Новата кулинарна седмица на „Зодиак“ е запазена за Елена Петрелийска. „Аз съм просто едно момиче, което обича да експериментира в кухнята с не толкова традиционни съчетания на вкусове. Момиче, което смее да твърди, че умее да готви“, признава с усмивка майсторът в кухнята, който стигна до финал в предаването “Мастършеф“.
Вкусотиите на Елена можете да опитате в ресторанта на Хотел Петрелийски, може да пробвате и кулинарните й курсове или да експериментирате с нейните рецепти вкъщи.
Необходими продукти за 2 порции:
Начин на приготвяне:
Започнете, като срежете корена фенел наполовина, а след това от всяка половина оформете 3 парчета. Сложете хартия за печене в тава, отгоре подредете парчетата фенел, поръсете ги с кимион, джоджен, полейте леко със зехтин и поръсете с пармезан.
Печете в загрята на 170-180 градуса фурна за 15 минути (или до готовност). Не пресготвяйте фенела, защото ще омекне твърде много, а така не е вкусен.
През това време се заемете с морковите, като ги глазирате в тиган с малко масло, зехтин, сол и малко захар, а накрая, преди да дръпнете от котлона, поръсете с пресен копър. Оставете морковите да изстинат леко.
Проверете дали фенелът е готов и ако е така, оставете го да изстине леко. Нарежете половин авокадо на подходящи парчета и посипете с няколко капки лимон, за да не потъмнее, докато дойде време за сервиране.
В купа сложете листата спанак и ги посипете с медено-горчичен дресинг. Разбъркайте с бързи движения, но не мачкайте. Дресингът се прави мед, горчица, зехтин и лимонов сок.
Сглобете салатата, като поставите за основа овкусените с дресинг листа от спанак, отгоре подредете фенела, морковите, авокадото и сьомгата. Поръсете с прах от шамфъстък, който не е нищо повече от добре смлени ядки шамфъстък.
Необходими продукти:
За белия топъл крем:
200 мл. прясно мляко
2 с.л. царевично нишесте
2 с.л. мед
1 с.л. кафява захар
За сметановия крем:
200 мл. сметана за готвене
За плодовото сладко:
100 г ягоди
100 г малини
1 с.л. кафява захар.
За блата от матча чай:
2 с.л. захар
2 с.л. мед
1 с.л. чай матча (прах)
3 бр. яйца
3 с.л. с връх брашно (пресято)
2 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
В касерола се смесват прясното мляко, медът, кафявата захар и разтвореното в малко вода царевично нишесте.
Бърка се непрекъснато и енергично, докато се сгъсти. Изсипва се в подходяща купа, покрива се плътно с фолио и се оставя добре да се охлади.
За да приготвите блата от матча чай, в купа смесете всички съставки за блата без брашното и пудрата захар. Разбийте с миксер до пухкава смес и тогава добавете пресятото брашно. Разбъркайте плавно. Изсипете тази смес върху намаслена и застлана с хартия за печене тава. Печете блата на 160 градуса за около 10 минути.
Извадете от фурната и охладете. Обърнете го върху плот с пудра захар и махнете хартията.
Сложете горските плодове в касерола, добавете малко вода и захар и варете до сгъстяване. Оставете да се охлади.
За сметановия крем сипете сметаната в купа и разбийте с миксер до гъста смес с връхчета.
Вземете изстудения бял крем, разбийте го малко, смесете го със сметановия, разбъркайте добре. Намажете целия блат с крема, а отгоре сложете и от сладкото. Навийте на руло, поставете го в хартия и стегнете леко с фолио. Оставете за 2 часа в хладилника.
Сервирайте, като го нарежете на не много тънки парчета и поръсите с пудра захар.