Забраняват големи намаления на храни

Представители на бизнеса определиха закона за таван на надценките като вреден и заявиха, че приемането му може да доведе до продоволствена криза.

Бизнесът видя риск от празни щандове заради закона за надценките

Няма как да бъде изпълнено изискването 50% от определени стоки да са български

Очакват черен пазар

Големите намаления при продажбата на храни на дребно, например от 50%, може да бъдат забранени, ако парламентът приеме проекта на Закон за веригата на доставки на земеделски продукти и храни, известен като закона за таван на надценките, който е предложен от правителството. Проектът предвижда намаленията да бъдат до 25% от прогнозния обем продажби на съответната стока за годината.

Как ще стане по-евтино, като се ограничават търговските отстъпки, коментира Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия. Той обясни, че има доставчици, които искат да печелят от оборот, а не от висока цена, участват в промоциите на търговските вериги и продават преобладаващата част от стоките си именно по време на промоции. Такива търговски отношения с приемането на закона няма да могат да съществуват, обясни Николай Вълканов.

Представители на производители и преработватели на храни по време на форум в БСК се обединиха около позицията, че законът за надценките може да доведе до продоволствена криза, липса на някои стоки от магазините и черен пазар. Един от посочените проблеми е, че за производителите на храни се въвежда минимална надценка в размер на 10%. Цената на изкупуване на земеделските продукти не може да е по-ниска от производствените разходи плюс 10 на сто надценка, предвижда проектът. При приемане на това предложение има риск, ако изкуствено налаганата цена е по-висока от пазарната, по която продават продукти в чужбина, българските производители да са принудени да изхвърлят продукция. А ако преработватели купят българска продукция на завишени цени, и крайните цени на стоките в магазините ще бъдат по-високи. Освен това в редица случаи практически е невъзможно да бъде определена себестойността. Например при заколването на едно прасе от 300 кг няма как да бъде определена себестойността на бута, на сланината, на шола и останалите части от прасето, обясни Цветан Илиев, председател на Асоциацията на индустриалното свиневъдство.

Няма как да бъде изпълнено изискването 50% от предлаганите в магазините мляко и млечни продукти, прясно месо от едри и дребни преживни животни, свине и птици, яйца, мед, пресни сезонни плодове и зеленчуци да бъдат български, категорични са представителите на преработвателите и на търговските вериги. В момента две трети от свинското месо е внос.

Приемането на закона ще доведе до поскъпване и липса на стоки на пазара, заяви Яна Стратиева, изпълнителен директор на сдружението “Храни и напитки България”. Ако законът бъде приет, ще има затваряне на производства и излизане на бизнеси от България, допълни тя.

Крайните цени се формират и от размера на ДДС, по света има по-ниски ставки на ДДС за храните, а при нас е една ставка за всичко, заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Където има таван на надценките умира конкуренцията и се появява черната борса, продължи тя.

Най-четени