Нобелът за мир бе разделен на три (обзор)

ТЕКСТ СНИМКА: Тазгодишните лауреати съживиха и почетоха визията на Алфред Нобел за мир и братство между народите, визия, от която имаме огромна нужда в днешния свят, каза Райс-Андерсен (на снимката).

Лауреатите са от Беларус, Русия и Украйна

Изборът не е пряко свързан с руската агресия, настояват комитетът

Почетната церемония ще е на 10 декември в Осло

Нобеловата награда за мир за тази година беше присъдена днес на беларуския правозащитник Алес Беляцки, руската неправителствена организация "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи, съобщи АФП.

Агенцията отбелязва, че наградата има голямо символично значение в контекста на продължаващата война в Украйна.
"Норвежкият Нобелов комитет би желал да награди трима забележителни борци за гражданските права, демокрацията и съвместното мирно съжителство в трите съседни държави - Беларус, Русия и Украйна", обяви неговият председател Берит Райс-Андерсен.

"Със своите постоянни усилия в полза на човешките ценности, противопоставянето на милитаризма и защитата на принципите на правото, тазгодишните лауреати съживиха и почетоха визията на Алфред Нобел за мир и братство между народите, визия, от която имаме огромна нужда в днешния свят", каза Райс-Андерсен, цитирана от АП.

Тя призова беларуските власти да освободят от затвора Алес Беляцки, съобщи Ройтерс.

Попитана от репортер дали решението на Норвежкия Нобелов комитет е "подарък" за 70-ия рожден ден на руския президент Владимир Путин днес, Райс-Андерсен отрече.

"Винаги даваме наградата за нещо, а не срещу някого", подчерта тя. Райс-Андерсен добави, че наградата няма отношение към Путин, "освен че неговото правителство, подобно на това в Беларус, представлява авторитарно правителство, което потиска активистите правозащитници".

Нобеловите награди за мир с парично изражение в размер на 900 000 долара ще бъдат връчени в Осло на 10 декември - датата на смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, който ги основава в своето завещание от 1895 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят