2023-та е най-горещата за последните 100 000 години

Анализ на службата за климатични промени "Коперник"

От юни насам всеки месец е бил най-горещият досега

Миналата година е била най-горещата в историята на планетата със значителна разлика и вероятно е била най-топлата през последните 100 000 години, съобщи Службата за климатични промени "Коперник" на Европейския съюз.

Учените очакваха този важен момент, след като климатичните рекорди бяха счупени многократно. От юни насам всеки месец е бил най-горещият в света в сравнение със съответния месец през предходните години.

"Миналата година беше изключителна от климатична гледна точка. Тя "играеше в собствена лига", дори в сравнение с други много топли години", каза директорът на службата "Коперник" Карло Буонтемпо.

От службата потвърдиха 2023 г. като най-горещата година в глобалните температурни регистри от 1850 г. Сравнявайки я с палеоклиматични данни от източници като дървесни пръстени и въздушни мехурчета в ледници, е  "много вероятно" тя да е била най-топлата през последните 100 000 години, по думите на Буонтемпо. 

Средно през 2023 г. планетата е била с 1,48 градуса Целзий по-топла, отколкото през прединдустриалния период 1850-1900 г., когато хората започват да изгарят изкопаеми горива в промишлен мащаб, изпомпвайки въглероден диоксид в атмосферата.

С Парижкото споразумение от 2015 г. държавите се разбраха да опитат да предотвратят глобалното затопляне да надхвърли 1,5 градуса по Целзий, за да бъдат избегнати най-тежките му последици.

Светът не е нарушил тази цел, която се отнася до средно глобално затопляне от 1,5 градуса по Целзий в продължение на десетилетия. От службата "Коперник" обаче отбелязват, че температурите са надхвърлили това ниво в почти половината от дните през 2023 г., създавайки "ужасен прецедент". Въпреки целите на правителствата и компаниите в областта на климата, емисиите на въглеродния диоксид остават упорито високи. 

Глобалните емисии на въглероден диоксид от изгарянето на въглища, нефт и газ достигнаха рекордни нива през 2023 г.
Миналата година е била и първата, в която всеки ден е бил с над 1 градус Целзий по-горещ от прединдустриалните времена. За първи път два дни - и двата през ноември, са били с 2 градуса Целзий по-топли в сравнение с прединдустриалния период.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука