Ракетните изпитания на Пхенян (ИНФОГРАФИКА)

Две седмици след 6-ия си ядрен опит Северна Корея отново изстреля балистична ракета над Япония въпреки международния натиск и поредна резолюция на Съвета за сигурност на ООН за засилване на санкциите над комунистическия режим, предаде Би Би Си.

Военните в Токио предполагат, че ракетата е била “Хвасон-12” (КН-17) със среден обсег, но външният министър Таро Коно допусна, че може да е била междуконтинентална. Тя се издигнала на височина от 770 км, летяла 19 минути и изминала 3700 км преди да падне в океана, източно от японския остров Хокайдо. “Разстоянието е повече от достатъчно за удар по Гуам” алармира военният министър на Япония Ицунори Онодера. По-рано КНДР нееднократно е заплашвала да удари американския тихоокеански остров, който се намира на около 3400 км от страната.

На 29 август Пхенян изстреля ракета “Хвасон-12” над Япония, която прелетя 2700 км и достигна височина 550 км.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че страната “никога няма да толерира” подобни опасни и провокативни действия. В рамките на минути след изпитанието Южна Корея отговори с изстрелване на 2 балистични ракети в морето, симулирайки удар над Севера. Едната от тях успешно поразила целта си на 250 км в Японско море. Именно на такова разстояние се намира Пхенян от района на южнокорейските учения.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън осъди пуска на КНДР и настоя Китай и Русия да вземат конкретни мерки, за да покажат нетърпимост към такива изпитания. Снощи трябваше да има заседание на Съвета за сигурност на ООН по искане на Вашингтон и Токио.

Осъждаме тази поредна провокация, която ще засили напрежението в региона, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. “На всички е ясно, че ресурсите за санкционен натиск над Пхенян са се изчерпали”, посочи и руският зам. външен министър Сергей Рябков. Китайското МВнР също разкритикува изпитанието и настоя всяка заинтересована страна да проявява сдържаност.

MILITARY: North Korea’s missile tests

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия