7 емблематични места, където желанията се сбъдват

Дори в 21-ви век хората продължават да вярват в чудеса и понякога пътуват до края на света с единствената цел да тестват ефектите от странни ритуали, които носят късмет в живота. За щастие, такива "места за изпълнение на желанията" съществуват в почти всички страни. Предлагаме ви да се запознаете със 7 места и ритуали, които хората изпълняват надявайки се желанието им да се сбъдне.

 Докоснете приказната сова, Дижон, Франция

Тази малка сова се намира на ъгъла на най-старата църква в Дижон. През последните три века совата неуморно изпълнява желанията на онези, които се протегнат към нея и погалят лицето ѝ. За да се изпълни желанието ви, трябва да я погалите само с лявата си ръка. Легендите казват, че невзрачната сова изпълнява всички желания, без изключение, ако са замислени с чисти мисли. 

Совата в Нотр Дам дьо Дижон е символ и неофициален талисман на града. Никой не знае как в църквата се появява сова, предполага се, че е била издълбана при строежа на нов параклис през 16-ти век. В продължение на няколко века лицето на совата е обект на желания и сега прилича повече на разтопена восъчна свещ. Въпреки това стотици хора все още бързат към талисмана на града, с надежда животинчето отново да изпълни някое съкровено желание.

Потрийте бронзовия глиган, Флоренция, Италия

Тази бронзова скулптура на глиган се появява през 1934 г. благодарение на Пиетро Така, бароков майстор. Идеята на статуята е да краси фонтана в прочутите италиански градини Боболи, но в крайна сметка е поставен на фонтана в Меркато Нуово. Самата статуя е частично куха отвътре, така че туристите и посетителите да могат да пуснат монета за късмет. Вярва се, че глиганът със сигурност ще изпълни желанието, ако се потрие лицето му. През 1998 г. оригиналната статуя е поставена в музей, а на нейно място е изработено копие. Заедно с копието, което стои в Меркато Нуово, са направени още няколко бронзови глигана, единият от които сега е инсталиран в Сидни, а другият се намира на територията на университета в Арканзас.

Хвърлете монета във Фонтана ди Треви, Рим

Вероятно най-разпознаваемия и любим фонтан не само във вечния град Рим, но и в света е Фонтана Ди треви. Добива голяма популярност във филма на Федерико Фелини „La Dolce Vita“, където актрисата Анита Екберг се издига от фонтана като Венера от своята мида. Това е и едно от най-популярните места за сбъдване на желания на романтиците по света. Всяка година хиляди монети попадат във фонтана Треви. Над 1,5 милиона долара се събират от фонтана всяка година, като всички те се използват за благотворителност.

Стената на Плача, Йерусалим, Израел

Намислете си желание при Стената на плача в Йерусалим - свещено место за изпълнение на желания за евреите. Милиони поклонници посещават Стената на плача всяка година, за да си пожелаят нещо. Пишат най-съкровените си желания на лист хартия и го поставят в пролуките между камъните на стената с надежда за здраве, спасение, богатство и късмет.

Ходете боси сред седемте извора на Родос, Гърция

Това е едно от най-известните места за намисляне на желания в Гърция. Ако искате греховете ви да бъдат измити, събуйте обувките си и газете боси в ледения поток, докато изричате желанието си. Когато пръстите на краката ви докоснат смразяващо студената вода, първото ви желание ще бъде горещ душ!

Дърво Танабата, Япония

Всяка година по време на фестивала Танабата, който се провежда на 7 юли, тълпи от хора се стичат, за да напишат желанията си върху танзаку (цветни листчета) и да го завържат за бамбуковото дърво. Можете да си представите хилядите цветове, в които се „обагря“ дървото на желанията.

 Карлвоия мост, Прага, Чехия

Този каменен сводест мост е емблематично място за града и дори да не сте посещавали Прага, вероятно сте го виждали на пощенските картички.  До 1870 г. мостът се е наричал Пражкият мост. Легендата разказва, че Карл IV е избрал датата на основаването му въз основа на препоръките на астролозите, за да е сигурен, че ще издържи вечността на времената. Официалната церемония по откриването на строежа е през 1357 година, на 9 юли в 5:31 сутринта. Смята се, че вървейки по моста и изричайки желанието си, то ще се сбъдне. Бедните ще станат богати, а болните ще оздравеят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл