Правителствена става детска мегаболница

300 000 деца на година се приемат за лечение в различни клиники у нас

През 1978 г. бе направена първа копка на педиатрична клиника

Болница „Лозенец”, позната като Правителствена, ще бъде първата у нас детска болница. Това се разбра след днешното заседание на Министерския съвет (МС).

На него правителството одобри проект на Закон за изменение на Закона за лечебните заведения. Промяната предвижда да се създаде възможност МС да вземе решение по отношение на статута на болницата, превръщайки я в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца.

България е единствената страна в Европа, които няма национална педиатрична болница, а лечението на малчуганите е разхвърляно между клиники в столицата и страната. По данни на Здравната каса 300 хиляди деца годишно се хоспитализират у нас. В София лечението на малчуганите се извършва в 17 болници, а за изследвания и диагностициране родителите са принудени да обикалят от едно място на друго.

Преди седмица на среща на Инициативен комитет за изграждане на Национална детска болница с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е било потвърдено, че изграждането на високотехнологична многопрофилна педиатрична болница не търпи отлагане. Ресорният министър се ангажира да има развитие по проблема до Коледа. Според него съществуващата структура е крайно неефективна както от медицинска, така и от икономическа гледна точка.

За национална детска болница се говори от 40 години. През 1978 година Тодор Живков направи първата копка на голяма детска болница и резултатът днес е недостроена сграда, която не става за нищо, в кампуса на Медицински университет - София. Българската педиатрична асоциация периодично повдига въпроса, че е крайно време в София да има болница, която да обединява всички специалисти, работещи в сферата на детското здраве.

За последно създаването на детска болница бе обсъждано през 2013 г. Тогава бе решено проектът за нея да се придвижи към МС, но пет години по-късно развитие по казуса нямаше. В Правителствена болница обаче към момента е ситуиран трансплантанционен център за присаждане на черен дроб и бъбреци, очакваше се, че там ще се правят и белодробни трансплантации. Дали центърът ще остане там засега не е ясно.

Няма яснота и къде ще практикуват студентите по медицина от Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Правителствена болница в момента е база за обучението им.

Болница "Лозенец": Идеята на премиера ще намери добро професионално развитие

Ръководството на Университетска болница „Лозенец“ приветства решението на българското правителството за разширяване на профила на болницата с изграждането на допълнително лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца. Убедени сме, че това ще допълни широкия спектър от високопрофесионални здравни услуги, предлагани в болницата, както и ще даде възможност на студентите да обогатят знанията си по още една изключително важна за страната специалност – педиатрията. Сигурни сме, че идеята на премиера Бойко Борисов ще намери добро професионално развитие и тя несъмнено ще повиши авторитета на болница „Лозенец“ като едно от най-професионалните лечебни заведения в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве