250 нови жертви на коронавируса, заразените са с 15 хил. повече

Официално регистрираните смъртни случаи от коронавируса са вече 1355 души, а заразените достигнаха почти до 60 хил. предава АФП.

За едно денонощие бяха регистрирани почти 250 починали и над 15 хил. заразени, в сравнение с малко повече от сто жертви и 2 хил. нови случаи за предишния ден, което се дължи на това, че китайските власти са променили метода си на броене на засегнатите от заразата.

Според властите в най-засегната провинция Хубей – огнище на заразата – новата дефиниция за „заразен“ вече включва и „клинично диагностицираните случаи“ чрез рентген на белите дробове. Според информацията до този момент Китай е документирал случаите на вируса, установени с лабораторно изследване. Това обаче не обяснява рязкото повишаване на новите смъртни случаи.

Китайските власти получиха похвали от Световната здравна организация за прозрачността си след избухването на новата епидемия, в сравнение с начина, по който Пекин се справи с предишната опасна зараза – т.нар. „САРС“ през 2002-2003 г., чиито мащаб беше старателно прикриван дълго време.

Въпреки това обаче множество експерти по-рано изразиха съмнения за истинността на официалните данни, предоставени от властите в Хубей за разпространението на заразата, особено за мащаба й през късния декември и януари.

Коментари

Задължително поле