Aкад. Ваньо Митев, бивш ректор на МУ-София, пред “Труд”: Ивермектин - магически куршум или фалшив месия?

Но след COVID-19 ще се появи следващият COVID

Напоследък в България се рекламира Ивермектин, препарат за лечение на паразитни червеи, като средство за справяне с COVID-19. Лекарството е предназначено за лечение на краста и у нас се продава свободно, но не е разрешено за употреба от хора във вид на хапчета, а само като крем.

Къде е истината? За коментар се свързахме с акад. Ваньо Митев, бивш ректор на МУ-София.

- Акад. Митев, лекарство-чудо ли е Ивермектин против COVID-19?
- Нашумелият напоследък ивермектин предлага много потенциални ефекти за лечение на редица заболявания със своите антимикробни, антивирусни и противоракови свойства. Ивермектинът има ефекти върху РНК вируси като Zika, денга, жълта треска, вирус на човешката имунна недостатъчност тип 1 и SARS CoV-2.

Според привържениците на Ивермектин, добавянето му е много ефективно за лечение на пациенти с COVID-19 със значително намаляване на смъртността в сравнение с Хидроксихлорохин. Ранната употреба на Ивермектин е много полезна за контролиране на инфекции на COVID 19, профилактика и подобряване на “цитокиновата буря”. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и NIH заявиха, че лекарството не е одобрено за профилактика или лечение на COVID-19.

Засега, обаче, преобладава мнението на скептиците, чиито аргументи от устата на водещи специалисти от най-добрите университети в света имат особена тежест. Доказателствата, че Ивермектинът предпазва хората от COVID-19, са оскъдни. Някои ранни проучвания върху клетки и хора предполагат, че лекарството има антивирусни свойства, но оттогава клиничните изпитвания в Латинска Америка се борят да наемат участници, тъй като толкова много вече го приемат. Клиничната ефикасност и полезност на Ивермектин при пациенти, заразени с SARS-CoV-2, са непредсказуеми на този етап, тъй като имаме работа с напълно нов вирус. Публикация на наши учени, професорите от Факултета по фармация на Медицински университет-София Георги и Деница Момекови демонстрира че, според наличните фармакокинетични данни, вероятността за постигане на инхибиторни концентрации на Ивермектин върху SARS-CoV-2 не е постижима при хора. Тези данни сa цитирани досега 35 пъти в сериозни научни списания. Засега оценката на специалистите е: Няма доказателства, че Ивермектинът е доказал, че е безопасно или ефективно лечение срещу COVID-19. Лечение с Ивермектин не се препоръчва. Препоръките на СЗО, Панамериканската здравна организация, FDA, NIH и Сенатската комисия на САЩ към момента са имено такива. Привържениците на лечение на COVID-19 с Ивермектин трябва да представят научно издържани доказателства за ползата от него, които да убедат и да бъдат приети от световната медицинска общественост.

- Преди повече от месец Вие препоръчахте за профилактика и лечение на COVID-19 популярния муколитик Бромхексин. Имате ли допълнителна информация за ефикасността му?
- За разлика от Ивермектина, никой не оспорва основния ефект на Бромхексина, а именно блокирането на проникването на вируса в клетката. Главният въпрос е, каква е профилактичната и каква е лечебната доза и каква е степента на положителния му ефект. Провеждам ежедневни разговори с колеги на първа линия, които го прилагат не само за амбулаторно, но и като болнично лечение. Оказва се, че инхалаторното му приложение - 4 по 1 ампула на ден има много добър ефект. Той допълва терапията заедно с други медикаменти, от които основния е колхицин. Този препарат, чиито корени са от 3500 г. привлече най-после вниманието на научната общност и във Великобритания започна най-голямото клинично проучване в света за лечения на пациенти, приети с Covid 19. Ще бъдат обхванати най-малко 2500 души. Кверцетинът е инхибитор на ключови протеази и на един основен ензим (Казеин киназа 2), отговорен за образуването на израстъци (филоподии) на заразената клетка, с които пряко “инжектира” с вируса съседни клетки. Знам, че минимум в три болници се прилага бромхексин инхалаторно и навсякъде се отчита положителен лечебен ефект. Този препарат, прилаган от десетилетия и с минимални странични ефекти при всички положения помага, особенно ако болният започне незабавно инхалации. За съжаление, медикаментът Сamostat mesylate (Камостат мезилат), който се прилага като протеазен инхибитор в Япония от 1994 г. и действа върху същата протеаза (TMPRSS2) като бромхексина не е наличен в България. Аз съм убеден в блокиращия ефект на Камостата срещу проникването на корона вируса в клетката и съм горещ привърженик на този медикамент. Дълго време се учудвах на пренебрежението на световната научна общност към тази група медикаменти (Бромхексин, Камостат мезилат, Намфостат) с ясен и неоспорим механизъм на действие. Така например, през първата половина на 2020 са проведени/провеждат 526 клинични проучвания в света, предимно с отхвърлените или спорни Хидроксихлорохин, Ремдесевир и Ивермектин, докато само 4 с Камостат мезилат. Сега картината е съвсем друга и текат 12 сериозни клинични проучвания във водещи в научно отношение държави: САЩ (4), Израел и Дания - по 2, и по едно в Германия, Великобритания, Южна Корея, Япония и Мексико. Задавали ли сте си въпроса, защо в родината на Камостата, 126 милионна Япония, има два пъти по-малко починали по абсолютен брой, отколкото в България и света, въобще? Не съм виждал да се рекламират Японски лечебни схеми, както напр. в САЩ. Интересно е, че не срещам данни за използването на този медикамент от японски източници, но бях прочел, че всъщност клиничните изследвания с него в Япония са 5! Нашите здравни власти сериозно трябва да се замислят как да осигурят този медикамент в България.

- Смятате ли, че ваксините ще решат проблема с COVID-19?
- Тази пандемия, подобно на всички досега ще отшуми с или без ваксини. Естествено, че ваксините ще способстват това да стане с по-малко жертви. Но след COVID-19 ще се появи следващият COVID. Трябват качествени, мащабни клинични проучвания за ефективността на всички възможни анти COVID-19 медикаменти.

Коментари

Задължително поле