Има алкохолни напитки, които са създадени за специални поводи. Такива, които се отпиват бавно и със стил...
Мартини е точно такова питие. Красивият акцент при него е черешката, която освен за цвят, служи и за допълнителен вкус към алкохола. Вторият вариант е мартини с маслинка – класика!
Тези, които не са почитатели на силните спиртни алкохоли, а предпочитат да консумират по-меки и приятни аромати за небцето, знаят, че това е тяхната напитка, независимо от повода.
Мартинито принадлежи към аперитивите и по правило се състои от джин и вермут. Самото наименование пък идва от италианска марка вермут още през 1863 година.
Рецептата на оригиналното Мартини е измислена от Луиджи Роси. И до днес тя се пази в тайна. Това, което се знае обаче е, че в основата му е сухо бяло вино в комбинация с билки.
Начин на приготвяне
Приготвянето на мартинито включва една част джин и втора – вермут. Основните добавки са - кромид лук, обелка от лимон и зелени маслинки. Разбива се в шейкър с лед и се сервира, като се гарнира със зелена маслинка, черешка или резенче лимон. Маслинката или черешката се слага на клечка за зъби, която се поставя в чашата с напитката. Украсата с лимон е под формата на спирала, която се увива около едната страна на чашата.
Бианко, Росо или Сухо
Почитателите на мартинито знаят, че имат избор. Те могат да консумират напитката в няколко различни разновидности, но основните от тях са три. Класическите варианти са – Бианко, Росо и сухо мартини.
Бианко (Bianco) е комбинация от бяло сухо вино, рафинирана захар, примесено с ароматни билки и ванилия, които му придават отличителния и съвършен вкус, който може да е само на Martini. Белият цвят, вследствие от ванилията го отличава от останалите продукти на мартини и затова е предпочитано предимно от жените. Съчетава се добре с лайм.
Росо (Rosso) е доста сладък вермут, като неговият тъмен кехлибарен цвят се дължи на червеното вино, което е част от него, както и карамелът, чийто вкус е забележим. В нея се усещат и горчивите нотки на пелин и аромат на билки.
Сухо (Dry) е се приготвя като се смесят 60 мл. джин и 20 мл. сух вермут, след което започва разбъркването. Към тази смес се добавя лед, след което започва да се разбърква в продължение на минута-две. Напитката се прецежда и се добавя лимон. За декорация пък се използва спирала от лимонената коричка.
Елегантен дизайн на чашата
Тази напитка се сервира в красива чаша, чийто дизайн излъчва финес. Тук, на заден план, остават дебелите, груби чаши, както и тези с къси и ниски дъна. Чашата за мартини трябва да е висока, с широк отвор, като разцъфнало цвете.
Формата на това стъклено изделие позволява на аромата и вкуса да се развият. Чашите са изработени от кристално стъкло с перфектна прозрачност. Освен това могат да бъдат „оцветени“ и в различни цветове, сред което златисто или бледо розово.
Сервира се студено
Би било добре преди да се сипе напитката, чашата да се охлади предварително в камерата на хладилник. Ароматът и вкусът на тази напитка зависят от студенината. Едно мартини е препоръчително да се консумира добре изстудено – да не е нито топло, нито пък прекалено ледено. Ако нямате време да го охладите до оптималната температура, то можете да сложите лед или парченца замразени плодове в чашата, като ягода, например.
Мартини може да се консумира както преди хранене, така и след това. То може да се отпива с бавни темпове по време на цяла вечер.
Може да вдигнете тост с мартини по време на вечеря, като подходящо би било на трапезата да има телешко или слабо осолена сьомга със сирене и ананас. За да се насладите от вашето мартини се нуждаете само от добра компания.
Време е за по едно Мартини, моля!