2. Информационната война срещу българите

Мрежата на медийната манипулация е плетена дълго и доста нашироко

Информационната война срещу българите се води по четири основни направления - политическо представителство и държавно управление; правосъдие и съдебна власт; икономическо развитие и финансова независимост; културно-национална идентичност; образование и обществено развитие.

Българската култура има своите силни корени, за чието премахване системно работеха в продължение на почти половин век десетки хиляди комсомолци, активни борци, членове на БКП и обикновени доносници от Държавна сигурност. Провалиха се, духът на българина показа, че е по-силен и от тоталитарния режим.

Атаките срещу националната идентичност

Заради това и битката за размиване на културната идентичност и силата на българските традиции продължи и след 1989 г. В наши дни с това са се заели отново „активните борци“, този път на демокрацията. Само преди година и половина бяхме свидетели на организиран, добре координиран и силно мотивиран опит за посегателство над националната памет.

Малцина са тези, които помнят, че опитът за оскверняване на паметника на цар Самуил в центъра на София започна от „отворено писмо“ на философа Стефан Попов. „Интелектуалецът“ от зората на демокрацията, първи шеф на българския клон на „Отворено общество“ на Джордж Сорос.

Освен осквернител на паметта българска Попов от години менторства както на терена на политиката, така и в сферата на правоохранителните служби. Брат му Юлиан Попов дори беше министър за няколко дни в един от Плевнелиевите служебни кабинети. Братя Попови са автори „на повикване“ в изданията на олигарха Иво Прокопиев.

Очернянето на прокуратурата - приоритет №1 на олигархията

Сериозен финансов ресурс е насочен към друго от приоритетните направления на водещите „хибридна“ война срещу българите - това за „правосъдие и съдебна власт“. Приоритет №1 на олигархията, водеща информационна война срещу собствения си народ, е прокуратурата. Ако държавното обвинение има неблагоразумието да засили разследвания за незаконна приватизация или злоупотреби с властта на определени олигарси, очернянето на обвинител №1 незабавно ескалира.

Десетки милиони долари и евро от чужди корпорации, фондации, а и от държави - много повече, отколкото в отбраната или в образованието - са инвестирани в последните двадесет години за поставянето на съдебната система в зависимост от интересите на чужди видими и тайни субекти и техните български лобисти и комисионери.

Всичко това наподобява ерата на легендарния Джовани Фалконе в Сицилия - колкото повече настъпва срещу мафията, толкова по-малко подкрепа среща от страна на останалите власти и политиците. Но в крайна сметка, макар и с цената на убийството на Фалконе и десетки негови колеги, разследващи „Коза ностра“, битката на прокуратурата успява и Италия се променя. Но това става едва когато на страната на разследващите застават мнозинството от италианците.

Точно от това се опасяват в наши дни и българските олигарси, които не пестят ресурси, за да пречат на работата на разследващите органи, включително чрез нестихващата информационна война, на която е подложена прокуратурата.

„Хоризонт“ без плурализъм

Когато през 2015 г. предишното ръководство на финансираното от данъците ни Българско национално радио реши да пресече раздаването на финансови бонуси между малка група работещи в информационната програма „Хоризонт“, популярна водеща и репортерка от т.нар. съдебен ресор се зае с организирането на протести „в защита“ на свободното слово. Колко над заплатите на колегите си е получавала Силвия Великова, всъщност е второстепенен въпрос. Много по-важна е крещящата липса на плурализъм в ефира на програма „Хоризонт“, когато микрофонът е зает именно от Великова.

Така се оказва, че ефирът на обществената медия бива употребяван като трамплин за властовите амбиции на Христо Иванов много преди проваленият бивш министър на правосъдието да бъде „активиран“ и пуснат от кукловодите му на политическата сцена. Със сигурност, в архивите на радиото може да бъде открита статистика, която е измерила дължината и количествата интервюта, които Великова е направила с Калин Калпакчиев, Мирослава Тодорова, Нели Куцкова, Соня Найденова, Атанас Атанасов, Кристиан Таков, Петко Петков, Христо Христев, Атанас Славов, Методи Лалов и много други юристи, представляващи само едната страна в задочния спор за развитието на българската правосъдна система у нас.

Колко ли пъти е била лектор на форуми на грантовата организация, обслужваща политическите и олигархични интереси, репортерката от „съдебния“ ресор на БНР? ССБ би трябвало да води отчетност на тези пари, а Великова да ги е декларирала и пред данъчните.

Несъмнено подобна специална отзивчивост на Великова към представителите на Съюза на съдиите в България представлява нарушение на етичните правила и очевиден конфликт на интереси.

Партийните пристрастия в обществената БНТ

Нередностите в радиото заради пристрастията на малка група журналисти изглеждат невинни пред случващото се в обществената телевизия. В изминалите години фондация „Америка за България“ е финансирала с около 1 млн. лв. продукции на малка група журналисти от дирекция „Информация“ на БНТ.

Общото между тях е, че са пряко свързани с водещия на седмичното предаване „Панорама“ Бойко Василев, който е и продуцент по проекта „Светът на живо“. Малко известен факт е, че журналистът Василев, пред когото единствено говорят представители на „Америка за България“, има отговорности и като главен продуцент на публицистичните предавания на телевизията, т.е. за темите и събеседниците във всички актуални предавания на националната телевизия. Факт, с което може да се обясни дежурното присъствие на анализатора Даниел Смилов - основен автор в медиите бухалки „Капитал“, „Дневник“, „Клуб Z“, „Медиапул“ - в публицистиката на обществената медия.

Или друг пример - от години наред седмичното предаване „Референдум“ на БНТ ползва единствено услугите на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, чиято управителка Боряна Димитрова изобщо не крие пристрастията си към партийните проекти на олигархията - доскоро към ДСБ, а вече и към ДБ на групата около Иванов и Прокопиев. Промотирането на новия партиен проект на олигарсите в ефира на БНТ има и друго обяснение - програмният директор Севда Шишманова грубо потъпка принципите за деполитизиране, които трябва да са водещи при управлението на „Сан Стефано“ 29, като лично присъства на сбирката промоция на бъдещата партия бухалка срещу прокуратурата. Същата прокуратура, на която утре може да й се наложи да разследва Шишманова за изразходваните от нея милиони левове като програмен директор на БНТ.

Между професионалното и личното

Подобна е ситуацията и с друг от основните източници за информиране на българските граждани, който бива използван в „хибридната“ война - Нова телевизия. Шведските й собственици са в особена зависимост от олигарха Иво Прокопиев, който чрез участието си в компанията „Лендмарк“ е собственик на сградата, в която телевизията е наемател на няколко етажа.

Няколко от основните продуценти на новинарските и публицистичните предавания на Нова телевизия, също както и в „конкурентната“ Би Ти Ви, имат специализации в Съединените щати, а две от ключовите лица на телевизията - Галя Щърбева и Лора Крумова - са абонирани за грантове от фондация „Америка за България“.

Интересен въпрос е доколко професионално и безпристрастно е поведението на водещ журналист от Нова телевизия с оглед личните му взаимоотношения с един от кукловодите на задкулисните процеси в държавата - олигарха Иво Прокопиев.

Водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев е от Разград, което го прави съгражданин както на Прокопиев, така и на неформалния лидер на кръга „Агнешки главички“ - някогашният син депутат Никола Николов, а и на любимия депутат на Иван Костов - Атанас Атанасов, който „случайно“ е сред най-често присъстващите политици в ефира на Нова телевизия.

Родното място нямаше да има никакво значение, ако Прокопиев не предпочиташе да дава удобните си интервюта за изчистване на имиджа именно пред сутрешния блок на Нова телевизия. Но със сигурност притеснителна е личната близост на Прокопиев с Николаев. Познанството между двамата се дължи на съпругата на водещия в Нова телевизия, която е семейна приятелка с Галя и Иво Прокопиеви още от средата на 90-те години.

Личното пристрастие на водещите в Нова телевизия води и до изкривяването на конкуренцията между информационните сайтове, а и до пореден опит за манипулиране на общественото мнение. Прави впечатление, че приоритет за тандема Цолова-Николаев е лансирането на публикациите от интернет изданието на подсъдимия олигарх Огнян Донев - „Клуб Z“, известно с грубите си манипулации и атаки срещу прокуратурата, както и с мултиплицирането на пропагандни материали срещу политиката на Русия.

Въпреки стотиците милиони, потънали в изграждането на инфраструктурата за воденето на информационна война срещу българите, отминаващата 2016 г. показа, че обществото ни вече много трудно може да бъде заблуждавано - както за случващото се на международната политическа сцена, независимо дали в Европа, Русия, Близкия изток или в САЩ, а още повече на терена на българския обществено-политически мейнстрийм

 

Коментари

Задължително поле