Историческа победа за левите в Нова Зеландия

Лейбъристите получиха мнозинство в парламента

Ардърн обявява ново правителство до 3 седмици

Лейбъристката партия на премиерката Джасинда Ардърн постигна историческа победа на парламентарните избори в Нова Зеландия. Левицата получи 49,1% от гласовете, което й отрежда мнозинство за самостоятелно управление, предаде Би Би Си.

Нито една партия в страната не е имала мнозинство в парламента от въвеждането на новите изборни правила през 1996 г. Според действащата смесена избирателна система гражданите дават два пъти гласа си - за партия и за кандидат за депутат от техния регион. Бариерата за влизане в парламента е 5%.

С получените гласове левицата на Ардърн ще има 64-ма депутати в 120-местния парламент.

Втора остана дясноцентристката Национална партия с 26,8% или 35 народни представители.

„Нова Зеландия даде най-голямата си подкрепа за Лейбъристката партия от близо 50 години. Няма да приемем ваша подкрепа за даденост. Обещавам ви, че ще бъдем партия, която управлява в името на всеки новозеландец”, каза Ардърн (40 г.) пред свои привърженици след обявяването на победата на партията й. Тя се дължи до голяма степен на решителните мерки на правителството в кризата с коронавируса. Вотът, наричан „корона избори”, първоначално трябваше да се състои през септември, но бе отложен заради COVID-19.

На предишните избори през 2017 г. първа сила бе Националната партия, която обаче не успя да формира правителство. Тогава лейбъристите съставиха коалиция със зелените и националистите от „Нова Зеландия на първо място”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят