Кога брашното става взривоопасно?

Кога брашното става взривоопасно?

Почти всяка домакиня има брашно в къщата си. Тази съставка е част от всички хлебни изделия и се използва за приготвянето на много други продукти. Съществуват обаче опасения, че при определени условия то може да експлодира.

Истина ли е това? Или е само мит?

Всъщност торба с брашно не представлява почти никаква опасност.  Но частици брашно, разпилени във въздуха, може да причинят сериозна вреда. Как е възможно това и с какво е свързано?

По принцип не само брашното, но и други съставки като пудрата захар и сухото мляко могат да експлодират ако концентрацията им във въздуха достигне до определени нива. Брашното например, става взривоопасно ако един кубичен метър въздух съдържа 50 грама от неговите частици. Необходими са още кислород и наличие на открит пламък. Но защо? Това е свързано със свойствата именно на частиците на зърнената култура.

Когато се разпръснат във въздуха, способността им да поглъщат кислород значително нараства. А както знаем от уроците по физика, кислородът именно е важен окислител за възникването на процеса на горене.

Тук можем да направим груб паралел със страниците на затворена книга, които много трудно горят, защото между тях няма кислород. Ако обаче ги разлистим и между тях навлезе определено количество кислород, те ще се запалят и ще изгорят много бързо.

Торба пълна със суха смес от малки частици, също не гори и не експлодира. Но когато частиците се отделят една от друга те са обвити от кислород. Ако се появи и малка искра, те бързо ще се взривят.

Следователно, малките частици брашно, разпръснати във въздуха, са не по-малко опасни от частиците на сярата или торфа. Дали обаче това се случва на практика или е само теория?

В действителност при съхранението на брашно и други прахообразни продукти в домашни условия взрив не може да се получи. Но в производствените заводи и мелниците такива експлозии  се случват и се превръщат в истинско бедствие. Например през 70-те години на територията на Съветския съюз се случва цяла поредица от подобни експлозии.

Много сериозен прецедент има и в Минесота през 1878 година. Поради неспазване на правилата за безопасност, в електрическото табло се появява искра, която възпламенява брашнените частици. Въпросната експлозия унищожава не само тази мелница, но и още 5 намиращи се в близост до нея.

За съжаление въпреки информираността на персонала, подобни инциденти се случват и днес. В тази връзка в много страни по света са издадени закони за правилно съхранение и преработка на зърното и брашното в различни предприятия.

Най-четени