадлежи към група лекарства, които се наричат протеазни инхибитори. Подобрява имунната система и намалява риска от развитие на заболявания, свързани с ХИВ инфекцията.

Атазанавир (Atazanavir)

Лекарствен препарат, който спада към групата на протеазните инхибитори. Използва се за лечение на ХИВ-инефкции. Атазанавирът инхибира вирусните протеази и предотвратява репликацията на вирусите.

Кортикостероиди (Corticosteroids)

Противовъзпалителният им ефект се изразява в намаляване на разширение на кръвоносните съдове, потискане активността на белите кръвни клетки, потискане образуването на медиатори на възпалението и др.

 

Препоръчителните дози

Протокол за лечение на заразен пациент

Лечението на COVID-19 инфекция на горните дихателни пътища (включваща температура, течащ нос, кашлица + положителен PCR тест) включва 500 мг Хлорохин фосфат в добавка с 150 мг Озелтамивир, като препоръчителната доза трябва да се приема 5 дни. При усложнение на инфекцията включват Дарунавир (800 мг) и Кобицистат (150 мг) в продължение на две седмици. Освен това, за лечението на COVID-19 пневмония, лекарите използват и 400 мг Атазанавир.

 

Профилактиката

Пийте топло, забравете салатите

Не пускайте децата на люлките

COVID-19 се предава посредством суровата, необработена храна. Този факт вече е установен от учени и в Китай, и в Русия. За съжаление точно преди пролетта се препоръчва да забравим за салатите за известно време. Основното правило е - топла, почти гореща храна. Това означава, че всички продукти трябва да са минали термична обработка.

Стойте на топло, не преохлаждайте носоглътката, която става податлива за разпространение на вируси. Топлата вода, чай и всякакви супи са сочени за номер 1 в “диетата” срещу заразата. Добре изпеченото месо не е опасно, както и всяка храна, добре “минала през огън”.

Маската е последния щит срещу коронавируса. Най-добрата профилактика остава миенето и дезинфецирането на ръцете. Стойте на слънце при хубаво време, но не позволявайте на децата да се забавляват на катерушките и детските люлки. Просто се разходете, но не докосвайте повърхности. Вирусът е устойчив на някои до 12 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве