7 неща, които милионерите не учат в училище

Най-добрият специалист в нещо рядко е най-успешният, казва преподавателят във ВУЗФ

Как се става милионер и на какво не учат милионерите в училище – отговорите на тези въпроси знае Никола Димитров - Lean Navigator в една от водещите банки в България с фокус върху нагласи и поведенчески промени, повишаване на мотивацията, ефективност и оптимизиране на процесите, стратегии за увеличаване на продажбите. Преподавател е в City College, международен факултет на Университета в Шефилд. Преподава изчислителни умения за бизнес, информационни технологии и мениджмънт и вземане на решения с ИТ.

Димитров е лектор в първата за България бакалавърска програма, която подготвя консултанти по бизнес софтуер - “ИТ анализ и бизнес стратегии” във Висшето училище по застраховане и финанси. Той разкри 7-те стъпки към успеха именно по време на лекция в Лятаната бизнес академия на вуза. Сега лекторът споделя и с читателите на “Труд” ценни съвети върху кои свои умения да работят, за да постигнат успех.

Пътят към успеха е дълъг и минава през много провали. На първо място, преди да се тръгне по този път, човек трябва да стъпи на краката си финансово и да си осигури време да експериментира. Експериментът е ключът към създаването на иновативни идеи. Историята го е доказала.

Втората стъпка е да намерите страхотни учители, ментори и хора с много контакти. Инвестирайте в социалния капитал и задавайте много въпроси, съветва Димитров.

“Хората ценят здравето, парите и взаимоотношенията. Трябва да се научите да преплитате тези три неща и да им предложите това, от което имат най-голяма нужда. За тази цел трябва да бъдете добри психолози и брилятни говорители. Бизнесът е психология”, казва лекторът.

Трето - използвайте маркетинг, за да бъдете най-успешни! Най-добрият специалист в нещо рядко е най-успешният. Ако никой не е чувал за вас и вашите услуги, не очаквайте банковата ви сметка да расте. Добрият предприемач умее да маркетира идеите си, бизнеса си и най-вече себе си.

Четвъртата стъпка е да научите как работи пазарът на продажбите. Ако нямате приходи, няма да останете на пазара дълго. Затова трябва да се научите да продавате. А веднъж научите ли се – това става и начин на живот. Незаменимите комуникационни умения, съчетани с математика и техники на убеждение са в основната на това да си добър продавач. Много важно е да правите и добри инвестиции. Затова съвет номер 5 е – инвестирайте в себе си и в собствения си бизнес. Тези инвестиции са най-печеливши.

Последните два съвета към успеха са много ключови – скъсайте CV-то и създайте собствен бранд. Трябва да изградите свой имидж и да се отделите от тълпата. Това може да стане много лесно чрез социалните мрежи, убеден е Димитров.

Златното правило

Предприемаческа, а не работническа нагласа

И последно, но изключително важно – милионерите имат предприемаческа нагласа, а не работническа. Те поемат отговорност, показват инициативност и използват комуникативните си способности, за да достигат до правилни решения. Нагласата е ключова за постигането на успех – на това учим всички студенти във ВУЗФ. Когато един млад човек повярва, че може и излезе от матрицата на конвенционалното мислене, той автоматично започва да се отличава.

Ние учим нашите студенти, че не трябва да имаш милиони в банката, за да живееш като милионер. Ако инвестира правилно в себе си и си създаде един стабилен пасивен доход от активи, той може да си позволи да живее като милионер, казва известният лектор.

 

Коментари

Задължително поле