3 най-добри рецепти с киноа

Киноата е била позната още преди три до четири хиляди години. Инките първи открили, че тези семена са годни за консумация. Те я наричали "майка на всички зърна" като вярвали, че е свещена и притежава способност да повишава издръжливостта на войните. Киноата е една най-популярните здравословни храни в света. Тя не съдържа глутен, добър растителен източник на белтъчини е и едно от малкото растения, съдържащи всички есенциални, незаменими аминокиселини.

1. Салата „Табуле“ с киноа 

• киноа – ½ чаена чаша
• магданоз – 1 връзка 
• лук – ½ глава лук 
• домати -1 бр.
• лимон – ½ лимон
• зехтин – 3 супени лъжици

В началото от рецептата за салата Табуле с киноа трябва да подготвим киноата. Тя се вари в съотношение 1:3, като към врящата и подсолена вода се добавя предварително измитата киноа. Зрънцата киноа се сваряват за около 15-20 минути. Когато са готови, зрънцата стават прозрачни в средата, а около тях остават бели пръстенчета, които често се разкъсват. Измийте магданоза и го нарежете на дребно. Към него добавете и ситно нарязаните домат и лук. Смесете сварената киноа и магданозената смес и овкусете със сол, зехтин и сока от лимона.

 

2. Кюфтенца от киноа 

• Киноа – 1 ч.ч. (около 100 гр.)
• Яйца – 1 бр.
• Лук – 1 глава
• Мащерка – щипка
• Магданоз – ½ връзка
• Галета – 2 супени лъжици 
• Сирене – 50 гр. 
• Брашно – 1 кафена чаша 
• Олио 
• Черен пипер 
• Сол

Сварете киноата в съотношение 1: 2 (1 ч.ч. киноа и 2 ч.ч. вода) за около 15 минути. Готова е, когато набъбне, стане прозрачна и поеме цялата вода. Докато изстива, нарежете лука на ситно. После го прибавете към вече изстиналата киноа, заедно с яйцето, сиренето, галетата и подправките (сол, черен пипер, мащерка, магданоз). Разбъркайте добре и оформете кюфтенца. Тях овалваме в брашно и пържим в силно нагорещено олио. Готови са, когато придобият приятен златист загар и от двете страни. Препоръчително е да наредите готовите кюфтенца върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Подхождат си идеално с млечен сос или салата.

 

3. Киноа с йогурт и плодове

• Киноа – 1 чаена чаша 
• Кисело мляко – 125 гр. 
• Мед – 1 супена лъжица
• Орехи – ½ чаена чаша
• Плодове – ягоди и боровинки 

Подгответе киноата, като старателно я измиете под течаща вода, с помощта на цедка. Напълнете тенджера и след като водата кипне, добавете киноата. Варете около 15 минути, докато набъбне и стане прозрачна. Смесете киноата с киселото мляко и меда. Поръсете отгоре с ядки и аранжирайте с плодове. Можете да се насладите на вкусната комбинация. Тя е идеална както за закуска, така и за десерт.

Коментари

Задължително поле