38 начина да направим перфектното кафе

Почти няма нация, в която да не харесват комбинацията между черно и бяло в чаша - кафе с мляко.

Ристрето е най-късата кофеинова напитка в света

Истинското италианско кафе се сервира с резен лимон

Точно за 30 секунди получаваме насладата от машината

Кафето ни привлича със силния си аромат, за който бленуваме всяка сутрин. Комбинира се най-често с мляко, канела, дори с уиски. Има 38 вариации за приготвянето му. Но кои са най-добрите от тях?

Ристрето на италиански означава “късо”. Именно това е най-малката и най-силната кофеинова доза в света - 20 милилитра. С поне 10 милилитра повече е едно еспресо, което у нас е придобило прозвището “нормално кафе”. За да направим най-вкусното еспресо, е нужно водата да е с по-малка твърдост, да е трапезна или изворна. Точно за 30 секунди се получава най-доброто кафе от машина, споделят специалистите зад бара. Правилната пропорция за направа на късо до нормално кафе е между 7 и 9 грама мляно кафе и 40 милилитра вода. Двете съставки, преминали през 95 градуса, правят перфектното еспресо.

Каймакът е задължителна част от доброто еспресо, ако не го виждате, то кафето или е разредено или пропорциите му не са правилни. По-дългите кафета също имат каймак и съдържат солидна доза кофеин. Те са тройно по-големи и достигат до 90 милилитра.

Истинското италианско кафе се сервира с резен лимон, а някои му добавят топла вода. A за тези, за които еспресото е скучно кафе, то “еспресиното” ще им даде сладък старт на деня, защото вместо каймак има обилно количество топинг шоколад и мляко или какао на прах. По същия начин се прави класическото виенско кафе, което обаче има една тайна в рецептата, освен кондензирана сметана - добавят се четири чаени лъжички мед.

Почти половината от рецептите за кафе са с мляко, като единствено при “Лате” млякото е тройно повече от кафето - 60 към 20 мл. Интересното е, че почти няма нация, в която да не харесват комбинацията между черно и бяло в чаша - кафе с мляко, като във Виетнам пият може би една от най-интересните комбинации. С френски капков филтър, който отцежда кафето в чашата, и 50 мл кондензирано мляко.

За кафеманите с черен колан баристите са предвидили четири рецепти, които са популярни в далечните Америка и Аляска. Те се наричат “червено око”, “черно око”, “умряло око” и “мързеливо око”. Кафето “червено око”, наричано още “двоен шот в тъмното” представлява комбинация между еспресо и варено кафе, като пропорциите са 30 към 120 милилитра. “Черното око” е с двойна доза еспресо, а “умрялото око”, колкото и на място да звучи, представлява 90 мл еспресо и 120 милилитра варено кафе. Супер популярно в Америка е “мързеливото око” - със същите пропорции като предишната рецепта, но с безкофеиново кафе.

Мазагран или кафеена лимода, както я наричат, е една от най-непопулярните рецепти за кафе, тъй като кафето не е в светлината на прожекторите и участва с 90 мл, а е изместено от 45 милилитра лимонов сок и лед, како и 5 милиграма кафява захар и много лед.

 

Пътят до чашата

Зърната идват от Бразилия и Виетнам

С робуста става по-голям каймак

Бразилия е износител на кафе №1 в света за последните 150 години. Засадените площи с кафе там са 2,4 млн. хектара или 7 млн. дървета.

След нея се нарежда Виетнам, като за този регион характерното е, че изнасят предимно сорта робуста, а за Бразилия традиционният сорт е арабика.

За самите сортове е интересно, че се различават по много фактори, като съдържание на кофеин, вкус и начин на приготвяне, а всъщност много производители на пакетирано кафе ги съчетават.

Зърната от сорта арабика правят кафето по-ароматно и с интензивен вкус, докато тези от сорта робуста имат по-високо съдържание на кофеин и правят по-голям каймак.

 

 

В Етиопия

Козар случайно открил сорта арабика

Кафето, което познаваме днес, идва не от Бразилия, както повечето хора считат, а от Етиопия.

Именно най-популярният в света сорт арабика е открит в горите около района Кафа по случайност. Счита се, че един африкански козар, когото местните наричали Калди, през IX- ти век открил кафето с помощта на своето стадо.

Той забелязал, че козите му ставали много активни след всяка паша и видял на земята клонки от храст с ярко червени плодове, наподобяващи “боровинки”. Калди взел клон от дървото и го занесъл в манастира, където обаче монасите решили, че това е дяволско растение и трябва да се изгори. Запалили го и във въздуха се разнесъл аромат на изпечени зърна кафе.

 

“Следобедното кафе води до безсъние”. Дали!?

Три мита, в които не трябва да вярвате

Не го слагайте в хладилника

Има хора, които вярват в митове, носещи лоша слава на кафето или заблуди, като тази, че кафето съхранява най-добре качествата си в хладилника. Първият от тях е, че следобедното кафе води до безсъние. Кофеинът e стимулант на първо място. Той се преработва от черния дроб много по-бързо отколкото предполагате. Тялото изхвърля близо 75% от него в диапазона от четири до седем часа. Това означава, че ако изпиете чаша кафе в 15 часа следобед, кофеинът ще се е резорбирал от организма най-късно до 22 часа вечерта.

Вторият мит, на който обръщаме внимание, е този, че кафето съхранява най-добре качествата си в хладилника. Повечето хора го правят, за да избегнат окисляването на кафето, което се случва със застояването му в отворен съд. Но всъщност хладилникът не спира този процес, а дори кафето там може да се овлажни, заради конденз от студената температура.

Третият популярен мит за кафето е, че еспресото съдържа повече кофеин от кана с филтър кафе. Повечето хора смятат така, заради по-прозрачния вид на т. нар. кафе “Американо” и по-големият обем на каната, в която е направено. Но истината е, че филтър кафето е съчетало в себе си няколко дози кафе, докато еспресото само една. Съответно и кофеинът в него е повече.

 

Там кафето означава само едно - късо еспресо

В Италия имат най-изявена култура за консумацията му

В Гърция на почит са студените напитки

Всеки, който е бил в Италия на екскурзия или по работа знае, че там пият много кафе.

Като културата им при консумация на кофеиновата напитка е позната почти навсякъде по света. Ако си поръчате от напитка в ресторант или кафене в Италия и кажете само “Искам едно кафе”, вие ще получите късо еспресо, най-често около 30 милилитра.

Характерното за италианците е, че повечето консумират кафето задължително на бара, прави и буквално за секунди.

След което тръгват по задачи. В Гърция на почит остават студените напитки, като вариацията им съвсем не се изчерпва само с фрапе, а достига до петстепенно приготвяне на напитката. Турското кафе всъщност идва от Йемен, а двете ключови думи за приготвянето му са - бавен огън и пяна. Но не си мислете, че в южната ни съседка ще откриете само варено кафе, там приготвят и еспресо.

Въпреки изявената култура за консумация на кафе в Италия, те са на 13-то място от топ 20 страни, консумиращи най-много кафе в света. Изненадващо на първите шест места са позиционирани скандинавските страни, а на последните места южните - Гърция и Кипър.

Коментари

Задължително поле