Салата с печен фенел, Домашно руло с чай матча

Автор: Труд
Салата с печен фенел, Домашно руло с чай матча

Новата кулинарна седмица на „Зодиак“ е запазена за Елена Петрелийска. „Аз съм просто едно момиче, което обича да експериментира в кухнята с не толкова традиционни съчетания на вкусове. Момиче, което смее да твърди, че умее да готви“, признава с усмивка майсторът в кухнята, който стигна до финал в предаването “Мастършеф“.

Вкусотиите на Елена можете да опитате в ресторанта на Хотел Петрелийски, може да пробвате и кулинарните й курсове или да експериментирате с нейните рецепти вкъщи.

 

Салата с печен фенел

Необходими продукти за 2 порции:22-2

  • 1 бр. фенел
  • 1/2 авокадо
  • 2 шепи бейби спанак
  • 10 бр. бейби моркови
  • 100 г пушена сьомга
  • 30 г пармезан
  • 1 ч.л. симион
  • 1 ч/л. джоджен
  • няколко стръка пресен копър
  • медено-горчичен дресинг
  • 4 с.л. зехтин
  • 10 г масло
  • 1 ч.л. кафява захар
  • няколко ядки шамфъстък, смелени на прах

Начин на приготвяне:

Започнете, като срежете корена фенел наполовина, а след това от всяка половина оформете 3 парчета. Сложете хартия за печене в тава, отгоре подредете парчетата фенел, поръсете ги с кимион, джоджен, полейте леко със зехтин и поръсете с пармезан.

Печете в загрята на 170-180 градуса фурна за 15 минути (или до готовност). Не пресготвяйте фенела, защото ще омекне твърде много, а така не е вкусен.

През това време се заемете с морковите, като ги глазирате в тиган с малко масло, зехтин, сол и малко захар, а накрая, преди да дръпнете от котлона, поръсете с пресен копър. Оставете морковите да изстинат леко.

Проверете дали фенелът е готов и ако е така, оставете го да изстине леко. Нарежете половин авокадо на подходящи парчета и посипете с няколко капки лимон, за да не потъмнее, докато дойде време за сервиране.

В купа сложете листата спанак и ги посипете с медено-горчичен дресинг. Разбъркайте с бързи движения, но не мачкайте. Дресингът се прави мед, горчица, зехтин и лимонов сок.

Сглобете салатата, като поставите за основа овкусените с дресинг листа от спанак, отгоре подредете фенела, морковите, авокадото и сьомгата. Поръсете с прах от шамфъстък, който не е нищо повече от добре смлени ядки шамфъстък.

 

Домашно руло с чай матча

Необходими продукти:22-3

За белия топъл крем:

200 мл. прясно мляко

2 с.л. царевично нишесте

2 с.л. мед

1 с.л. кафява захар

За сметановия крем:

200 мл. сметана за готвене

За плодовото сладко:

100 г ягоди

100 г  малини

1 с.л. кафява захар.

За блата от матча чай:

2 с.л. захар

2 с.л. мед

1 с.л. чай матча (прах)

3 бр. яйца

3 с.л. с връх брашно (пресято)

2 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

В касерола се смесват прясното мляко, медът, кафявата захар и разтвореното в малко вода царевично нишесте.

Бърка се непрекъснато и енергично, докато се сгъсти. Изсипва се в подходяща купа, покрива се плътно с фолио и се оставя добре да се охлади.

За да приготвите блата от матча чай, в купа смесете всички съставки за блата без брашното и  пудрата захар. Разбийте с миксер до пухкава смес и тогава добавете пресятото брашно. Разбъркайте плавно. Изсипете тази смес върху намаслена и застлана с хартия за печене тава. Печете блата на 160 градуса за около 10 минути.

Извадете от фурната и охладете. Обърнете го върху плот с пудра захар и махнете хартията.

Сложете горските плодове в касерола, добавете малко вода и захар и варете до сгъстяване. Оставете да се охлади.

За сметановия крем сипете сметаната в купа и разбийте с миксер до гъста смес с връхчета.

Вземете изстудения бял крем, разбийте го малко, смесете го със сметановия, разбъркайте добре. Намажете целия блат с крема, а отгоре сложете и от сладкото. Навийте на руло, поставете го в хартия и стегнете леко с фолио. Оставете за 2 часа в хладилника.

Сервирайте, като го нарежете на не много тънки парчета и поръсите с пудра захар.

Най-четени