Състезание или подмолни интриги в медийното царство

Каквото и да кажеш, всеки го тълкува в свой интерес

На хоризонта вече са първите избори за годината. Това определя характера на новия политически сезон. Политическите играчи вече влизат в пряка предизборна битка. Всички знаем какво ни очаква - напрежение, страсти, адреналин. По силата на обстоятелствата за телевизиите това е „златно време“, защото ще разчитат на високи приходи от явните и скритите партийни каси за политическа реклама, интервюта, дебати и всичко останало. Това ги поставя пред изпитанието да запазят своята обективност и безпристрастност. Не знам дали ще се наложи идеята да се съобщават предварителните резултати в самия ден, но бихме очаквали поне някои промени. Например:

- Да се даде свобода на журналистите, водещи дебатите, да излязат от ролята само да измерват времето.

- Да не се стига до смешното положение на партиите да им се дава думата за секунди. Това компрометира самата демократична система.

- Да се оставят хората, които правят информационните емисии, сами да определят реда на новините. При това да не бъде онеправдана опозицията.

- Журналистическата колегия сама да предложи промените. Ако я има, но се съмнявам. Ето защо:

Знаех си, че не трябваше да се намесвам в циганската тема. Всички ме хвалеха за позицията ми до момента, в който направих грешка. Тогава забравиха за циганите, захванаха се с мен. Трудно е да се ориентираш с какви мотиви. Медийната джунгла е царство, изпълнено с подмолни интриги и войни.

Не е коректно да използвам тази рубрика, за да защитавам лични каузи, но както ще разберете, въпросът не е само личен, засегната бе цялата телевизионна колегия, а и цялата история започна от статията ми в тази рубрика, която предизвика интереса на Слави Трифонов и бях поканен в шоуто. Там похвалих Светльо Иванов, че е блестящ млад журналист, независимо от ромския му произход, както бях прочел в един седмичен вестник. И се разрази бурята, която надхвърли рамките на конкретния повод. Какви изводи произтичат от случката?

1. “Жълтата“ преса отдавна не е само жълта. За да издържи на конкуренцията, тя публикува и сериозни политически коментари, и политически клюки, и светски новини, подавани от самите светски герои. Както и така наречените „сериозни“ медии по същите причини публикуват жълти новини и светски клюки. Това обяснява до някъде защо бях подведен от информацията за Светльо.

Така обяснявам на един всекидневник, който в заглавие на цяла страница запита: “Защо Гарелов чете и вярва на жълтите издания“. Чета и техния вестник.

2. Всички много бързо забравиха, че няма нищо срамно, ако някой е от ромски произход и е постигнал успех в живота си.

Да, казаното за Светльо не е истина и още на другия ден, след като той ми позвъни, му предложих да се извиня публично. Той се отказа. Имаме в миналото с него подобен случай, само че с разменени роли. Но на другия ден, след като вестникът, написал най-напред тази лъжа, я повтори като „официализирана“ от моя милост, се вдигна голям шум. От него, от семейството му, от колегите му, от някои агенции. Лична обида, комплекси, отмъщение на засегнати от критиката ми, злоба с каквато и да е мотивация. И още нещо, за което ще стане дума. Обвинението беше все едно срещу младия колега е изречена възможно най-ужасната клевета. Забравиха за циганите, за конституцията, за етиката. Значи нашата „толерантност“, с която толкова се хвалим, е един блъф. Тъжно, но факт.

3. Но има и едно друго тълкуване на реакциите в медийното царство. Никой не се интересуваше от конкретния повод, просто без никакво стеснение се втурнаха при очерталия се публичен скандал да прокарат своите стаени интереси, да нападнат своите противници, да си отмъстят, да обидят, да засегнат, да злепоставят, да компрометират.

Чудех се отначало защо обвиняват и Слави Трифонов за случилото се, което нарекоха „брутална саморазправа”, претендират към него също да се извини и намекват за някакъв конспиративен заговор срещу младия водещ. Като че ли е длъжен да знае какъв е произхода на всички журналисти от БТВ! Сетих се, че вестникът, който обвини Слави, има в последно време сериозен конфликт с „Шоуто...“. И сега намира повод да му го върне. Трудно е на музата да възпее и гнева на колегите на Светльо към екипа на Слави. Там също от дълго време тлее някакъв конфликт с екипа на Венелин Петков, чиито подробности убягват на външните хора. Сега намират повод да „натрият носа“ на Слави и сценаристите му.

Не знам какви са мотивите на всички, които надхвърлиха мярката. Ако знаех какви са „игрите“ им, не можех да пиша свободно, за да не ги засегна. В резултат нямаше да пиша нищо. Но изводът е един - няма журналистическа общност в България, няма общи интереси, няма етика и колегиалност. Никой не търпи критика, защото параноично вижда зад нея заговори.

 

Новият сезон за телевизиите

Освен с политика, новият телевизионен сезон ще бъде наситен с музикални и кулинарни състезания, риалити и сериали. Какво да се промени:

- Да се запазят най-успешните предавания като „Като две капки…“, „България търси талант“ и др.

- Да не се пипа най-успешният тандем Рачков-Зуека, където и да се излъчва.

- Да се показват по електронен път резултатите от гласуването на зрителите, за да не се пораждат съмнения.

- Да не се лансират пробиващи „звездички“ и да не се игнорират представителите на етнически и музикални малцинства.

- Да се ограничи броят на излъчваните турски сериали поне около изборите.

И всичко това - независимо кой коя телевизия ще купува.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари