Горещините дойдоха и пържолите вече стават тежки за храносмилането. Тараторът измества супата, пресните плодове – сладкишите. Все повече поглеждаме рецептите с тиквички, чушки, зелени подправки. Пастата е сред храните, които могат да се ядат всеки сезон. През лятото тя е вкусна и без месо, само със зеленчуци. И най-важното – от нея не се пълнее. Избягвайте пърженото и панираното в жегата, гответе бързи рецепти на фурна, пара или уок, за да не стоите дълго край печката.
Ньоки с царевица и босилек
Необходими продукти:
1 с.л. зехтин
1 с.л. краве масло
1/2 глава сладък лук, нарязан на кубчета
2 скилидки чесън, смлени
1 ч.ч. гъби
сол
черен пипер
1,5 ч.ч. сметана
1/2 ч.ч. настъргано сирене пармезан
3 кочана царевица, печена на скара (може и от консерва)
250 г ньоки, варени
пресен босилек и риган за гарнитура
Начин на приготвяне:
Загрейте голям тиган на средно ниска температура и добавете зехтина и маслото. След като маслото се разтопи, сипете кубчетата лук и разбъркайте. Гответе, докато омекне, 6 до 8 минути. Прибавете чесъна и гответе още една минута. След това добавете и разбъркайте гъбите. Гответе в продължение на 5 до 6 минути, като разбърквате често, докато омекнат. Накрая поръсете сместа със сол и черен пипер. Увеличете температурата на котлона до средна. Към сместа постепенно добавете сметаната, като разбърквате през цялото време. Прибавете сиренето пармезан и отново разбъркайте. Добавете и царевицата заедно и с ньоките, като разбъркате добре. Поръсете отгоре с пармезан и добавете босилек и риган.
Италианска паста с тиквички
Необходими продукти:
1 пакет макарони
2 тиквички
1 връзка магданоз
2-3 стръкчета босилек
зехтин
3-4 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Сложете в подсолена вода пастата да се вари! Нарежете и запържете две малки тиквички /без брашно/ и ги извадете върху салфетка, за да се отцеди мазнината. В блендер смелете връзка магданоз, 2-3 стръкчета босилек и добавете малко зехтин. Почти готовата паста отцедете от водата и оставете настрани. В дълбок тиган сипете малко зехтин, 3-4 скилидки чесън и след 5 мин. прибавете пастата, магданоза и тиквичките. Разбъркайте добре всички съставки за 3-4 минути.
Спагети с тиквички и синьо сирене
Необходими продукти:
300 г спагети
1 тиквичка, голяма
100 г синьо сирене
20 листа мента
1 с.л. олио
черен пипер
Начин на приготвяне:
Изсипвате спагетите във вряща подсолена вода и варите според указанията на пакета. Докато спагетите се варят, измивате тиквичката, нарязвате я на кубчета и изсипвате в сгорещен тиган, най-добре с незалепващо покритие, в който сте добавили олиото. Разбърквате от време на време, докато тиквичките придобият златист цвят. Добавяте почистените и счукани скилидки чесън, след като натрошавате и синьото сирене. Разбърквате за 1-2 минути, докато сиренето се разтопи. Готовите спагети измивате със студена вода и отцеждате. Добавяте към тях соса с тиквички, както и измитата и нарязана на ситно мента. Сервирате ястието горещо.
Яхния с печени чушки
Необходими продукти:
5.6 печени чушки
2 глави лук
1 морков
1 голям домат
сирене
2 ч.л. червен пипер
сол, чубрица
пресни магданоз и целина
2 с.л. брашно
олио
Начин на приготвяне:
Нарежете моркова на дребно, а лука на полумесеци и ги задушете до омекване с 2-3 с.л. мазнина, червения пипер и малко вода. Добавете настъргания домат, подправките и посолете, но малко, защото по-късно ще сложите и сирене. Оставете малко магданоз. След около 15-20 минути добавете приблизително 1 л вода. Оставете течността да поизври, след което добавете размитото с малко вода брашно. Сложете и обелените печени чушки и отстранете ястието от огъня. При сервиране върху всяка порция се натрошава сирене. Поръсете и с наситнен магданоз. Вкусно е както топло, така и студено.
Миди по гръцки
Необходими продукти:
200 мл бяло вино
1,5 кг миди с черупките
60 г лук
80 мл зехтин
120 г домати
2 моркова
250 г ориз
1 дафинов лист
черен пипер, сол
1/2 лимон
250 мл топла вода
Начин на приготвяне:
Почистените и измити миди се заливат в тенджера със студена вода и се варят на силен огън 20-30 минути до сваряване и разтваряне на мидените черупки. Внимавайте да не ги преварите, защото ще станат жилави. Мидените ядки се изваждат. Отделно в сгорещения зехтин се изпържва до златисто оцветяване ситно нарязаният лук и към него се прибавят мидените ядки, обелените и настъргани домати, черният пипер, солта и виното. Задушават се под капак за 10 минути и се добавят предварително почистеният, измит, отцеден и сварен ориз и 250 мл топла вода. Ястието се запича в умерена фурна и се сервира топло, поръсено с магданоз и лимон.
Бяла риба с мастика
Необходими продукти:
4 филета бяла риба
1 чушка
1 тиквичка
4 с.л. мастика
олио
сол, мащерка
Начин на приготвяне:
Продуктите предварително се поръсват с малко сол. Според големината на рибното филе се разстила фолиото, което предварително се намазва с олио. Обелената тиквичка се нарязва на дълги ленти. Приготвят се 4 порции, като във всяка се нарежда тиквичка, върху нея нарязаната на ивици чушка. Зеленчуците се поръсват с мащерка. Върху канапето от зеленчуци се слага рибата, която се залива с по 1 с.л. мастика. Фолиото се завива като бонбон или друга интересна форма. Рибата се пече в силно загрята фурна (220 градуса) до готовност, около 25 минути.