400 души открити да живеят в мазе на изискана сграда в Пекин

400 човека бяха открити да живеят в мазе на изискана сграда в Пекин, предава Би Би Си.

Хората са обитавали “лабиринт“ от гъсто населени стаи без прозорци в мазето на сграда в богаташкия комплекс Джулонг Тауърс в североизточната част на Пекин.

Освен стаи за живеене в мазето имало оборудвани кухни и дори стая за пушачи.

Настаняването в подземни помещения не е прецедент за Пекин, като има приблизително 1 милион човека, известни като шузу (бел. плъхове), които живеят в бомбени убежища и бункери, изградени през 70-те и 80-те години на миналия век.

По предварителна информация “наемателите“ били открити, след като живущите в комплекса забелязали, че има много непознати лица сред тях и след известно търсене попаднали на обитаемото мазе в една от жилищните сгради.

Установено е, че обитателите са обикновени работници от цялата страна дошли да се препитават в столицата.

В миналото практиката да се населяват подземни помещения е била поощрявана, но през последните години тя се превръща в голям проблем, тъй като се забелязва пренаселване и следователно безопасността на живущите не може да бъде гарантирана.

Въпреки че вече не е толкова силно разпространена, тази практика все още е факт поради непрекъснатото нарастване на наемите в Пекин, които могат да достигнат до близо 700 долара за месец. Много от идващите да работят в града не са склонни или намират за непосилно да плащат подобни наеми, което води до създаването на импровизирани “жилища“ в мазета и други подземни помещения.

Коментари

Задължително поле